in ,

Fürdőprojekt újratöltve: Ide egy szent kell!

A fürdőprojekt látványtervei
A fürdőprojekt látványtervei

Hála az átoltottságnak, június 15-től ismét lehet testületi ülést és falunapot tartani.

Bennünket, szarvasiakat az a szerencse ért tegnap, hogy egyszerre mindkettőt élvezhettük a Szarvasi Televízió jóvoltából.

A közvetítés testületi üléssel kezdődött. A napirendek sorát a költségvetésről szóló rendelet módosítása nyitotta. Ennek kiadási és bevételi oldala is 4.817.442.000 forintra változott. Ezt követően az ülésen beszámoltak a kistérséget ellátó intézmények, illetve a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetői.

A bejelentések sorában a képviselők elfogadták a vészhelyzet időtartama alatt Babák Mihály polgármester által hozott rendelkezéseket. Az önkormányzati bérlakások után az inkubátorház üzemeltetését is az önkormányzat vette át.

Adminisztratív döntést igénylő témák között két közterület elnevezése, átnevezése is felmerült. A polgármester első ötletként felvetette az Arborétum utca Pepi sétánnyá nevezését, mert az eredeti utcanév megtévesztő a turisták, olykor az őket szállító buszok sofőrjei számára is. Határozat született viszont arról, hogy a Szarvas belterület 5347 hrsz. alatt felvett út ezentúl a Molnár Zoltán köz nevet viseli.

A civil egyesületek támogatására kiírt pályázatok elbírálása során a régebbiek között újoncként feltűnt Magyarország Közepe Egyesület körül zajlott kisebb kérdezz-felelek, mire a csendet megtörve az ülést éppen vezető Molnár Etele alpolgármester kijelentette, hogy ő mecénásként támogatja azt, majd Farkas Tamás foglalta össze, mit is takar az egyesület, aminek ő az elnöke.

A nyilvántartás szerint célkitűzése a következőkben lett meghatározva: “Mi, akik hiszünk abban, hogy lakóhelyünk, Szarvas, tízezer éves történelme, a valaha itt éltek hite, kultúrája, tenni akarása kötelez bennünket arra, hogy ezt az ősök izzadságával és vérével megszentelt földet utódainknak megőrizzük, és tudásunk legjavát felhasználva, tehetségünkhöz és lehetőségeinkhez mérten segítve fejlődését adjuk át utódainknak, most egységbe tömörülünk, hogy céljainkat és terveinket egységes erővel hajthassuk végre. Legfőbb célunk, hogy városunk közösségét, egységét, szellemi örökségét megőrizzük, gyarapítsuk, az ebben tevékenyen részt vállalókat segítsük.”

Az egyesületek nyilvántartását végző adatbázisból kiderül, hogy az nem közhasznú. Néhány, az egyesülettel kapcsolatban említett személyből akár arra is lehet következtetni, hogy a 2022-es választások eredményétől függően – de lehet, hogy attól függetlenül – 2024-ben az MKE-vel fogunk még találkozni.

Az élet a megszokott vidám kerékvágásba a fürdőprojekt vázlattervének elfogadásáról szóló bejelentésnél zökkent vissza.

Babák Mihály polgármester ismét bebizonyította, hogy öreg róka, nem vén róka. Kikérte a bizottságok véleményét a beruházás vázlattervéről. Kiss Attila bizottsági elnökként kapott szót. Ebbéli minőségében a képviselő kötelezőnek érezte, hogy sokat beszéljen. Ezeket az alkalmakat mentora rendszerint kihasználja, hogy tanítsa. Legutóbb például arra, hogy a városnak egy költségvetése van, az általa vezetett bizottságnak pedig egy sem.

Kiss Attila most nagyon feladta a labdát azzal, hogy feltette a kérdést, milyen hosszan beszéljen, majd választ nem kapva maga eldöntötte: “Fontosnak tartottuk, elvégre 1,5 milliárd… nem jött el a tervező, akitől kérdezhetnének… levették napirendről”, ám másfél-két perc után…

“Asztal megől fehér galamb,
Ősz bárd emelkedik.”

Arany János: A walesi bárdok

… polgármesterünk türelmetlenül közbevágott: “a legrosszabb metódus az, hogyha taknyoljuk a dolgot, és levesszük a napirendről, ezzel nem oldunk meg semmit sem… Várom a kérdéseket..”, mire…

“Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik.”

Arany János: A walesi bárdok

… Kiss Attila hirtelen egyet sem tudott feltenni, passzolta Kiss Ágnesnek, a téma előadójának, aki kisegítette, majd – hogy mentoráltját képbe hozza – Babák Mihály segített neki tisztába tenni a kérdést: nem arról kell dönteni, hogy kell vagy nem, hanem arról, hogy az Építészeti és Tervező Műhely által készített vázlatrajz, illetve a koncepció tetszik-e.

A terven már picit másabbak a medencék méretei. Gémes Tibor fürdőigazgató ésszerű javaslatára egy szabadtéri melegvizes medencét terveztek a meglévő fürdő udvarára, illetve hangsúlyosabban került szóba a vendégek igényeiből fakadó szaunavilág is.

A város turisztikai kft-jének menedzsmentje által javasolt Csodaszarvas tematikának sincs itt az ideje, illetve létjogosultságát is vitatta polgármesterünk. Ő inkább Szent Klára alakja köré építené fel a fürdő marketingjét. Az biztos, hogy valami szent segítsége kelleni fog abban, hogy kezelhető mértékű veszteséget termeljen az a belvárosi élményfürdő, ami télen nem üzemel, nyáron meg ott a konkurencia, a Körös. Ingyen.

A végén név szerinti szavazást kértek. A polgármester vezette képviselőcsoportnak egyöntetűen tetszett, míg a többi négyből három képviselőnek nem. Az egyéni képviselőjelöltként 86 szavazatot összeszedő, de kompenzációs listáról bejutó Kovács Mátyás inkább kiment.

Amennyiben szeretnék megtekinteni a Szarvasi Televízió Youtube-csatornáján, úgy lapozzanak a 7. számú bejelentés vitájáig, de utána is érdemes a háttérben hagyni, mert polgármesterünk rövidebb emlékeztetők erejéig vissza-visszatér a témához.

Végezetül elnézést kérünk az irodalomkedvelőktől, hogy így bántunk Arany János versével, illetve a falun lakóktól.

Precíziós permeteződrón

Látványos mezőgazdasági bemutatón jártunk

Fotó Kanti Dorottya

A lelki élet természete olyan, amilyen…