in , ,

Okos, szeretetre méltó nagymama

Jelenet az Egri Gárdonyi Géza Színház előadásából (Fotó: Kepenyes Balázs)

„A nagymama egy kicsit szülő, egy kicsit tanár, egy kicsit a legjobb barátnő…”áll az előadás szinopszisában.

Nagyon vártam, hogy élőben láthassam Csiky Gergely A Nagymama című romantikus vígjátékát az Egri Gárdonyi Géza Színház előadásában. Azért is, mert szeretem a darabot, azért is mert több feldolgozást láttam, de élőben még nem. A főszerepet, Szerémi grófnét igazi színészkirálynők játszották már, csak néhány név: Blaha Lujza, Berky Lili, Honty Hanna, Tolnay Klári, Molnár Piroska, Almási Éva és filmen a felejthetetlen Dajka Margit. Az Egri G.G. Színház előadásában Szerémi grófné szerepét Saárossy Kinga alakítja, aki – szerintem – szintén a mai színjátszás egyik királynője.

Csiky Gergely 1891-ben – halála évében –, Prielle Kornéliának írta az elbűvölő történetet. Prielle Kornélia (1826-1906) a Nemzeti Színház színésznője és első örökös tagja.

Az Egri Gárdonyi Géza Színház előadását Blaskó Balázs rendezésében mutatták be a Vízi Színház színpadán, a X. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál 4. versenyprogramjaként. A darab kedves, megható, könnyed, humoros, így minden korosztály örömét leli benne.

A történet egy nagymamáról, Szerémi grófnéról (Saárossy Kinga) szól, aki rátalál elveszettnek hitt unokájára, Mártára (Nagy Szilvia) és nem utolsó sorban régen elvesztett szerelmére Örkényi Vilmos báróra (Várhelyi Dénes), nyugalmazott ezredesre is, mert unokája az ezredes unokaöcsébe, Kálmánba (Török Tamás) szeret bele. Persze az út kicsit kanyargós. Szerémi grófné gazdasszonyával, Galambosnéval (Dér Gabi) osztja meg örömét, bánatát, történeteit, aki szeretve félti a grófnét.

Van a grófnénak egy másik unokája is, Ernő (Csathó Norbert), aki szintén szerelmes Mártába, ezért ráveszi Tódorka Szilárdot (Balogh András), a lánynevelő intézet tanárát, hogy ajánlja be francia nyelvtanárnak, aki Ernő volt nevelőjeként nem tud megtagadni tőle semmit. Tímár Karolin (Babócsai Réka), a leánynevelő intézet tulajdonosa teljesen megbízik tanárában, így alkalmazza Ernőt. Tódorka nem tehet mást, elmegy a Nagymamához és mindent bevall.

Langó Szerafin (Dimanopulu Afrodité), a nevelőintézet tanára, és huszonnégy éve Tódorka szerelme, akivel nagyon mókás jelenek történnek meg.

Örkényi ezredes Kálmánt és Piroskát (Nagy Barbara), testvére unokáit neveli. Segítsége Koszta (Vókó János), nyugalmazott evangélikus tábori lelkész. Szóval a történet több szálon fut, több pár keresi a maga boldogságát, ki ilyen, ki olyan módszerrel. Az előadás végére persze minden kisimul, minden elrendeződik, minden szereplőnek mosoly van az arcán, még a közönségnek is, mert a Nagymama szeretete mindent elrendez. Saját boldogsága helyett, az unokái boldogságát tartja fontosabbnak.

Intézeti növendékek: Peredy Janka Nagy Fruzsina Lilla, Eörsy Vilma Fodor Sára, Vilkey Berta Novák Laura, Aba Margit Forczek Janka, Kereszturi Katica Kiss Alexandra. Pincér: Kós Mátyás

Intézeti nevelők: Blaskó-Saárossy Zsófia, Hódosi Ildikó, Szecskó Andrea

A szép látványt nyújtó díszlet Székely László, a gyönyörű jelmezek Bodnár Enikő munkái. A rendező asszisztense Blaskó-Saárossy Zsófia.

Nagyon színvonalas előadást láttunk, nagyon jó rendezésben, szép látvánnyal, de ez az egri színháznál természetes, hiszen tizenegy éve járnak Szarvasra, és mindig nagyon jó, színvonalas előadások részesei lehettünk. Szombat este minden színművész tökéletes, lenyűgöző alakítással, nagyszerűen játszott. A címszereplő Saárossy Kingát ki kell emelni, aki elegáns, szelíd, okos Szerémi grófnét alakított, szeretettel formálta meg szerepét.

Az, hogy a közönségnek is tetszett az előadás a hosszú taps, és az ovációk bizonyították, mert a nézők így köszönték meg az előadást.

Galambos Edit

A fotókat Kepenyes Balázs készítette.

Ülésezik Békésszentandrás képviselő-testülete

Hévizi: Ami a lakosságnak jó, arra nem sajnáljuk a pénzt

A Mini Magyarország makettpark a Múzeumok éjszakáján

Egy éjszakára kifényfestették a Mini Magyarországot