in ,

Motivációvesztést fordították lelkesedéssé a Chován tanárai

Verseny után a Chovánban (Fotó: Babák Zoltán)

A második bezártság után látta a gyerekek arcán a motivációvesztést, és szeretett volna egy kis változatosságot vinni az év végébe, mondta Körösparti Ágnes, a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola vezetője a péntekre meghirdetett és lebonyolított verseny kapcsán.

“Sokan a kiégéshez hasonló állapotba kerültek. Szerettem volna egy kis pezsgést, egy kis életet varázsolni számukra. Számításaim – hála az égnek – összejöttek. Ez a korosztály, a 7-18 éves az, amelyik szeret versenyezni. Az iskola zenészeinek egynegyede, 46 fő jelentkezett a megpróbáltatásra, s vállalta az ezzel járó plusz munkát”, nyugtázta az eredményt.

A kollégákkal kicsit tartottak attól, hogy a hosszú távoktatás után hogy tudják egyhónapnyi jelenléti oktatással hozni a tőlük megszokott minőséget, de a lelkesedés meghozta a gyümölcsét. A növendékeken mindössze annyi látszott, hogy több mint egy éve nem tudtak szerepelni közönség előtt, ezért lámpalázasabbak voltak a szokásosnál.

“Hihetetlenül megható volt hallani, milyen szépen muzsikáltak a versenyzők, és cserébe átadni azt a sok érmet számukra. Nagy dolog ez az életükben, mindenképp szeretnék hagyományt teremteni ezzel a háziversennyel. A gyerekekkel szemben állva a díjkiosztón szembesültem a rendezvény sikerességével: célt adtunk a kezükbe, megmutathatták magukat. Ragyogott a szemük, örömöt sugároztak felénk! A zene művelése nem csak magunknak okoz derűt. Itt is érvényesül a “jobb adni, mint kapni” közmondás. Egy kis gyermek is érzi azt, milyen jó mások arcára mosolyt csalni egy-egy dallal!”, fogalmazott Körösparti Ágnes.

A zsűri bírálásban az előadásmód színességére és a beleélés mélységére helyezte a hangsúlyt, gyermekcentrikus hozzáállásukat bizonyította, hogy több érmet is odaítéltek a fiatalabb korosztályokban, ahol szinte tapintható volt a lelkesedés, a versenyszellem.

Mindhárman a szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola zenész tanárai, illetve a zsűri elnöke, Várkonyiné Mihály Erna az intézmény vezetője is egyben. Hangszerüket tekintve klarinét-, hegedű-, és zongoraszakos szakos tanárok.

A zsűri elnöke elmondta, nagyon örült a felkérésnek, illetve annak, hogy – így, az év végi idő szűkössége ellenére – elvállalta, mert nagyon tetszett neki, jelentette ki a díjátadó végén kérdésünkre.

A gyerekek nagyon ügyesek voltak. Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a járványhelyzet miatt nem tudtak személyesen foglalkozni a felkészítők a növendékekkel, de ez alig volt érezhető.

“Azt kell mondanom, hogy ez nem nagyon érződött. Jól felkészültek voltak. Sok tanár sok növendéke nevezett, ami nagyon meglepő. Mindez, ahogy az intézmény vezetője, Ági is mondta, nagyon szép képet festett az iskoláról”, fogalmazott a Várkonyiné Mihály Erna, a zsűri elnöke.

“Az év zenésze 2021” verseny eredményei:

Aranyérmesek: Bakulya Mirkó – harangjáték, Balás Atina – zongora, Boros Villő – ének, Farkas Pál – klarinét, Fodor Menta – zongora, Körösparti Mátyás – harmonika, Körösparti Vince – marimba, Matus Virág – furulya, Petrovszki Lorina – hegedű, Szirony Lilla – cselló

Ezürtérmesek: Bagócsi Áron – klarinét, Domján Zita – zongora, Lajtos Dániel – marimba, Nehéz Zorka – hegedű, Oláh Zsófia Csenge – furulya, Patay Sára – cselló, Rónyai Dominik – szaxofon, Szegvári Szabolcs – gitár, Szrnka Katinka – zongora, Tóth Sára – fuvola

Bronzérmesek: Brachna Vanda – zongora, Dernovics Izabella – cselló, Erdei Máté Levente – zongora, Kozsuh Adél – hegedű, Lázár Dániel – zongora, Lázár Noel – zongora, Molnár Emma – gitár, Rejtő Boglárka – zongora, Rostás Tifani – hegedű, Zelenák Zénó – klarinét

Zsűri különdíja: Juhász Gergő – ének, trombita
polgármesteri különdíj: Zima Dávid – klarinét

Mindannyian dobogóra állhattak

Mindannyian dobogóra állhattak

A torna négy dobogósa. Eckert Roland a jobb szélen

Szép szarvasi siker a Népligetben