in ,

Segítő energiákat kaptunk egymástól

Vanya Tímea a Sors bolondjaiban. A háttérben Szvrcsek Anita
Vanya Tímea a Sors bolondjaiban. A háttérben Szvrcsek Anita (Fotó: Babák Zoltán)

Vanya Tímea a Sors bolondjai Gail szerepét próbálja Szarvason. Már november elején a felolvasószínházban, a Kék róka egyik női szerepét olvasta, játszotta, mindkettőt Dósa Zsuzsa rendezésében. A Sors bolondjai négyszereplős darab, amelyben mind a négyen főszereplők, hiszen mindannyian szinte végig a színpadon vannak. Az egyik emlékeztető próba szünetében beszélgettem a színésznővel.

Köszöntelek Szarvason, örülök, hogy itt vagy újra egy emlékeztető próbán. Hogy érezted magad a Cervinusban, és hogy Szarvason?

Remekül! Szeretem a várost! Először fura volt, ahogy megérkeztem, mert én nógrádi lány vagyok, hegyes, dombos vidéken nőttem fel, ez egy sík terület, furcsa volt. De végtelenül kedvesek az emberek. Megismertek az utcán, úgy, hogy csak egy felolvasószínházban láttak. Azt éreztem – mint a régi időkben – a színészt szereti a város, igazi értelmiségi szakmának tekintik. Ezt jó érezni. Meg hát Zsuzsa, aki nekem nagyon nagy mentor, nagy tanító, szeretem hallgatni, amikor színházról beszél a szünetekben, óriási a tudása, akkor is, amikor nem rendez. Egész nap el tudnám hallgatni. A kollégák is tökéletesek, segítő energiákat kaptunk egymástól. Vártam, hogy jöhessek, ez most kegyelmi állapot volt, hogy dolgozhattunk. Nekem két kisfiam van otthon, egy öt- és egy kétéves, nagyon szeretem őket, de eljönni ide – ahol önmagamra találok, most ebben a pandémiás időszakban – feltölt energiával.

Zsuzsa említette, hogy régebbről ismeritek egymást. Hogy emlékszel a felkérésre?

Teljesen a semmiből jött. Sőt én személyesen nem ismertem őt. Színpadon láttam Győrben, találkoztunk előadáson darab kapcsán, de ennyi. Októberben csörgött a telefonom és egy női hang mondta, hogy Dósa Zsuzsa vagyok a szarvasi Cervinus Teátrumból, lenne ez a darab és rám gondolt. Teljesen meghatódtam, hiszen nem volt kapcsolódásom. Egy teljesen új helyzet mindig inspiráló, hiszen meg kell magad mutatni, bizonyítani akarsz. Ismertem a darabot, de Zsuzsa azt mondta: „magadat hozzad, meg a humorodat”. Itt Zsuzsa teljesen a szárnyai alá vett minket. Eleinte bizonyítani akartam, de ez hamar elmúlt, mert igazi műhelymunka volt, nagyon jó, alkotó próbafolyamatot éltünk meg, ami ritka manapság. Volt idő lebontani a karaktereket. Olyan érzelmi amplitúdókat élünk meg – hiszen szinte végig színpadon vagyunk – ami tökéletes, mert sok lehetőséget ad. Nekem a 2020. év szinte teljesen munka nélkül telt. Volt pár forgatásom, de öröm volt év végén már próbálni. Belőlem mindenképpen előtört egy csomó érzelmi feszültség. És boldogan kezdtem próbával ezt az évet is.

Gailt, Chuck menyasszonyát alakítod, mesélnél róla, milyen Gail?

Van bennem egy kis Gail abszolúte. Gail a tipikus New Yorki álmot látja maga előtt. Ez a férjhez megyek, szuper családom lesz, menő házam, karrierem és 30 éves korom után gyermekem. De jönnek a problémák. Ami igaz és tiszta, az az, hogy nagyon szereti Chuck-ot, aki a támasza, de Gail szeret mindent a kezében tartani. Kicsit hebrencs, kicsit naiv, de közben picit sok is. A kicsit álmodozó, kicsit a gyeplőt fogni akaró nő között van ez a „csaj”. De jóindulatú, fontosak számára a kapcsolatai, a család, a barátai, de legyen úgy, ahogyan ő gondolja. Esküvőre készülnek Chuck-kal, ami mindig a lányok elképzelése szerint történik, hiszen ők álmodoznak róla gyerekkoruk óta, de ezektől függetlenül tele van érzelemmel, szeretettel.

Vanya Tímea a Sors bolondjaiban. A háttérben Szvrcsek Anita
Vanya Tímea a Sors bolondjaiban. A háttérben Szvrcsek Anita (Fotó: Babák Zoltán)

Sokat vagytok színpadon, és számos ruhaváltásotok van, mennyire megterhelő ez a két-két és fél óra?

Olyan energiát és koncentrációt igényel, hogy próbák közben pihenem kell, mert nagyon intenzív próbák voltak és kell a regeneráció. kevés idő volt, mert próba közben én is beteg lettem, később egy másik színész is, ezért kevesebb időnk volt, ezt ki kellett használni. A sok ruha, az öltözködés és már megint a színpadon vagyunk. De a főpróbán nagyon hiányzott a közönség, aki nevet, reagál, hogy érezzük a mondatok hatását. Mégis egy kegyelmi állapot, hogy ilyen darabot próbálhatunk.

Négyszereplős a darab, nagyon jól kell működnie a kapcsolatnak a szereplők és a rendező között. Nézőként úgy láttam, nagyon jól érzitek magatokat a darabban. Milyen volt a próbafolyamat? Hamar megtaláltátok az összhangot a rendezővel, a színésztársaiddal?

Jánost és Gergőt ismertem. Timkó Jani az osztálytársam volt a Gór Nagy Mária Tanodában. Sőt mi végzősként Mensáros László-díjat kaptunk az „Árnyék a nájlonon” című vizsgadarabért, ahol szerelmespárt alakítottunk. A tanoda után egy-két mozgásszínházban még játszottunk együtt, de azóta nem. Nagyon jó érzés volt újra találkozni. Boronyák Gergővel pedig egy magánszínházban játszottunk együtt, ahol igazi műhelymunka folyt. Ott játszottam Maróti Attilával is, aki szintén játszik Szarvason. Csak Anita volt ismeretlen számomra, de vele is hamar megtaláltuk a közös hangot. Jó csapat volt, jól tudtunk együtt dolgozni. Zsuzsából meg árad a szeretet, lexikális tudása van, ami lenyűgöző. Ámulok, amikor beszél. Azt tudtam, hogy remek színésznő, de ezt a fajta tudását csak most tapasztaltam meg. Nekem csak pozitív tapasztalatom volt, ha színész rendezett, mert ő színészvénával másképpen érez. Itt mind a négyen szabadon tudtunk próbálni, de úgy, hogy többféleképpen próbáltuk a jeleneteket, értelmeztük a mondatokat, az érzéseket. Lebontottuk, mint a hagymát és ez annyira jól esett. Kipróbálhattam magamat. A monológom – ami tíz mondat – legalább tizenötféleképpen tudtam elmondani. Ez engem színészileg fejleszt, és a személyiségemet, az önbizalmamat is. Ez teljesen Zsuzsából jön, mert enged, bíztat, motivál. Érzelem nélkül nincs színészet. Engem nagyon feltöltött a próbafolyamat, mert a szakmán túl szeretet volt benne. Közel leszünk a nézőkhöz látszik minden rezdülésünk, sírunk, nevetünk, érzéseket közvetítünk, itt nem lehet kamuzni, mert az látszik. Nagyon jól összecsiszolódtunk, minket is megérintett a darab, szinte tesói szeretet alakult ki közöttünk. Ritka, de nagyon jó volt!

Örülök, hogy Zsuzsát te is jó rendezőnek tartod…

Igen! Kiválónak! Jók a karaktervezetései, de nagyon érzékeny is, hamarabb megérzi a hangulatingadozásaimat, mint én. Instruál, olyan dolgokat mond, ami beépíthető. Nagyon jók a megérzései. Bár intenzív próbafolyamat volt, mégis a nyugalom szigete volt a próba. Köszönöm a sorsnak, hogy itt lehetek, mert nagyon jó energiák vannak itt.

A folytatás?

Nyárra már kaptam felkérést a nyári kabaré előadásban való részvételre. Úgy érzem, hogy szeretettel fogadtak Szarvason, törődnek velünk. Jó itt lenni!

Timi, köszönöm a beszélgetést! Remélem hamarosan láthatjuk a darabot!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Galát Dávid, Sükösd Attila és Szpisjak Bence

A bronzérem is szépen csillog

Nem hozott meglepetéseket a diákok számára a tegnapi töriérettségi