in ,

Egy éjszakára kifényfestették a Mini Magyarországot

A Mini Magyarország makettpark a Múzeumok éjszakáján (Fotó: Babák Zoltán)

Öt év alatt negyedszer csatlakozott a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz a Mini Magyarország makettpark. A kihagyás tavaly, a vírushelyzet miatt volt, emlékezett vissza az előzményekre Bukovinszky Béla, a makettpark tulajdonosa.

Eleinte gyertyákkal világítottak, de az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően nagyon sok makettben van már beépített világítás, vagy az egyéb elemeket kiemelő fény.

“Az élmény, amit kapnak a látogatók, az a látvány, amit így, éjszakai körülmények között tudunk biztosítani. Azt tapasztaltuk, hogy a fákra történő fényfestés nagyon tetszik a vendégeknek, főleg a gyerekeknek. A legelső évben három nagy vetítővel dolgoztunk, most tízzel, de még mindig van hova fejlődni. Az ideális 18 projektor lenne, amivel 360 fokban körbe tudnánk festeni a makettek körül levő fákat.

A Mini Magyarország makettpark a Múzeumok éjszakáján
A Mini Magyarország makettpark a Múzeumok éjszakáján (Fotó: Babák Zoltán)

Nagyon sok fejlesztés volt eddig is, de még korántsem tartanak a végénél. Pár év múlva az összes makettjük kívül-belül ki lesz világítva, azaz bármelyik este tudnának majd Múzeumok éjszakájához hasonlót rendezni, de “ennek egy évben egyszer van létjogosultsága”, fogalmazott Bukovinszky Béla.

A következő nagy attrakciójukról szólva elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a vasutasok napjához kapcsolódóan 2021. július 11-én, vasárnap rendezik meg a Mini Mozdonyok Nagy Napját, amikor a Békéscsabai Jókai Színház színészei is vasutasoknak öltöznek, és jegylyukasztóval, síppal járják a területet, kezelik a jegyeket.

Makett vagy modell? A modell az eredeti kicsinyített működő, a makett jellemzően annak statikus mása.

🙂

“Ezeknek a modelleknek épp olyan fanatikus tábora van mint a beltéri vasutaknak. Ezen a napon az összes garden vasutas ide jön, hogy feltehessék a szerelvényeiket a 600 méternyi sínhálózatunkra. Ilyenkor egy sínen több – olykor öt méter hosszú – szerelvény is megy”, mondja, és ígéri, nagyon látványos lesz az idei rendezvényük.

Ez mindig egy nagy happening, zárta beszélgetésünket a Mini Magyarország tulajdonosa.

What do you think?

Jelenet az Egri Gárdonyi Géza Színház előadásából

Okos, szeretetre méltó nagymama

Csépainé Tóth Gabriella jegyző és Sinka Imre polgármester megkoszorúzza Bagi István főjegyző emléktábláját

Ma van a köztisztviselők napja, ne akarjon hivatali ügyet intézni!