Fotó: Bencsik Ernő
in ,

Nem hozott meglepetéseket a diákok számára a tegnapi töriérettségi

Túl vannak az érettségizők az első három napon. A magyar és a matek után középszinten 64-en, emelten 8-an adtak számot történelemtudásukról tegnap.

Ismét megkérdeztünk három diákot, Tóth Armand Kevin, Weinper Attila és Darvas Dávid 12. B osztályos tanulókat, hogy élték meg a tegnapi napot.

Ezúttal Pécsváradi Antal szaktanár is a számukra feltett kérdésekre válaszolt. A válaszokból az derült ki, hogy a diákok alaposan felkészültek, egyedül számára volt meglepetés a tegnapi történelem témakörök között 🙂

Nehéz vagy jól megválaszolható volt a rövid válaszokat igénylő (teszt) kérdéssor?

Armand  Nehézségét tekintve olyanok voltak, mint az előző évek feladatai, a követelményrendszer ismeretében nem okozott meglepetést egyik feladat sem. 

Pécsváradi Antal: Az utóbbi évekhez hasonló erejű volt, a kérdések érthetőek voltak, az ábrák segítették a diákokat a válaszadásban. A 4.feladat, mely a kora újkor gazdaságáról szólt, meglepetés volt számomra. 

Attila: Nem volt nehezebb, mint amire számítottam, sok olyan kérdés volt, melyhez hasonlóval találkoztam gyakorlás során.

Dávid: Nem ért nagy meglepetés, típusaikban hasonlítottak az eddigiekhez.

Milyen kifejtendő (esszé) témára készültél leginkább?

 Armand: Hangsúlyosabban készültem a királyokból és a magyar 1849 előtti történelemből, de végül nem az lett amit reméltem a választható kifejtős feladat.

Pécsváradi Antal: Mindegyik feladat jó volt, a kérdés csak az lehet, hogy a források elemzése után az eseményeket alakító tényezőket sikerült-e jól kifejteniük. 

Attila: Leginkább a Magyar történelemről szóló nagy esszére készültem. A kèt világháború közötti és a II.világháború alatti Magyar történelemmel foglalkoztam legtöbbet, ez ment a legnehezebben.

Dávid: Leginkább az 1849 előtti magyar és az 1849 utáni egyetemes történelemből készültem, az utóbbi jelentette számomra a nehézséget.

Volt számodra meglepetéstéma?

Armand: Nem

Attila: Nem igazán

Dávid: Nem, mivel sokaknál hallottam, hogy a szovjet ideológiákat érdemes átnézni.

Mit választottál és miért?

Armand: Végül a kiegyezés utáni magyar iparról írtam az esszét, mert könnyebben össze tudtam szedni a gondolataimat hozzá, és egyszerűbben le tudtam írni. Ez a tétel jobban a fejemben volt, mint a másik választható hosszú esszé, és könnyebben lehetett írni az eseményeket alakító tényezőkről.

Pécsváradi Antal: Összességében a legtöbb kérdést ismétlő jelleggel átvettük. 

Attila: A a nagy esszé volt a döntő szerep, a kicsik közül mindkettőt jól tudtam. Azért a Monarchia béli magyar ipart válaszottam, mert kedvelem ezt az időszakot, illetve a Buda elfoglalása utáni eseményeket nem tudtam volna olyan egyszerűen kifejteni.
Dávid: Számomra  a nagy esszé volt a döntő szempont és mivel az 1849 előtti magyar történelmet jobban átvettem, ezért könnyebb volt számomra a törökellenes harcokról írni. A rövidebbel már több gondom volt, de annál is sikeresen összegeztem gondolataimat.

Vanya Tímea a Sors bolondjaiban. A háttérben Szvrcsek Anita

Segítő energiákat kaptunk egymástól

Anna kávés kesudiókrémje

Amikor a pohár ihleti meg a desszertet