in

Hiánypótló írásmű született a Szarvasi Tűzoltóság 130 éves történetéről

Montvajszki László és felesége, Montvajszkiné Bátor Anna Tatai László társaságában a könyvbemutatón
Montvajszki László és felesége, Montvajszkiné Bátor Anna Tatai László társaságában a könyvbemutatón (Fotó: Babák Zoltán)

Montvajszki László, nyugállományú tűzoltó alezredes, a szarvasi tűzoltó-parancsnokság nyugdíjas parancsnoka. Eredeti szakmáját tekintve agrármérnök. Diplomáját a szarvasi mezőgazdasági főiskolán szerezte.

1978. március 1-étől tűzoltó, tűzmegelőzési szakterületen, majd a tiszti iskola elvégzése után kapott főhadnagyi rendfokozatot, 1983. augusztus 1-től nevezték ki a parancsnokká, amely posztot 2009. augusztus 15-ig töltötte be.

Felesége, Montvajszkiné Bátor Anna 1973 óta ismeri férjét. Akkor még működött a szingularitás a Szabdság utca két oldalán levő két főiskolai kar között. Ani a szarvasi óvónőképzőben végzett. Főiskolai éveik alatt ismerkedtek meg, és azóta is együtt vannak a férjével. Ezt a “merényletet is együtt terveltük ki”, mondta a tűzoltófeleség.

Tatai László, a délután moderátora, a Szarvasi Tűzoltóság története című könyv kiadója, a Digitális Kalamáris a tulajdonosának erre vonatkozó kérdésére Montvajszki László elmondta, hogy eddig nem volt egy összefoglaló mű erről.

Most már van, méghozzá hiánypótló mű született 306 oldalon, ami kronológiai rendben dolgozza fel a szarvasi tűzoltók 130 évét. A könyv reális, valós, a korban született tényekenalapul Tessediktől a Bolzákon, közülük is Bolza Gézán keresztül napjainkig.

Nyomatékot adott az írásmű elkészültének, hogy 100 év elmaradás után négy éve adták át az új tűzoltólaktanyát.

A tűz, a víz, a Föld, minket örökre összeköt
Montvajszki László: A Szarvasi Tűzoltóság története
Digitális Kalamáris, Szarvas, 2021, 306 oldal

A köszöntését lekéső Babák Mihály polgármesternek a végén majdnem sikerült ellopnia a showt. Elmondta, milyen fiatalkori kapcsolat fűzi az egykori tűzoltóparancsnokhoz és feleségéhez. Városunk első embere magával hozta tiszteletbeli tűzoltó-felszerelését, sisakját és kardját is, amit be is mutatott a maszkban ülő közönségnek.

„HAPPY-hét” a Gyakorlóban

Iparkamara: ismét kamarai gyakorlati oktatói képzés