in ,

Hétszínvirág

Hétszínvirág
Fotó: Kepenyes Balázs

A Soproni Petőfi Színház Valentyin Katajev motívumai nyomán mesés táncjátékot hozott Szarvasra, Hétszínvirág címmel, Alekszej Batrakov rendezésében és koreográfiájával.
Különlegesen kezdődött és végződött a mese, mert Katona Imre a színház vezető dramaturgja, rendezője egy színház-pedagógiai foglalkozás keretében beszélgetett a mese előtt és után is a gyerekekkel. Lehet-e szavak nélkül érzelmeket, szavakat, mondatokat kifejezni. Játékos feladatokkal melegítette be a gyerekeket, akik kortól függetlenül teljesen természetesnek vették, hogy nem csak szavakkal lehet kifejezni érzéseinket (amit be is bizonyítottak), hanem – jelen esetben tánccal, pontosabban balettel is. Az előadás végén pedig megbeszélte a gyerekekkel, hogy értették- e az előadást – természetesen a gyerekek értették, és el is mondták a látottak alapján, sőt a legfontosabb üzenetet is megértették és el is mondták. A legvégén pedig arra kérte őket, egy mozdulattal fejezzék ki leghőbb vágyukat, kívánságukat, amit szüleik biztosan megértettek és teljesítik majd.
A mese története: Annuska hazafelé sétál a perecekkel, közben azokat elveszi egy kutya. Annuska utána fut, de nem sikerül utolérnie. Találkozik a varázslóval, aki megajándékozza a varázslatos Hétszínvirággal. Ez varázsvirág, mert minden szirma egy kívánságot rejt. A varázsló eltűnik, Annuska pedig azt kívánja, hogy: legyen otthon.

A történet következő részeiben különféle események történnek a kislánnyal, a vége mindig egy kívánság. Igy az eltört vázát újra egésznek szeretné, vagy az északi-sarkra vágyik, majd újra vissza az otthonába. Amikor a gyerekek nem engedik azt, hogy a játékaikkal játsszon, azt szeretné, hogy a világ összes játéka legyen az övé. Ám ez túl sok így azt kívánja, tűnjenek el a játékok. Így csak egy szirom maradt a virágon.

Annuska egy parkban meglát egy fiút, aki olvas, kiveszi kezéből a könyvet és elfut vele, de a fiú nem szalad utána, nem tud vele játszani, mert mankóval tud csak járni, mire Annuska azt kívánja, hogy a fiú legyen egészséges. Az utolsó virágszirom így nem önmagáért, hanem a fiúért hull le, aki meggyógyul.

Aranyos, kedves, nagyon színvonalas mesét láttunk, a gyerek is élvezték a mesejátékot.
Táncosok: Alina Tarnyenko, Rudisch Boglárka, Alekszandra Tyeplih, Szalai Dóra, Horváth Renáta, Szabó Barbara Szofia, Vaszilij Nyemcsinov, Füsi Zsolt, Bogdan Holomej, Andrej Potapov, Vjacseszlav Jeremejev.

Az előadás a X. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál 5.versenyprogramja volt.

Galambos Edit

A fotókat Kepenyes Balázs készítette

A 12 éves Velencei Boldizsár és edzője, Bátor György

Szarvasi és szentandrási dobogósok az utánpótlás Magyar Kupán

Lila fecskék a világ körül