in , ,

Önfeledt nevetéssel telt meg a Cervinus kamaraterme

Timkó János és Boronyák Gergely (Fotó: Valló Zoltán)

A Cervinus Teátrum április 20-21-22-én, a szeptemberi bemutató után újra bemutatót tarthatott. Frederick Stroppel Sors bolondjai című vígjátékát Dósa Zsuzsa rendezte. A darabot Debreczeni Júlia fordította.

Sokunknak ismerős a történet, hiszen 2018. október 7-én felolvasószínházban láthattuk a vígjátékot, akkor is Dósa Zsuzsa rendezésében. A mese két nő és két férfi története. Az egyik pár, Chuck Galluccio (Boronyák Gergely) és Gail Hildebrandt (Vanya Tímea) házasságra készül. Gail elhatározza, hogy legjobb barátnőjét, Bonnie Sparks (Szvrcsek Anita) színésznőt, összehozza Chuck legjobb barátjával, Jay Morrison (Timkó János) számítógépprogramozóval. Az ürügy, hogy megismertesse Bonnie-t és Jay-t az, hogy életük nagy napján az esküvői tanú szerepét is betöltik majd. Ám a két barát nem igazán értékeli Gail tervét, állandó csipkelődés veszi kezdetét közöttük. Lassan elkezdenek érdeklődni egymás iránt, ám mindkettő a csigaházába bújik vissza, ha a másik közeledik.

Nagyon vidám előadást láttunk, ahol a poénok pontosan ültek, mind a négy művész másfajta humort képviselt, játszott, karakterük szerint. De az előadás nagyon is komoly üzenetet tartogat. Önmagunk elfogadása, a másnak mutatom magam, amely egy idő után már nem olyan jó móka. Minden karakternek rá kell jönnie, hogy az őszinteség az egyedül járható út. Tipikus az is, hogy a párok szeretik összehozni barátaikat egy általuk jól ismert baráttal, ismerőssel.

Mind a négy szerep főszerep, hiszen mindannyian szinte végig színpadon vannak. A színművészek nagyszerű alakítást nyújtottak, brillíroztak szerepükben. Timkó János Jay szerepében azonnal „ugrik” Bonnie kijelentéseire, viselkedésére, és folyamatosan bosszantja a színésznőt. Ugyanakkor, elég hamar rájön, hogy Bonnie egy érzékeny nő, akin álarc van, és nem könnyű az álarc mögé nézni. Jay belülről érzékeny férfi, kifelé eleinte a cinizmusát látjuk. Lelkileg ő is őrlődik, akárcsak Bonnie. Boronyák Gergely Chuck-ként nyitott, vidám, aki próbálja elsimítani a konfliktusokat mindenki között, ami nem kis munka számára. Szerelmes menyasszonyába, ezért sokszor megalkuvásra kényszerül. Csak barátjával tud igazán önmaga lenni, mert Gailnek meg akar felelni. Az esküvő az, amikor komoly esküt tesz, amit ugyan Jay írt, de Chuck számára őszinte fogadalom. Még ő is keresi önmagát.

Vanya Tímea hevesen, szenvedélyesen alakította Gailt, aki szervez, intézkedik, tele van szeretettel. Nagyon szereti Chuck-ot, de mindig annak kell lennie, amit ő akar. Hiszi, hogy Bonnie és Jay jó páros lenne. Szvrcsek Anita Bonnie-ja a kifelé mást mutató, de szeretetre vágyó színésznő – ahogy önmagát bemutatja: „színész”. Elfojtja a nőt magában, belülről nagyon érzékeny. Játékán érezhető a kettősség, a sebezhetőség, pontosan tudja, hogy amit mond, ahogy viselkedik az egy szerep. Sok időnek kell eltelnie, hogy vállalja önmagát, vállalja sebezhetőségét.

Salgó Balázs is részese volt az előadásnak, a díszlet mozgatásához, a színpad átrendezéséhez Dósa Zsuzsa rendező néma szerepet írt számára – pincér, áruházfőnök, esküvőszervező, kertész. Ez a rendező ötletes megoldása, mert nagyon jó átmenet volt az idő, a helyszínek változásához, hiszen másfél évet ölel fel a történet. Dósa Zsuzsa ismét bebizonyította, hogy nagyon érzékeny témát hogyan lehet színpadra vinni úgy, hogy a komoly mondanivaló és a humor megfelelő elegyben legyen. Értékes előadás született. Szereplőit szerethetőnek, esendőnek mutatta, mintha közöttünk járnának.

Remek, ötletes díszlet készült, tervezője, megálmodója Dósa Zsuzsa. A díszlet grafikáit Zsada készítette. Jelmeztervező Hircsu Mariann, kivitelezője Zleszik Erika. Szcenikus Salgó Balázs, fény Valach Vendel, hang Kiss László. A rendező asszisztense Balázs Henrietta.

Az előadást nyáron a Szarvasi Vízi Színházban láthatják a nézők július 17-én.

A fotókat Valló Zoltán készítette.

Társasági élet a koronavírus-járvány szünetében

Így változnak mától a szabályok

Zima Dani és Sipaki Patrik

A finisben fordított az Előre II.