Fotó: Kepenyes Balázs
in , ,

Mi a fontosabb, az alkotás vagy az ember?

Pénteken este az égiek szerették volna, hogy a Szolnoki Szigligeti Színház bemutathassa a Vízi Színház színpadán, Szörényi Levente – Bródy János: Kőműves Kelemen című rockballadáját Radó Denise rendezésében, és az előadás idejére elhúzták a viharfelhőket. De csak addig, mert az utolsó jelenet alatt már szemerkélt az eső, de a közönség kitartott, mert elismerés illette a fellépő művészeket.

Sarkadi Imre befejezetlen művét zenés színpadra átdolgozta Ivánka Csaba, amihez Szörényi Levente és Bródy János 1981-ben írt zenét. A Pesti Színházban 1982 februárjában mutatták be Marton László rendezésében, Hegedűs D. Géza címszereplésével. A történet a hitről, az alkotás szabadságáról szól. Hisszük-e, hogy felépül a vár? Hisszük-e, hogy képesek vagyunk rá, hogy felépítsük? Hiszünk-e egymásban, de főként önmagunkban? Közösségi vagy egyéni érdek, közösségi vagy egyéni siker? Siker mindenek felett? Emberáldozat árán örülhetünk- e a sikernek? A lelki teher csak Kelemené?

Amit reggel raktak, az délre leomlott
Amit délben raktak, estére leomlott
Összetanakodott tizenkét kőműves
Falat megállítani, hogy lesz lehetséges*

„Alkotni születtünk erre a földre, nemcsak megélni szép napokat.” – áll a szinopszisban. Mit jelent a művészi szabadság? Meddig mehet el? Oldható-e a közösségi érdek és egyéni boldogság konfliktusa? A kérdések megválaszolását a darab csak felveti, megválaszolni nem akarja, mert mindenkinek magában kell válaszokat találni. De az egyértelmű, hogy emberáldozatot semmiképpen nem ér meg semmilyen alkotás. Ráadásul, Kelemen a fiát is elveszíti felesége után, lehet, hogy lesz pénze, de boldogsága, nyugalma egészen biztosan nem.

Radó Denise rendezésében egy lüktető, kérdésekkel teli, érzékeny, nagyszerű előadást láttunk. Mert Kőműves Kelemen (Both Gábor) alkotni akart valamit, de a monda szerint a helyen egy nő, a kincsét mentette, nem a fiát, otthagyta gyermekét, ezért úgy gondolják, csak női áldozat árán épülhet fel a vár. Boldizsár (Barabás Botond) mondja ki először a szörnyű szavakat, és vérszerződést kötnek, amelyikük felesége hamarabb jön…

Kinek felesége hamarább jön ide
Annak gyönge hamvát keverjük a mészbe
A szép fehér hamvát a mészbe keverjük
Magos Déva várát azzal felépítjük*

Kiváló rendezés, kiváló színészi játékok! Magával ragadó, végig feszes előadást láttunk, lelki tépelődéssel, és mégis a cél mindenek felett…

A 12 kőműves: Boldizsár: Barabás Botond, Máté: Harna Péter, Izsák: Zelei Gábor Benedek: Horváth Gábor, Márton: Vándor Attila, Ambrus: Ónodi Gábor, Karuj: Kinczel József, Mihály: Deme Gábor, György: Tárnai Attila, Sebő: Balogh Tamás Zsolt, Gyula: Bencsik Gergő, Radó: Németi Sándor.

További szereplők: Vándor: Karczag Ferenc, Anna: Kertész Marcella, Álom gyerek: Fehérváry Gergely, Hírnök: Fehérváry Nóra, Álomasszony: Besenyi Anna, Álom-Kelemen: Sárosi Imre.

Díszlet- és jelmeztervező: Húros Annamária, dramaturg: Szabó Csilla. Korgeográfus: Sebestyén Csaba, koreográfus-asszisztens: Kinczel József. Zenei vezető, karmester: Rimóczi Mónika, korrepetitor: Simon Erika, Rimóczi Mónika. Segédrendező: Deme Gábor. Rendező: Radó Denise.

Az előadás a X. Magyar Teátrumi Nyári fesztivál 3. versenyprogramja volt.

A részletek Bródy János dalszövegei

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A Csabacsűdi GyLSE és a díjátadó vendégei

Hétévente eljön a szerencse Csabacsűdre

Bukovinszky Béla átveszi Bődi Jánostól a 6. számú Szarvasért arany emlékplakettet

Bukovinszky Béla vehette át a 6. számú szarvasi Oscart