in ,

A 80 év felettieket oltották COVID-19 ellen az elmúlt héten

Oltásra előkészített Pfizer/BioNTech vakcinák (Fotó: Babák Zoltán)

A Békés Megyei Központi Kórház mobil oltócsoportja végezte az idősek COVID-19 elleni védőoltását Szarvason. Az eredeti forgatókönyv szerint az időseket Békéscsabára, a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházába kellett volna szállítani, de a szakrendelő és a kórház vezetése egyeztetett arról, hogy itt, helyben biztosítanak helyet, szakmai és technikai támogatást az oltócsoport számára.

A Szarvasi Szakorvosi Kft. egészségügyi munkatársai éltek a lehetőséggel, és nyolcan folyamatos váltásban jelen voltak az oltócsoport mellett, hogy elsajátítsák az oltás munkafázisait.

Kérdésünkre dr. Kozma György elmondta, hogy azért jelentkeztek erre a feladatra, mert úgy gondolja, hogyha erre szükség lesz, akkor ez felül fog írni minden egyéb tevékenységet, és ez lesz számukra a fő feladat a szakrendelők megszokott rendelései mellett.

“Így el fogjuk tudni látni oltással a lakosságot, ha erre igény lesz, amikor tömegében áll majd rendelkezésre oltóanyag. Szükség esetén akár öt oltópontot is tudunk létesíteni”

jelentette ki a Szarvasi Szakorvosi Kft. ügyvezetője.

A múlt héten 91 fő regisztráltat vártak. Közülük 85-en jelentek meg, ugyanis egy gyomaendrődi orvos lemondta a betegeinek az oltását, adott tájékoztatást dr. Kozma György, a Szarvasi Szakorvosi Kft. főorvosa. A 85 időskorúból végül 81-en kapták meg a Pfizer/BioNTech vakcináját. Négyüknél az olthatóságot elbíráló orvos magas kockázatúnak ítélte a vakcina beadását. Közülük háromnál a penicilin-érzékenység volt a kizáró ok, a negyedik időskorúnál pedig halmozott allergiás túlérzékenységet állapítottak meg.

“Természetesen a betegek, akik nem kaphatták meg az oltást, csalódottak voltak”, mondta dr. Kozma György, a Szarvasi Szakorvosi Kft. ügyvezetője. Véleménye szerint már a háziorvosok szintjén meg lehetne konzultálni a beteggel a kizáró okokat, ezzel kizárni a későbbi csalódottságot. Ezt azért is érdemes lenne bevezetni, mert a háziorvosok a legjobban tájékozottak pácienseik gyógyszerszedési szokásairól, allergiáról, vagy az egyéb kizáró okokról.

Ici néni betöltötte a 82. évét. Arról kérdeztük, hogy mik voltak a tapasztalatai, illetve milyen tünetei voltak. Bevezetésként elmondta, hogy ő amint lehetett regisztrált az oltásra. Elárulta, hogy ő évről évre kéri és beadatja az influenza elleni védőoltást, de ennél az oltásnál még annyi mellékhatás, de még vállfájdalom sem jelentkezett. Talán annyi, hogy amikor arra az oldalára feküdt, érzékenyebb volt a szúrás helye, de reggelre az is teljesen elmúlt.

“Nagyon jól jött, hogy megszervezték, hogy ne kelljen bemenni Békéscsabára, hogy kijöjjön az oltócsapat a szakrendelőbe. Nagyon jól meg volt szervezve. Minden háziorvos hat főt tudott kijelölni. Bennünket a háziorvos és a nevünk alapján szólítottak”, dicsérte a szervezést.

“Várom a következőt, ami 26-án lesz”, mondta zárásul Ici néni.

nyárson sült, spenótpesztós pulykamell

Meleg nyárról álmodunk

Győzelemmel nyitottak női kézilabdázóink

Jól indul a tavaszi idény női kézilabdázóinknál