Hovorka Sára Tenerifén
Hovorka Sára Tenerifén
in , ,

Sári jelenti: Bezártság helyett szabadság Tenerifén

Hovorka Sára a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban érettségizett. Alapképzését a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara Kereskedelem és marketing szakán végezte. A mesterképzést az ELTE Gazdaságtudományi Intézet Vezetés és szervezés szakán folytatja. Amikor ideje engedte,  igyekezett munkát vállalni, hogy minél több tapasztalatot szerezzen élőben is  a gazdasági folyamatokról. Így volt már fejvadász cégnél IT recruiter, legutóbb pedig a Boschnál marketing gyakornok.

A szarvasi lány jelenleg Erasmus+ ösztöndíjasként Tenerifén folytatja tanulmányait. Nem kis izgalmak kísérték kiutazását, hiszen mindenhonnan a lezárásokról jöttek a hírek. Aztán a meglepetés Tenerifén: minden nyitva.

Ha kinézünk az ablakon, felhők mindenütt, 6 fok, ott napsütés, póló, pálmafák, tenger. Akkor jöjjön egy kis spanyol életérzés!

Sárit kérdeztük tenerifei életéről, tanulmányairól.

Hogyan jutottál ki Tenerifére?

A klasszikus Erasmus+ pályázattal, melynek célja, hogy külföldi tapasztalatokat szerezhessenek az egyetemi hallgatók. Tavaly februárban adtam be  jelentkezésemet,  áprilisban derült ki az eredmény, úgyhogy tavasz óta erre vártam. Őszintén szólva eléggé meglepődtem, mert azt hittem, rengetegen pályáznak majd egy ilyen gyönyörű helyre és esélyem sem lesz nyerni.  Viszont azt sem gondoltam, hogy 2021-ben még beleszólhat a Covid-19 bármibe is. Végül körülbelül az utazásom hetén kezdtem tényleg elhinni, hogy minden rendben lesz, nem fogják törölni a gépemet, ki tudok menni tanulni.

Milyen a suli? Mit tanulsz?

Az iskola nagyon érdekes, mert mint kiderült, ez egy magániskola, így nagyon családias a hangulat. Életemben nem láttam még ilyen pici egyetemi épületet! Van „három terem balra, három jobbra” és ennyi. Hasonló tárgyaim vannak, mint otthon, például humánmenedzsment és angol, viszont a legnagyobb célom, megtanulni spanyolul. Egy kávét már az elején is tudtam kérni, mondjuk egyszer véletlenül sör lett belőle, de végül is, az sem rossz.

Milyen ott a télutó?

Vicces. A szigetet két nagy részre lehet osztani időjárás szempontjából, délre és északra. Délen már februárban is strandidő van, mi viszont északon lakunk. A fővárosban, Santa Cruzban és ahová iskolába járunk, Puerto de la Cruzban mindig minimum 5 fokkal több van, mint ahol lakunk, La Lagunaban, ugyanis ez sokkal magasabban helyezkedik el, úgyhogy előfordul, hogy reggel itt még picit fagyoskodunk, iskola után viszont már strandolunk Puerto de la Cruzban. Valamint van egy 3700 méter magas hegy is a szigeten, a Teide, amit jelenleg is hó borít és látható a vízpartól is.

Hogy áll a CoVID-helyzet ott?

Lekopogom, de egyelőre sokkal jobb, mint otthon. Mondjuk nem tudom a napi számokat, de szándékosan nem is nézek utána. Jelenleg ez a legjobb és legrosszabb dolog is egyszerre, mivel jóval szabadabb az élet, mint otthon, de természetesen, így azért nem lesz 100%-os az Erasmus élmény. Viszont tisztában vagyunk vele, hogy mennyire szerencsések vagyunk, hogy egyáltalán itt lehetünk.

Korlátozások vannak?

Tenerife hetek óta 2-es (sárga) szintű besorolás alatt van. Ez azt jelenti, hogy minden nyitva van (kávézó, étterem, mozi, edzőterem), csak maszkot kell hordani. Kint 6 ember ülhet egy asztalnál, bent pedig 4. Eddig este 11-kor kezdődött a kijárási tilalom, ez most 2 hétig 10 órára változik, valamint kint és bent is csak 4 ember ülhet majd egy asztalnál, szóval picit szigorítanak. Egészen döbbenetes egyébként, hogy mennyire szabálykövetők az emberek. Több mint egy hónapja vagyok már kint és eddig -nem viccelek- egy embert láttam, aki szabálytalanul viselte a maszkot. A bulizóhelyek persze zárva vannak és sajnos az egyhetes karnevál is elmaradt, ami állítólag a riói karnevál után a legnagyobb, konkrétan egy hétig éjjel-nappal buliznak az utcán. 

Hogy töltöd a szabadidődet?

Igazából csak szabadidőm van, hiszen a vírushelyzet miatt nem kötelező a személyes részvétel az órákon. Természetesen azért próbálunk minél többet bejárni, hogy képben legyünk, fejlődjön a spanyol tudásunk, ráadásul az elmúlt egy év után már iskolában lenni is felüdülés. Szeretnénk viszont a sziget nagy részét megismerni, amíg itt vagyunk, úgyhogy már több városban is voltunk, hétvégente pedig szeretünk túrázni vagy a sziget déli részén strandolni, de kihasználjuk a kifejezetten Erasmusosoknak szervezett programokat is. Reményeink szerint március végén, a tavaszi szünetben új úticélunk egy másik sziget, La Palma lesz.

Ui.: Természetesen látom, milyen a vírushelyzet jelenleg otthon. Kitartást mindenkinek és hatalmas köszönet az összes egészségügyi dolgozónak, többek között Bódis Bendegúznak!

Erdélyi István mond beszédet, mikor Szijjártó Péter külügyminisztert fogadta 2020. július 2-án

A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Erdélyi Istvánnak Áder János

Kevés munkával sok pénzt keresni