in ,

Egy éjszakára kifényfestették a Mini Magyarországot

A Mini Magyarország makettpark a Múzeumok éjszakáján (Fotó: Babák Zoltán)

Öt év alatt negyedszer csatlakozott a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz a Mini Magyarország makettpark. A kihagyás tavaly, a vírushelyzet miatt volt, emlékezett vissza az előzményekre Bukovinszky Béla, a makettpark tulajdonosa.

Eleinte gyertyákkal világítottak, de az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően nagyon sok makettben van már beépített világítás, vagy az egyéb elemeket kiemelő fény.

“Az élmény, amit kapnak a látogatók, az a látvány, amit így, éjszakai körülmények között tudunk biztosítani. Azt tapasztaltuk, hogy a fákra történő fényfestés nagyon tetszik a vendégeknek, főleg a gyerekeknek. A legelső évben három nagy vetítővel dolgoztunk, most tízzel, de még mindig van hova fejlődni. Az ideális 18 projektor lenne, amivel 360 fokban körbe tudnánk festeni a makettek körül levő fákat.

A Mini Magyarország makettpark a Múzeumok éjszakáján
A Mini Magyarország makettpark a Múzeumok éjszakáján (Fotó: Babák Zoltán)

Nagyon sok fejlesztés volt eddig is, de még korántsem tartanak a végénél. Pár év múlva az összes makettjük kívül-belül ki lesz világítva, azaz bármelyik este tudnának majd Múzeumok éjszakájához hasonlót rendezni, de “ennek egy évben egyszer van létjogosultsága”, fogalmazott Bukovinszky Béla.

A következő nagy attrakciójukról szólva elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a vasutasok napjához kapcsolódóan 2021. július 11-én, vasárnap rendezik meg a Mini Mozdonyok Nagy Napját, amikor a Békéscsabai Jókai Színház színészei is vasutasoknak öltöznek, és jegylyukasztóval, síppal járják a területet, kezelik a jegyeket.

Makett vagy modell? A modell az eredeti kicsinyített működő, a makett jellemzően annak statikus mása.

🙂

“Ezeknek a modelleknek épp olyan fanatikus tábora van mint a beltéri vasutaknak. Ezen a napon az összes garden vasutas ide jön, hogy feltehessék a szerelvényeiket a 600 méternyi sínhálózatunkra. Ilyenkor egy sínen több – olykor öt méter hosszú – szerelvény is megy”, mondja, és ígéri, nagyon látványos lesz az idei rendezvényük.

Ez mindig egy nagy happening, zárta beszélgetésünket a Mini Magyarország tulajdonosa.

Jelenet az Egri Gárdonyi Géza Színház előadásából

Okos, szeretetre méltó nagymama

Csépainé Tóth Gabriella jegyző és Sinka Imre polgármester megkoszorúzza Bagi István főjegyző emléktábláját

Ma van a köztisztviselők napja, ne akarjon hivatali ügyet intézni!