in , ,

Kármen, a cigánylány a Körös felett

Kármen, a cigánylány története a Szarvasi Vízi Színházban
Kármen, a cigánylány története a Szarvasi Vízi Színházban (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus Művészeti Fesztivál harmadik napján a Varidance és a Bartók Táncszínház közös produkcióját, a Kárment láthattuk a Vízi Színház színpadán. Az időjárás kegyes volt, és pár csepp esőn kívül nem esett az előadás alatt.

„Georges Bizet halhatatlan operája ihlette a Bartók Táncszínház bemutatóját. A mi előadásunk azonban nem Sevillában játszódik a történelmi múltban, hanem Magyarországon a jelenben. Mondjuk egy vidéki kisközségben. Itt egy igazán zárt közösség szereplői népesítik be ezt a szenvedélyes, magával ragadó históriát, élükön Kármennel, a szemrevaló cigánylánnyal.” – olvasható a szinopszisban. Az előadás rendezője, koreográfusa, a Varidance vezetője Vári Bertalan Harangozó-díjas táncművész-koreográfus.

Vári Bertalan a Holle anyó koreográfiáját készítette, és a kezdetekben a társulat táncolt az előadásokon. De pár éve a CervinusFeszten is fellépett a Varidance, akkor „Variációk” című alkotásukat mutatták be.

„Régen madár voltunk mink is, mint a többi szép madár.
Nem volt házunk, se hazánk, de mienk volt a hetedhét határ.
Bármi sivár élet ez itt, most is madár vagyunk még.
Lehet, karokká fásultak szárnyaink, mégis visszavár az ég.”

Ezzel a szöveggel indult a nagyon mozgalmas előadás pénteken este. Ami különleges volt, hogy hattagú zenekar, jelmezben kísérte a táncművészeket a színpadon. Valószínű autentikus zenét hallottunk, néha keveredve Bizet Carmen dallamaival. A zene eredeti nyelven szólalt meg – a nyitó verset kivéve –, így a szöveg számomra rejtve maradt. Zeneszerző Karaván Família, Georges Bizet.

A történet szerint egy közösségbe, akik nem tisztességes úton szerzik megélhetésükhöz az anyagiakat, megérkezik Kármen, a szép cigánylány, aki más, mint a többiek. Beleszeret egy férfi, aki a közösségben él és van párja. Kármen azonban a menő énekesbe szerelmes, akinek szintén tetszik a lány és viszonozza érzéseit. Ám az elutasított férfi az énekes fellépése alatt megbecsteleníti, majd megöli Kárment.

A bikaviadal dallama a két nő párharca. A két rivális férfi bottal „ütközött” meg, de nagyon látványos legyezőtáncot is láttunk. Megrázóan fájdalmas volt az erőszak jelenete. Táncban kifejezve az érzések, szívet szorító látvány és felemelő érzés – mindez profi táncosokkal. Fantasztikusan látványos, mozgalmas előadást láttunk!

Remek volt, hogy minden táncos a tapsrendben külön rövid tánccal köszönt el a közönségtől.
Dramaturg Galambos Attila, díszlet és jelmeztervező Bozóki Mara. Koreográfus-rendező Vári Bertalan.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A Simon Fiala Tibor Emlékverseny egyik számának befutói lejelentkeznek a versenybíróságnál

27 egyesület versenyzői az 50. Simon Fialán

Boér Zsolt és Sechna Gábor edzők a játékot figyelik

Szomszédvári edzőmérkőzés, aminek végén még a játékvezető is nyilatkozati lehetőséget kért