in

Hétvégén a szépkorúakat oltják Békés megyében is

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott

Csütörtöktől vasárnapig újabb, mintegy másfélezer, magas kockázati csoportba tartozó, zömében 80 év feletti személy koronavírus elleni védőoltását végzik el a szakemberek megyénkben. A koronavírus elleni oltások beadásába immáron a háziorvosok is bekapcsolódnak – hangsúlyozta Takács Árpád, a megyei oltási munkacsoport vezetője.

Kedden, estébe nyúlóan egyeztetett az oltási munkacsoport a zömében 80 év feletti személyek koronavírus elleni oltásáról a Békés Megyei Központi Kórház és a háziorvosok képviselőivel. A védekezés két szálon, párhuzamosan fut. Mint Takács Árpád kormánymegbízott elmondta: csütörtöktől vasárnapig a harminc legnagyobb létszámú Békés megyei praxisban oltanak a háziorvosok, illetve ugyanebben az időszakban valamennyi megyei háziorvos küld időseket a megyei oltópontokra is. A kedden megérkezett Moderna-vakcinát a megyei védelmi bizottság már eljuttatta az érintett háziorvosoknak, így az előzetesen regisztrált, magas kockázati csoportba tartozó, idős, többségében krónikus betegségben szenvedő személyek oltása is elkezdődhet a vakcina felhasználásával.

A kormánymegbízott az idősotthonokban, és bentlakásos szociális otthonokban élők múlt hét végi oltásáról szólva kiemelte: Békés megye 39 településén, 116 intézményben végezték el a szakemberek a gondozottak és az ápolók oltását. Összesen mintegy négy és fél ezren oltatták be magukat a koronavírus ellen. Gyula, Békés, Nagyszénás, illetve Orosháza egy-egy intézményében az érintettek pedig már a második, ismétlő oltást is felvették. Utóbbi szociális intézményekben az első körben védőoltásban részesült ellátottak és dolgozók majdnem kivétel nélkül igényelték a vakcinát. Ezzel párhuzamosan lezajlott az egészségügyi dolgozók oltása, illetve az elmúlt hetekben megtörtént a gyermekvédelemben és szociális alapszolgáltatásban dolgozók tesztelése is.

A Békés Megyei Kormányhivatal továbbra is elkötelezett, és mindent megtesz a koronavírus-járvány mérséklése, az emberek egészségének védelme érdekében. Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés leghatékonyabb módja a vakcina és csak a tömeges oltások megkezdésével tudunk a járványügyi helyzetünkön javítani. Annak érdekében, hogy az életünk mihamarabb visszatérhessen a megszokott kerékvágásba, minél több embernek élnie kell az oltás lehetőségével. Ezért arra biztatok mindenkit, hogy vegyék igénybe az ingyenes védőoltást, és továbbra is nagyon fontos, hogy betartsuk a védelmi intézkedéseket – tette hozzá a kormánymegbízott.

Pfizer/BioNTech vakcinák

Reméljük, az angol tudósok most nem viccelnek!

Élete kalandfilmjéből jelentkezik Koppányi Péter