in ,

CoVID-19 védőoltás-tájékoztató a kismamák és a szoptatós anyák részére

Vakcinával teli ampullák és oltásra előkészített fecskendők (Fotó: Babák Zoltán)

A Covid-19 vírus, főleg brit mutációja a kismamáknál illetve a szoptatós anyáknál súlyosabb lefolyású Covid-19 betegséget eredményezhet, esetlegesen az intenzív terápiás ellátás kockázata is magasabb, illetve a terhességgel kapcsolatos szövődmények (például koraszülés) lehetősége is nagyobb.

A kismamáknál mindig egyedi mérlegelés szükséges a Covid elleni védőoltás beadása előtt (szülész-nőgyógyásszal való egyeztetés). Az alkalmazható oltóanyagok (Pfizer, Moderna) csak a 12. hét után (első oltás), a második oltás szülés után javasolt. Az oltásnak nagy valószínűséggel nincs magzat károsító hatása.

Jelen tapasztalatok alapján a védőoltások beadásának előnyei messze meghaladják a lehetséges kockázatokat.

A kismamák közül a legveszélyeztetettebbek:
• súlyos asthmában, szívbetegségben szenvedők,
• krónikus veseelégtelenségben szenvedők, dialízisre szorultak,
• immunszupresszív kezelésben részesültek,
• sarlósejtes anaemiások (Hazánkban nagyon ritkán fordul elő – egy kromoszóma eltérés az oka).

Az oltást csak regisztrált kismamák kaphatják meg, szükség szerint segítünk úgy a regisztrációban, mint a regisztráció sikerességének (elfogadásának) lekérdezésében.
Hivatalosan jeleztük, hogy oltópontunk ideális lehetőség lenne a kismamák illetve szoptatás anyák oltására: szülés-nőgyógyász végzettségű az oltóorvos, minden tájékoztatást, egyeztetést helyben megkaphat a kismama, nem kell Háziorvosi beutaló, csak egy kiegészített beleegyező nyilatkozatot – melyet helyben kitöltünk – kell aláírni.
Ha nem fogadják el jelentkezésünket tájékoztatjuk az érintetteket, hogy hová kell fordulni és mikortól lehet menni.

A várandósgondozási könyvet, személyi, lakcím és TAJ kártyát hozni kell.
Bízunk benne, hogy elfogadják javaslatainkat és helyben tudjuk végezni az oltakozást, hogy ne kelljen utazni. A tömegközlekedés növeli a fertőzés veszélyét!

Dr. Kozma Lewellyn Marius – szülész-nőgyógyász, fiatalkori – és gyermeknőgyógyász szakorvos – Szarvasi Szakorvosi Kft. – szarvasi oltópont vezető

Tízpercnyi rövidzárlat megfordította a mérkőzést

Csata a Csabai Farkasokkal

Jégkorong: A 3×3-as Final Fourban felnőtt csapatunk