in ,

Hévizi: Ami a lakosságnak jó, arra nem sajnáljuk a pénzt

Ülésezik Békésszentandrás képviselő-testülete (Fotó: Babák Zoltán)

Hosszú idő óta először ült össze Békésszentandrás képviselő-testülete. A köszöntések után Sinka Imre polgármester elsőként a településüzemeltetési intézmény új vezetőjét, Tasi Józsefet mutatta be.

Mindenek előtt szó esett a Szőnyeggyárt érintő 4,5 milliárdos beruházásról. Major Attila a Szőnyeggyár épületének védettségével kapcsolatos kérdésére Sinka Imre polgármester tájékoztatta, hogy azt egyeztette a tulajdonossal, aki nem emelt ellene kifogást.

Elfogadták a rendőrség beszámolóját. Ezzel kapcsolatban a képviselőknek, illetve a polgármesternek az üdülőterületeken történő hangoskodással, illetve a Hunyadi utca gyorshajtóinak ellenőrzéssel kapcsolatban volt észrevétele, kérése.

A Szarvasi Rendőrkapitányság vezetője, Oltyán Sándor elmondta, kollégái ellenőrizni fogják a vízi járműveket. Kiderült, hogy a vízibicikli is járműnek számít, így azt alkoholos állapotban vezetni, illetve azon alkoholt fogyasztani is tilos.

Egy önkormányzati költségvetésnek az egyik legfontosabb eleme az adóbevételek alakulása. Az adóigazgatási feladatokról, adóbevételek alakulásáról a 4. napirendi pont tárgyalása során került sor.

Az ide vonatkozó előterjesztésből “jól látható, hogy mind az előirányzat, mind a tényleges előírásokat nézve az adóbevételek kiemelkedő mértéket értek el”. Hévizi Róbert, a Gazdasági és Turisztikai Bizottság elnöke a számokra tekintve megállapította, hogy eredményes volt az arról szóló döntésük, hogy megerősítik az adócsoportot, illetve felvesznek egy közterület-felügyelőt.

“Azokat a jogos pénzeket, amik járnak a településnek, azokat kérjük; nem kérünk többet semmivel. A mértékek is kedvezőek, a morál is kedvező. Ez az önkormányzat szempontjából egy jó dolog”, fogalmazott a főbizottság elnöke.

A polgárőrség tevékenységéről Filip András számolt be
A polgárőrség tevékenységéről Filip András számolt be (Fotó: Babák Zoltán)

A civil szervezetek 2020-as évre vonatkozó beszámolóiról szóló napirend tárgyalása során a polgárőrség tevékenységéről Filip András tartott rövid összefoglalót. Sajnálatosnak nevezte azt, hogy toborzójukra “nulla” ember jelentkezett, pedig rájuk férne a segítség, mert a településen mindössze ketten adnak szolgálatot.

Békésszentandrás 16 civil szervezete, illetve sportegyesülete közül 13 részesült a 2,08 milliós települési támogatásból. További 20-20 ezret kapnak a főzőversenyen való induláshoz azok az szervezetek, akik részt vesznek a családi napon.

Igazgatási szünet időpontjairól hoztak rendeletet; ezek 2021. augusztus 10-23., és december 20-31. között lesznek.

Módosult a település SZMSZ-e. Erre azért volt szükség, mert a táboroztatási szolgáltatásról ezentúl számlát kell kiállítani az Erzsébet Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felé, így a tevékenységi körbe fel kellett venni gyermekek napközbeni ellátása tevékenységet.

A bejelentések között döntöttek arról, hogy pályázatot adnak be a településfásítási programban elnyerhető 30 fára. A testület helyszínként a Harcsásban levő játszótér helyét határozta meg egy új pihenőpark létesítésére.

Virág Sándor a kerékpárút kivilágításának folytatását ígéri
Virág Sándor a kerékpárút kivilágításának folytatását ígéri (Fotó: Babák Zoltán)

A bejelentések között a Szarvas-Békésszentandrás közötti kerékpárút napelemes világítással történő ellátásáról hoztak döntést egyelőre öt kandelláberrel. Virág Sándor képviselő elmondta, régi adósságot kezdenek el törleszteni, nem lesz rövid, mire végig érnek a teljes út mellett, viszont sokba kerül.

“Ha lesz rá forrásunk, akkor a következő néhány év alatt végig ki tudjuk világítani a kerékpárutunkat”, ígérte.

“A Gazdasági és Turisztikai Bizottság olyan filozófiát követ, hogy az, ami a lakosságnak jó, arra nem sajnáljuk a pénzt. Ez egy remek beruházás”, fogalmazott Hévizi Róbert, a Gazdasági és Turisztikai Bizottság elnöke.

A bejelentések között szó volt a családi nap keretéről, ezen belül a Szabó Imre főzőverseny győztesének vándorkupával történő díjazásáról.

Döntöttek az AlföldVíz Zrt. számára szükségtelenné vált víziközmű-vagyon visszavételi igényéről, a Körös Művelődési Ház energetikai felújításának sürgetéséről, a sportpálya mögötti gát önkormányzati tulajdonba vételi igényéről.

Utolsóként a polgármester jutalmazásáról döntött a testület. Eszerint Sinka Imre egyhavi illetményét kapja 2020-ra visszamenőleg.

Demeterné Annus Krisztina kedvenc levenduláit ápolja

Virágzik a szarvasi levendulamező, tessék menni szedni!

Jelenet az Egri Gárdonyi Géza Színház előadásából

Okos, szeretetre méltó nagymama