in ,

Körös-parti strandfürdő vs. belvárosi élményfürdő

Szigorúan demonstrációs célzattal
Szigorúan demonstrációs célzattal (Forrás Youtube)

“A fürdőfejlesztésre kijelölt négy darab ingatlan jelenleg kisvárosias lakóterület építési övezetbe tartozik. Tekintettel arra, hogy a strandfürdő rendeletetés, a területfelhasználás, valamint a beépítés jellege is eltér a kisvárosias lakóterületekétől, ahhoz, hogy végrehajtható legyen a beruházás, a településrendezési eszközök módosítására van szükség”, vezette fel Horváthné dr. Kepenyes Edit aljegyző a fürdőfejlesztéshez vezető első lépcső, a településrendezési eszközök módosításának napirendjét az április 22-i polgármesteri döntéshozó ülésen.

Polgármesteri döntések

“Tisztázzuk, hol állunk!” – mondta Babák Mihály polgármester. A területre korábban piacfejlesztési elképzelés volt, de felmerült az is, hogy költözhetne ide kereskedelmi hálózat üzlete, vagy épülhetne parkolóház.

“Erre most jött egy kedvező döntés, ami gyarapítani akarja Szarvas város idegenforgalmát és fürdőkultúráját másfél milliárd forinttal. Nem volt benne a ciklusprogramunkban, meg kell mondanom őszintén. Derült égből villámcsapásként ért minket, hogy úgy gondolkodnak, hogy Békés megyében még három fürdőfejlesztésre nyújtanak lehetőséget. Nem ez volt a szívünk vágya, nem ezt akartuk csinálni”, tette tisztába a kérdést.

A másfél milliárdból az előkészítésre már meg is jött 120 millió. Mindenek előtt ki kell találni a koncepciót, készíteni kellene egy tervet a fürdőre, sőt, a társadalmi vita lehetősége is felmerült.

“Rengeteg munkát támaszt nekünk, amit szívesen vállalunk. Nagy kihívás, hogy el tudjunk költeni ennyi pénzt, aztán ez a pénz okosan hasznosuljon, jó minőségben hasznosuljon, és aztán a városnak profitot és jövedelmet termeljen”, jelentette ki Babák Mihály, majd tovább ment: “Ha egy ember egy ilyet meg tud csinálni életében, le tud vezényelni egy ilyen feladatot, már az megérte, hogy élt a földön, jelentette ki Babák Mihály.

Kikérte a testületi tagok véleményét is. Tőlük 9 igen és 2 nem érkezett vissza, így ezen támogatás mellett a polgármester elfogadta az előterjesztést, azaz azt, hogy átminősíttetik a területet fürdőépítésre alkalmasnak.

Vitába dr. Pecsenye Erzsébet szállt a polgármesterrel. “Először meg kellene keresni a kijelölt ingatlanokkal szomszédos ingatlanok tulajdonosait, azok véleményét, hozzájárulását kikérni, és csak ezután előterjeszteni ezt a kérést”, írta észrevételként, mire a város első embere végéhez közeledő jogi tanulmányaira támaszkodva kijelentette, hogy “a tulajdonával mindenki maga rendelkezik, mindenki a saját a portájára mondhat véleményt”, majd a képviselő asszony számára egy nyitott kérdésben összefoglalta véleményét arról, hogy a város érdeke és a szomszédjogok hogy viszonyulnak egymáshoz.

Pár napirenddel később Gémes Tibor számolt be a fürdő előző gazdasági évéről.

“2021 rendkívüli volt. Öt hónapig nem tudott működni a fürdő, ezalatt a gyógyászati szolgáltatások sem működtek csak nagyon kis volumenben. Az ingatlan bérbeadást, illetve a távhőszolgáltatás üzletágát kevésbé érintette a járvány, ami az időjárás, illetve az öt új ingatlan bekapcsolása miatt igen jó évet zárt, de mindezek mellett is jó 15 millióval kevesebb árbevételt tudott produkálni”, mondta a fürdőigazgató.

Ezek ellenére és a megtakarításoknak köszönhetően az önkormányzati támogatási igény alig – 43 millióról 44-re – emelkedett az előző évhez képest.

“A bevételek nincsenek pariban a kiadásokkal. Maradjunk annyiban, hogy a fürdőüzemeltetés egy veszteséges tevékenység alapvetően, amit más kompenzál”, jegyezte meg Babák Mihály az ülésen.

A testület ezt a napirendet 11-0 arányban tanácsolta a polgármesternek elfogadásra.

Szakmai fórum

Azóta lezajlott a fürdőfejlesztésről egy szakmai fórum is, amit Molnár Etele alpolgármeser koordinált. Ezen Babák Mihály polgármester nem volt jelen, és összesen talán négy képviselő érdeklődött személyesen.

A nem végleges tervet Lukácsi László, Szarvas város főépítésze ismertette. Szerettük volna hozzájutni a tervekhez, hogy azt közös gondolkodásra közzétegyük.

Levelet írtunk Szarvas polgármesterének és jegyzőjének, hogy szeretnénk azt megkapni. Dr. Melis Jánostól ma udvarias, de elutasító választ kaptunk. Okaként azt jelölte meg, hogy “a beruházásnak még nincsenek előzetes tervei. A tanulmányterv és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése most van folyamatban, azokat elkészültük után elektronikus formában a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tesszük. A Lukácsi László főépítész úr által bemutatott rajz, amelyen bármilyen elkötelezettség vállalása nélkül szerepelt néhány, a szabadtéri fürdőknél általában szokásos elem, kizárólag illusztráció-jelleggel volt hivatott megmutatni a szakmai fórum résztvevőinek, hogy egy szabadtéri fürdő az adott szarvasi környezetbe hogyan illeszkedne be. Éppen ezért ennek az illusztrációnak bármilyen szintű tervként történő bemutatása a közvélemény számára megtévesztő lehet, fölösleges vitákat generálhat, hiszen az említett rajz és a majdani tervek – már csak építészeti szakmai szempontok miatt is – feltehetően teljesen eltérnek majd egymástól”, áll a levélben.

Dr. Melis János címzetes főjegyző levelének ismeretében olvassanak tovább, vagy lapozzanak át Anna mai receptjére!

Szigorúan demonstrációs célzattal
Szigorúan demonstrációs célzattal (Forrás Youtube)

A rendelkezésre álló 5361 négyzetméterre három épület, a Kossuth utca felől egy fogadóépület, egy vendéglátó épület, a Vasút utca felől egy üzemi épület kerülne. Három medence: egy termálvizes, egy pancsolómedence gyermekeknek, és egy nagyobb méretű élménymedence készülne. Utóbbi egyik részében – a terv alapján körülbelül az egy negyedében – négy 25 méteres pálya lesz az úszóknak. Ez utóbbi maradék részén inkább élménymedencére jellemző elemeket alakítanának ki. Az “L” alakú telken az úszómedence a Vasút utca magántulajdonban levő egyetlen lakás céljára használt épülete mellett lenne. Három csúszdát kell elhelyezni a területen, ezek a nagy medence piac felőli belső sarkában szerepeltek a terven.

A régi fürdőépületet egy függőfolyosó kötné össze, aminek pillanatnyilag akadálya két védett tölgy, mondta Lukácsi László, de némi trükközéssel megkerülhetők.

Mihály Mariann, a TDM menedzsere, illetve ez év elejétől a város turisztikai cégének vezetője egyelőre nem a színekről egyeztetne, hanem a koncepcióról, illetve arról, hogy hogyan lehetne megtölteni a fürdőt. “Ahhoz, hogy az új fürdőnket válasszák Gyomaendrőd, Gyopárosfürdő és Cserkeszőlő mellett, kevés lesz az, hogy ez egy nagyon modern, jól felszerelt fürdő lesz”, hangzott el.

Gémes Tibor a szabadtéri gyógymedencét és a szaunavilág elképzelését tartaná hasznosnak és kezelhetőnek – a jelenlegi fürdő udvarán. Mint elmondta, véleménye szerint ez sem nagyon állna meg 100 millió alatt. Pecsenye Erzsébet hozzátette, hogyha 10 millióval tudná csökkenteni az éves mínuszát, akkor 10 év alatt megtérülne.

Ha jól lehetett kivenni Kovács Mátyás befejezetlen mondataiból, ő a gyorsabb megtérülés híve, szerinte egy beruházás ha 10 év alatt térül meg, nem szabad belefogni a szaunavilágos fejlesztésbe.

Csanádi László kicsinek találja a területet, Pecsenye Erzsébet inkább valamilyen kintebbi területet keresne számára.

A képviselők körében inkább egy Körös-parti strandfürdő váltott volna ki tetszést a belvárosi élményfürdővel szemben. Ezzel kapcsolatban több helyszín is elhangzott, az önkormányzati partszakaszok közül, talán egyedül a Kacsa-tó nem.

Ha igaz, a polgármester társadalmi vitára is bocsátaná a kérdést, ahol mindenki ki tudja majd fejteni az álláspontját.

A szakmai fórum itt tekinthető meg.

Anna kávés kesudiókrémje

Amikor a pohár ihleti meg a desszertet

A Cervinus Teátrum épülete

Szarvas kiakasztja a nyitva táblát: Nyit a mozi, a színház és a fürdő