Új ultrahang segít a szívbetegek gyógyításában és a post-CoVID vizsgálatokban

Dr. Dani Győző kardiológiai szakágvezető főorvos vizsgál egy beteget az új készülékkel
Dr. Dani Győző kardiológiai szakágvezető főorvos vizsgál egy beteget az új készülékkel / Fotó: Melega Krisztián

Ismét bővült a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet eszközparkja: a közelmúltban egy 13,8 millió forint értékű kardiológiai ultrahang készülék érkezett Orosházára.

Az új, modern és nagy tudású, Philips Affiniti 50 készülék segítségével a kardiológus orvosok gyorsan és hatékonyan tudják felmérni a szív és a szívbillentyűk állapotát, funkcióját.

– Az eszköz beszerzésével jelentős előrelépés történt a szívbetegségek korai felismerésében, a már kialakult problémák vizsgálatában és a gyógyulás utánkövetésében. A készülék sokféle vizsgálatra alkalmas, a nagyfelbontású, színes kijelzős monitor pedig segíti a kezelőorvost a pontosabb diagnózis felállításában – összegzett dr. Dani Győző. A kórház Kardiológia Szakágvezető főorvosa hozzátette, az eszköz egy kerekekkel felszerelt állványon van, így szükség esetén egy súlyosabb állapotú beteg mellé lehet tolni, így a vizsgálathoz nem kell mozgatni a pácienst.

A hagyományos kardiológiai vizsgálatok mellett

a post-COVID betegek ellenőrzésében is nagy szerepet kap majd az új ultrahang a járvány lezajlását követően.

Bár az új koronavírus elsősorban felső légúti megbetegedéseket okoz, azonban nem csak a tüdőt támadja, hanem sok egyéb szerv mellett a szívre is káros hatással lehet. Épp ezért a kórházban a koronavírus fertőzött betegek gyógyulását követően használják a berendezést az ilyen jellegű panaszok vizsgálatára.

Az új eszközt állami beszerzés keretében, a koronavírus-világjárvány elleni védekezés kapcsán az Országos Kórházi Főigazgatóság biztosította.

(A képen: dr. Dani Győző kardiológiai szakágvezető főorvos vizsgál egy beteget az új készülékkel.

Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza)

Koronavírus elleni oltás a Szarvasi Szakorvosiban

2,5 millió – Ön nyitna?

Sikeres húsvéti adománygyűjtés