A szarvasi Kacsa-tó környékén valósul meg a 730 milliós fejlesztés (Fotó: Babák Zoltán)
in ,

730 milliót nyert Szarvas a Kacsa-tó környékének komplex fejlesztésére

Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár a közelmúltban arról tájékoztatta Zalai Mihályt, a Békés Megyei Önkormányzat elnökét, hogy két Békés megyei pályázat egyikeként a szarvasi Kacsa-tó és környezetének komplex fejlesztése pozitív elbírálásban részesült. Ennek megfelelően a TOP-1.2.1-16 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés keretének terhére “Szarvas Város Önkormányzata a Kacsa tó és környezetének komplex fejlesztésére nyert 730 000 000 forintot. A pályázat keretében a térség kulturális és örökségi helyszíneinek turisztikai fejlesztése, valamint ökoturisztikai fejlesztések valósulnak meg”, áll Zalai Mihály sajtóhoz eljuttatott tájékoztatójában.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke
Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke (Fotó: Zentai Péter)

A döntés előzményéhez tartozik, hogy Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke február 21-i 27/2021-es határozatában támogatásra érdemesnek ítélte a projektet.

Szarvason régi terv a Kacsa-tó környékének rekonstrukciója. A fejlesztési tervekről ez olvasható Szarvas város 2014-es ciklustervében.

(24. o.) A Holt-Körös és a Kacsa-tó partja a lehetőségekhez képest ma alulhasznosított. A természeti értékek megőrzését, valamint az itt élők igényeit is szem előtt tartva a városi szabad strand kialakítását követően további fejlesztési elképzelések fogalmazódtak meg a terület kínálta lehetőségek kihasználására. (pl: családbarát fejlesztések, kerékpárút a gát tetején)

(44. o.) A városrész fejlesztési célját tehát a lakókörnyezet minőségi fejlesztése, valamint a meglévő turisztikai attrakciók családbarát fejlesztése jelenti a természeti értékek megőrzésére fokozott figyelmet fordítva.

A területi célhoz kapcsolódó programok, intézkedések:
V.4.1 Kacsa-tó családbarát fejlesztése (általános park rekonstrukció; sétány kialakítása; közösségi tér és pavilonépítés (színpad és nézőtér); szökőkút kialakítása, szabadtéri fittness eszközök telepítése; szabadtéri kemence kialakítása; utcabútorok telepítése)

(62. o.) Kacsa tó családbarát fejlesztése

A projekt keretében általános park rekonstrukció; sétány kialakítása; közösségi tér és pavilonépítés (színpad és nézőtér); szökőkút kialakítása, szabadtéri fitness eszközök telepítése; szabadtéri szalonnasütő és kemence kialakítása; utcabútorok telepítése (kandeláberek, padok, asztalok elhelyezése) tervezett.

Projekt előkészítettsége: magas fokú, projektterv és látványtervek rendelkezésre állnak.
Projektgazda: önkormányzat

(214. o.) Kacsa tó családbarát fejlesztése
A természeti és a kulturális örökségnek, illetve látványosságnak minősülő támogatott helyszíneken tett látogatások várható számának növekedése 3000 látogatás/év.
A támogatásból fejlesztett családbarát db funkciók száma 7-10 db.

Korábban itt írtunk a tó körüli tervekről, egyeztetésekről:

Hárman azok közül, akik a kihívást elfogadták, a Sonkoly testvérek

Kihívásból kihívás

Seres László a laborban

Ösztöndíjat ösztöndíj után nyer Seres László