in , ,

Egy szoknya, egy nadrág

Egy szoknya, egy nadrág a József Attila Színház előadásában
Egy szoknya, egy nadrág a József Attila Színház előadásában (Fotó: Kepenyes Balázs)

Pénteken este hatalmas sikerrel, teltházas előadással a József Attila Színház Bodrogi Gyula Kossuth-és kétszeres Jászai Mari-díjas, Kiváló és Érdemes Művész rendezésében hozta el Barabás Pál filmforgatókönyve alapján írt Egy szoknya, egy nadrág című zenés vígjátékát, Frenkó Zsolt átiratában, Fényes Szabolcs zenéivel.

1943-ban forgatták az ikonikus filmet Latabár Kálmán főszereplésével, Hamza D. Ákos rendezésében. A feldolgozást 2005-ben Gyöngyössy Bence rendezte Rudolf Péter főszereplésével. A József Attila Színház 2021 szeptemberében mutatta be az előadást.

A történet ismert, Sóvári Péter színész (Horváth Sebestyén Sándor) kicsit nagyképűen azt hiszi, bomlanak utána a nők, hiszen az ország első színésze – szerénységéből csak a második, de ki az első? -teszi fel a kérdést. Most éppen szeretné, ha Pintér Ibolya színésznő (Kulcsár Viktória) heverne a lábai előtt, mert kiemelte a karból és szerepet kapott bizalmasától, Kálmán főrendezőtől (Ujréti László). A friss művésznő, bár szerelmes a színészbe, Kamilla (Kocsis Judit) azöltöztetőnőnője tanácsára, a gazdagnak hitt Gróf Borsay Ubul (Zöld Csaba) udvarlását részesíti előnyben. Azonban Borsaynak egy fillérje sincs, anyagi gondjai miatt Dulcinea Juares, spanyol özvegyegyet (Fehér Anna) szeretné feleségül venni, akitől pénzt remél, igaz csak testvére leveleiből ismeri a gazdag hölgyet. Ráadásul Borsay ripacsnak nevezi Sóvárit Ibolya előtt.

Sóvári sértett hiúságában bosszút esküszik, beöltözik Dulcinea Juaresnek és megpróbálja „elcsábítani” Borsayt.

Aki szinte végig színpadon volt, így mindent tudott – és remekül énekelt – az a Portás (Peller Károly). Kedves színfoltja volt az előadásnak az okos Boy (Németh Krisztián Róbert / Zsitva Máté), akinek Borsaynál is több pénze volt. Jelen volt az Újságíró (Resetár Dániel), aki Sóváry helyett Pintér Ibolyáról írt.

Nagyon jó előadást láttunk, már a kezdés a Portás és a Boy jelenete alatt nevetett és tapsolt a közönség, ami az előadás végéig hallható volt a közönség soraiból. Minden művész lazán, könnyedén, felszabadultan játszott. Úgy gondolom, bár Horváth Sebestyén Sándor remek Sóvárit alakított, éppen azért, mert teljesen természetesen formálta meg szerepét, jól táncolt a borotva élén, mégis Zöld Csaba játéka volt jobb, erőteljesebb, szórakoztatóbb. Zöld Csaba sharmos, kedves, remek férfit alakított. Borsay figurája sem volt karikatúra – és ez a rendező hatalmas érdeme, hogy az előadás teljesen hétköznapinak tűnő történéseket mutatott meg, hétköznapi emberekkel. Borsay elhitte, hogy mindkét nő meghódítása más-más szempontból sikerülni fog. A női szerepeknél Kocsis Judit Kamilla megformálása fergeteges előadással szintén hangsúlyosabb volt Kulcsár Viktória Ibolya alakításánál vagy Fehér Anna kedves Dulcinea Juareseénél. Az előadás a színészek összjátékával vált tökéletessé, a közönség számára szórakoztató, vidám előadássá. Remek rendezést, szenzációs alakításokat láthattunk pénteken este a Vízi Színház színpadán. Úgy éreztem kiszabadult a bezárt palackból a szellem, aki mindenkit megsimogat, mert játszani akar, vidáman, boldogan.

A tánckar nagyon látványos pillanatokat szerzett a nézőknek, közöttük láthattuk a szarvasi Latauszki Enikőt. A tánckar: Albert Réka, Dunai Bettina, Litauszki Enikő, Hajszán Kitti, Tonhaizer Tünde, Czakó Gábor, Horváth Ádám, Hunyadi Balázs, Jakab Roland. Koreográfus asszisztens Horváth Ádám, koreográfus Peller Károly.

Az előadásban rengeteg kellemes dal hangzott el élő zenekar kíséretében: Mátyás Tibor (hegedű), Berecz Péter (harmonika), Ullmann Ottó (basszusgitár), Németh László (dob), Neumark Zoltán/Hegedűs Szabolcs (zongora). Zenei vezető Neumark Zoltán.

Nagyon szép, elegáns díszletben, gyönyörű jelmezekben játszottak a művészek, melyek tervezője Csík György volt.

Irodalmi konzultáns: Nemlaha György, dramaturg: Frenkó Zsolt, dalszövegek: Bacsó Péter, Békeffi István, G. Dénes György, Harmath Imre, Kellér Dezső, Kovách Kálmán, Pártos Jenő, Szász Péter, Szécsén Mihály.

Az előadás a X. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál 6. versenyprogramja.

P.S.

Kocsis Judit Jászai Mari-díjas színművésznő pénteken este ünnepelte születésnapját, amelyhez szeretettel gratulálunk!

Galambos Edit

A fotókat Kepenyes Balázs készítette.

2021 Rózsa Borka díjasa: Takács Erika a Gál Ferenc Egyetem óvodapedagógus szakos hallgatója

„Erős belépő” a hivatás gyakorlásába

A szarvasi sárkányhajósok Fadd-Domboriban

Érmeket halmoztak sárkányhajósaink Fadd-Domboriban