in ,

Színház a színházban – Hamarosan itt a CervinusFest2021

A VII. Cervinus Művészeti Fesztivál nyitógáláján (Fotó: Babák Zoltán)

Dr. Dósa Zsuzsát, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatóját faggattam a július 14-én kezdődő X. Cervinus Művészeti Fesztiválról, amely 14 napja a Vízi Színházban egyre nagyobb siker. Az elmúlt fesztivál minden előadása teltházat vonzott, remélem ebben az évben sem lesz másképpen.

Zsuzsa, ez a 10. fesztiválja Teátrumnak, és a 8., ami a te vezetésed alatt valósul meg. 2013-ban nyolc napotok volt, és zömmel vásárolt előadások, 2017-től már 14 napos a fesztivál, és nagyrészt a saját produkcióitokat mutatjátok meg a közönségnek. A színház tükörképe ez a tíz nap, ami egyre fényesebb, egyre jobban csillog, egyre tartalmasabb. Hogyan éltétek meg ezeket az egyre nagyobb lépéseket?

Dósa Zsuzsa: Igen, ez a 8. fesztivál, amit mi állítottunk össze. Az, hogy ma saját előadásaink vannak, azt mutatja, hogy fejlődtünk, hiszen 2013-ban még nem volt saját repertoárunk. Ma már válogatni kell, és lehet. Ki kellett találnunk a koncepciót – például a nyitógálát, vagy a felolvasót – hiszen mindkettő volt már 2013-ban is. Sok ember sok ötlete az alapja annak, ami mára kialakult művészeti és háttérmunkákban egyaránt. Meg kellett határozni azt is, a közönséget hogyan szeretnénk kiszolgálni. Azt tudtuk, hogy összművészeti fesztivált szeretnénk – ezért a mi fesztiválunk nem csak színházi fesztivál, hiszen különböző művészeti ágaknak biztosítunk teret. A klasszikus értelemben vett színházi produkciók mellet belefér a zene, a tánc, az önálló estek, a szlovák estek, hiszen mi kétnyelvű színház vagyunk. Amikor elkezdjük a tervezést, az addig üres lapok lassan megtelnek tartalommal. Lényeges szempont, hogy mennyi forrásunk van a tizennégy napra, ezért nagyon szoros, tételekre bontott költségvetés alapján tervezünk, figyelemmel a jó marketingre is. Ugyanolyan szempontok szerint tervezzük a fesztivált, mint egy színházi évadot. Ez amolyan színház a színházban, bár önálló élete van – egy mini évad nyáron. Minden szempontból nagyon intenzív két hétről van szó. Rugalmasnak kell lenni, felkészülve akár nem várt események megoldására, kezelésére is. Igaz, már van tapasztalatunk, de attól mindent alaposan át kell gondolni, fel kell építeni. Örömmel fogadjuk az egyre nagyobb számban Szarvasra látogató nézőket, de mindig tervezünk valami újdonságot is, hogy a szarvasi közönség számára izgalmas legyen a fesztiválunk.

2012-től több ősbemutatót mutattatok be, egyet a Vízi Színházban – a Csodaszarvast. Ezen a nyáron két ősbemutatótok is a nyárra tolódott a pandémia miatt.

Igen, a Twist Olivért Varga Viktor, a Bűvös tojást Csasztvan András rendezésében láthatja a közönség.

Milyen lesz a tizedik fesztivál?

Izgalmas! Rendhagyó év ez, csodálatos, hogy kinyitottak a színházak és játszhatunk. A program készen van, folynak az egyeztetések, a felújító próbák. Próbáljuk mi is jól kihasználni a nyarat, mint minden színház. Rugalmasnak és türelmesnek kell lenni, de arra törekszünk, hogy rendben menjen minden.

Készítettetek hét kisfilmet, amelyben vezetőkkel, alkotókkal beszélget Szigeti Anna. Ez újdonság…

Ezek a kisfilmek a fesztivál-marketing része. Tíz percben szólalnak meg az alkotók. Magunk készítettük, vagyis színházon belül történik a gyártás és ezúttal a Bolza bástya tetején kialakított teraszt választottuk helyszínnek. Filmenként két-két alkotó mondja el, mit jelent számára a fesztivál, miért érdemes megnézni az előadásokat, miért szeret itt lenni. Minden csatornát igénybe kell venni a közönség megszólítására, ez is egyik módja annak, hogy hírt adjunk magunkról.

Zsuzsa, köszönöm a beszélgetést! A programokról, az együttműködő partnerekről még hírt adunk.

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

Ritkán látott szituáció

Szentandrás gólzáporral kezdett, Csabacsűd feltámadt, Szarvas nyerte a Cziglédszky Sámuel Emléktornát

Havas Csilla, Korbely István, St. Martin és Szurominé Bánfi Éva a kiállítás megnyitót követő pezsgős koccintáson

Korbely, St. Martin, élénk színek, tenisz, megnyílt