Kiállított MALÉV-gép
Kiállított MALÉV-gép (Fotó: Keller Dávid)
in , ,

Folyamatosan növekszik az utazási kedv

A Biden-adminisztráció legutóbb a 200 millió vakcina beadását tűzte zászlajára 100 napos programja újabb céljául a 330 milliós lakossággal bíró Amerikai Egyesült Államokban.

Az USA repterein egy hete átlépte a naponkénti 1 milliót az utasok száma, és ez az adat harmadik hete folyamatosan növekszik. Egyik online repjegyvásárló oldalon egy hónap alatt 75 százalékos növekedést mutatnak a foglalások. Ez az adat nem fordítható le Magyarországra, mert ott az ország mérete miatt a belföldi repülőjáratoknak fontos szerepe van.

Úgy néz ki, az USA-ban annak ellenére, hogy az oltottság is előrehaladott, a turizmus is lassan magára találna, kormányzati oldalról még mindig nem ösztönzik a teljes védettséggel bírókat sem az utazásra, mert a vírussal foglalkozó tudomány még mindig nem meri egyértelműen kijelenteni, hogy mi a helyzet azzal, hogy egy teljes védettséget elérő oltott megfertőződhet-e, illetve továbbadhatja-e azt egy oltatlannak.

Annak ellenére sem merik kijelenteni, hogy a Moderna és a Pfizer/BioNTech vakcinái a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, C.D.C.) 3950 egészségügyi dolgozón és elsősegélynyújtón végzett mérései alapján mindössze néhány esetben mutattak ki fertőzöttséget. A központ kutatóinak tanulmánya azt sugallja, hogy mivel a fertőzések ilyen ritkák voltak, valószínűleg az átvitel is ritka.

Vannak kevésbé optimista vélemények is: „A legtöbb oltás nem akadályozza meg teljesen a fertőzést” – mondta Crystal Watson, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola Egészségbiztonsági Központjának tudományos főorvosa, de nem is ez a legérdekesebb része a kijelentésének, hanem a következő: „Több közülük megakadályozza a fertőzés elterjedését a szervezetben és betegség kialakulását, ami alacsony vírusterhelés mellett megakadályozza az átvitelét is”.

Az nem derült ki, hogy mit ért a több/legtöbb vakcina alatt a John Hopkins tudományos főorvosa, hiszen Amerikában a Pfizer/BioNTech és a Moderna, valamint újabban a Johnson & Johnson vakcináival oltanak, nincs olyan heterogén vakcinakollekció mint nálunk, mint ahogy az sem, hogy mit ért alacsony vírusterhelés alatt.

Az Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ mindenesetre közzétette iránymutatásait a teljes védettséget elérő oltottak számára (egyre inkább ezt a kifejezést használják, miután jönnek az egydózisú oltások).

Eszerint zárt térben maszk nélkül találkozhatnak két háztartás tagjai, ha az egyik család elérte a teljes védettséget.

Ha egy teljes védettséget elérő közvetlen környezetében CoVID-19-fertőzött van, nem kell karanténban maradnia, illetve tesztelnie sem, ha nincsenek tünetei.

Arra a kérdésre, hogy megölelhetjük-e idős szüleinket, ha mindketten be vagyunk oltva, és mindkettőnknél kialakult a teljes védettség, a válasz igen.

Mindeközben nálunk a politikai döntéshozók figyelmét igyekeznek felhívni az orvosok, a virológusok és a hálózatok tudományával foglalkozó matematikusok arra, hogy a 2,5 milliós átoltottság – amibe az első adaggal oltottak is be vannak számolva – nem lesz elég. A nálunk is meghatározóvá vált angol mutáns fertőzőképessége mellett 70-80 százalékos átoltottságnál húzzák meg a szakemberek a nyájimmunitás határát.

Lassan elérjük a 2,5 milliós határt, amitől a teljes védettség még elég messze áll. Vajon mit lép a kormány?

Csata a Csabai Farkasokkal

Jégkorong: A 3×3-as Final Fourban felnőtt csapatunk

Túzokkakas

Lezárult a Körös-Maros Nemzeti Park túzokkíméleti magterületének fejlesztése