Tusjak Tamás, a Szarvasi Polgárőr Egyesület elnöke
Tusjak Tamás, a Szarvasi Polgárőr Egyesület elnöke (Fotó: Szarvasi Televízió / Youtube)
in , ,

Babák Mihály: Szeretném a határokat meghúzni Békésszentandrással

Lakossági tájékoztatót tartott csütörtökön Babák Mihály polgármester, ami hétfő délelőtt vágott formában fel is került a Szarvasi Televízió Youtube-csatornájára, majd eltűnt és megint elérhetővé vált. Még vágva is 4 óra 18 perc 39 másodperc. Egy Oscar-díjazott hollywoodi film esetében is meggondoljuk, hogy beüljünk-e rá, ha az 4 óra 18 perc 39 másodperc, és ugye egy testületi ülés, vagy az azt helyettesíteni próbáló polgármesteri tájékoztató nem az a kategória.

A ma oly divatos rövid sorozat formájában már sokkal fogyaszthatóbb egy ilyen monstre produkció is. Elhatároztuk, hogy azok számára, akik ugyan érdeklődnek a város dolgai iránt, de nincs 4 óra 18 perc 39 másodpercük ilyesmire, mikor kint tavaszodik, kivonatoljuk, vagy ha már Hollywoodhoz hasonlítottuk a produkciót, a Netflix-esítjük.

Besegítünk a társadalmasításba. Tesszük ezt annak reményében, hogy többen vannak az érdeklődők 106-nál, ugyanis ennyien lapoztak bele az elmúlt hónapban a március 26-i 2 óra 21 perc 15 másodperces anyagba, miközben legutóbbi cikkünkön négy óra alatt 1000 feletti kattintást regisztráltunk, és ez azóta is folyamatosan növekszik.

Csütörtökön 33 “napirendi pont” került adásba.

A legutóbbi tájékoztató óta esett polgármesteri döntések ismertetése után Tusjak Tamással, a Szarvasi Polgárőr Egyesület elnökével, annak 2020-as évről készült beszámolójával kezdődött a napirendek sora.

Ez a Youtube-on 19 perc 10 másodperctől látható a Szarvasi Televízió csatornáján.

Tusjak Tamás elmondta, hogy elsődleges céljuk Szarvas város köz- és közlekedésbiztonságának megőrzése. Önállóan vagy a rendőrséggel közösen megelőző járőrözéseket, felvilágosító tevékenységet is végeznek a lakosság körében. Feladatuk a jelzésadás az önkormányzat illetékesei, illetve a rendőrség ügyeletese felé.

A 2020-as évet a vírus teljesen felborította, illetve az élet is okozott olyan változásokat, ami a létszámukat befolyásolta. Amellett, hogy az országos szövetség ajánlására a 65 év felettieket kihagyták a beosztásokból, súlyos érvágás volt számukra, hogy megélhetési okokból két olyan polgárőr külföldre, illetve a Dunántúlra költözött, akik aktívan kivették a részüket a szolgálatból.

Anyagi hátterük biztosítva van. Legnagyobb támogatójuk Szarvas Város Önkormányzata, ami a pénzügyi segítség mellett irodát és gépjárművet biztosít számukra. Vállalkozások, az országos szövetség, illetve civil szervezetek is segítik munkájukat. Legutóbb az MLSZ 150 ezer forinttal ismerte el azt a hosszú évek óta tartó tevékenységüket, amivel a labdarúgómérkőzéseket biztosítják.

Az elmúlt év során 3510, ebből a rendőrséggel közösen 899 órát teljesítettek. Volt ez már több és kevesebb is, mondta. Sok esemény elmaradt, de például a Szarvasi Vízi Színház előadásait 34 alkalommal biztosították. Karanténellenőzéseket végeztek a rendőrséggel karöltve Kardos, Csabacsűd, Szarvas és Békésszentandrás területén. Mindemellett sok sporteseményen, illetve az iskolák környékén is ott voltak, bajba jutott gépkocsi-tulajdonosokon segítettek, járműveket kerestek.

Novodomszky Pált, Filip Andrást és Zvara Pált említette meg név szerint, akik óraszám szerint a legtöbbet teljesítették.

Nem tudtak eleget tenni Szarvas város polgármestere kérésének, hogy a #maradjotthon alatt a renitens nyaralókiadókat ellenőrizzék, illetve felhívják a rendőrség figyelmét, mert mint mondta, ebbe a polgárőrség önmagában nem nagyon tudott beleszólni.

Babák Mihály szeretné tisztázni Békésszentandrással a viszonyt a polgárőrség tekintetében, mert a Szarvasi Polgárőr Egyesület ott is teljesít szolgálatot.

Tusjak Tamás, a Szarvasi Polgárőr Egyesület elnöke
Tusjak Tamás, a Szarvasi Polgárőr Egyesület elnöke (Fotó: Szarvasi Televízió / Youtube)

“Mivel támogatják az egyesület tevékenységét”, tette fel a kérdést (35:00-nál látható). Nem járási tanácselnök, nem kötelessége gondoskodni a járásról. Szeretné meghúzni a határokat, valamit kapni azért, mert a szarvasi polgárőrök szarvasi költségen járőröznek a szentandrási üdülősorokon.

“Hogy áll ez a dolog?”

“Nagyon jó a kérdés, polgármester úr!”, mondta Tusjak Tamás.

“Azt én tudom”, válaszolt a város első embere.

2020-ban 30 ezer forinttal támogatta Békésszentandrás önkormányzata, amit az ottani gépjármű fenntartására fordítottak, mondta Tusjak Tamás, mire Babák Mihály pontosította a gépjármű tulajdonviszonyait, miszerint azt Szarvas városa kapta a megyei rendőrkapitánytól, de miután a városnak van új járműve, így hagyta, hogy azt a polgárőrség a szomszédos településen használja.

“Ha Békésszentandrás sem létszám, sem anyagiak tekintetében nem fog komolyabban hozzájárulni, akkor valószínű, hogy 2022-ben az egyesület meg fogja szüntetni ottani tevékenységét”, mondta a polgárőrök vezetője.

“Nem jó dolog, ha egy ilyen üdülőterülettel rendelkező településen a közbiztonság nincs megoldva polgár(őr)i oldalról, mert ez sérti a városom érdekeit”. Az, hogy szentandrási üdülőterületeken is teljesítettek szolgálatot, nagyon helyes, mondta Babák Mihály, hiszen a két település összefügg, mind vízen, ahogy ingatlanok szempontjából is, de ez az összeg, amit az egyesület kap, már sértő is, hiszen nem szolgálatarányos a kisebb település hozzájárulása. Tárgyalni fognak, mert mint mondta, egyiknek sem jó, ha a másiknál baj van. Ha sok adót beszed az üdülőktől, akkor adózni is kell arra, hogy ott ne legyen lehetőség bűnfészek kialakulására, mert az rosszat tesz a szarvasi területeken is, zárta a napirendet Babák Mihály.

A testület 11 tagjának egybehangzó támogatása mellett Babák Mihály a Szarvasi Polgárőr Egyesület beszámolóját elfogadta. A beszámoló teljes egészében itt olvasható.

A Radics család

A Radics család és még 201 futó vett részt a tegnapi Instafutáson

Lipcsei Betta az M4 sportműsorában

Lipcsei Betta és Dombvári Bence váltotta egymást a közmédia sportműsorában