in ,

Megtartotta első rendes ülését a csabacsűdi testület

Ülésezik a csabacsűdi képviselő-testület (Fotó: Babák Zoltán)

Csütörtökön ülésezett Csabacsűd Nagyközség Önkormányzata. A napirendek előtt Molnár József polgármester tájékoztatta a testület tagjait az augusztus 16-án nyugdíjba vonuló jegyző, Kasikné Csík Zsuzsanna utódjáról.

Miután Csabacsűd és Örménykút közös önkormányzati hivatalt működtet, a két polgármester egyetértésével kell meghozni a határozatot az új jegyző személyéről. Öt pályázó jelentkezett, közülük három jelent meg a keddig meghallgatáson.

“Örménykút polgármesterével, Szakács Jánosnéval egyhangú döntés született: augusztus 16-tól jegyzővé Miskó Bence kerül kinevezésre”, tájékoztatta a jelenlevőket Molnár József polgármester.

Molnár József balján Miskó Bence, Csabacsűd új jegyzője
Molnár József balján Miskó Bence, Csabacsűd új jegyzője (Fotó: Babák Zoltán)

A napirendek sorában elsőként a polgármester számolt be a veszélyhelyzet alatt hozott döntéseiről. A továbbiakban a Csabacsűdi Települési Értéktárbizottság megüresedett helyére a képviselő Czesznak Jánost delegálták.

A polgármester szabadságolási tervének jóváhagyása előtt Kerek Mihály kérte a képviselőtestületet, hogy sarkalják Molnár Józsefet arra, hogy vegye ki a szabadságát, mert az “azért van”.

A Körösök Völgye Közhasznú Egyesület kérte, hogy a 208453 forint visszafizetésére a határidőt 2022. december 31-re módosítsák. Molnár József emlékeztette a tagokat, hogy az együttműködés gyümölcsöző a település számára: LEADER-pályázatok keretében 200 db összecsukható széket, sörpadokat, asztalokat szereztek be, valamint rajtuk keresztül sikerült a térkövezés a kispályán, ezért javasolta, hogy fogadják el a módosítást a megadott dátumig.

Településfásítási program kiírásában őszi vagy jövő év tavaszi telepítésre nyílt lehetőség. Molnár József polgármester regisztrált a programba 30 db gömb juharfára. El kellett dönteni, hogy ha nyernek, melyik utcába telepítsék le. Felmerült az Iskola utca, a Szabadság utca napos oldala a Kossuth és az Ady utcák között. A Kossuth utca Táncsics és Somogyi utcák közötti szakasza, ahol sok vérszilva el van száradva. Gilanné Radványi Rózsa a tömbösített ültetést javasolta, ha szükséges, akkor akár a meglevő fákat lecserélve. Kerek Mihály a Kossuth utca Petőfi és Vasút utcák közötti szakaszát javasolta. Ezt szavazásra is bocsátották, amit el is fogadott a testület.

A Magyar Falu Programban 5 ezer híján 20 milliót nyertek a Kossuth utca felújítására a Somogyi és Szabadság utcák között. “Így olyan 4 méter szélességű utcaszakaszt sikerül felújítanunk, ahol a szennyvízprogram már megvalósult”, mondta Molnár József polgármester.

A Belügy pályázati kiírásán a kispálya aszfaltburkolatának megújítására 75%-os támogatási intenzitás mellett nyertek 6,75 milliót, amihez 2,025 millió önerő szükségeltetik. Az ajánlatok bekérését hat igennel támogatta a testület.

Az 5 ezer alatti települések lakói szamára téli tüzelőtámogatásra kedden jelent meg a kiírás, aminek keretén belül 408 mázsa barnakőszénre fognak igényt benyújtani.

A 27-i ülésre gondolatébresztőnek Molnár József polgármester megemlítette, hogy a helyi közutak fejlesztésére 300 millió maximális összeghatárig lehet pályázatot benyújtani. Szépséghibája, hogy önerős a pályázat, így a lehetőségekhez kell majd szabniuk az igényeket.

163 csabacsűdi lakos kérte, hogy legyen szúnyoggyérítés a településen. Ajánlatokat kértek, de még továbbiakat is beszereznek, hogy a lakosság eme igényét ki tudják elégíteni.

Minden napirend és bejelentés a testület teljes támogatása mellett ment át.

A következő testületi időpontja július 27-e.

Bűvös tojás után labdák a gyerekközönségnek

Bűvös tojás labdákkal fűszerezve

Spolu

Spolu/Együtt – szlovák est