in , ,

Családi viszály a színpadon

Viszály a színpadon
Viszály a színpadon (Fotó: Babák Zoltán)

A Vízi Színházban a felolvasószínház már elmaradhatatlan a CervinusFeszt keretén belül. Ebben az évben a 8. napon került rá sor, Dósa Zsuzsa rendezésében. Jozef Gregor Tajovský vígjátékát mutatták be a Cervinus Teátrum művészei – de látva, szerintem inkább dráma. Dósa Zsuzsa népszínműként határozta meg. „Témája a vagyon és házasság körül forog, mely sok konfliktust és zavart kelt, a boldogságra és szerelemre vágyó fiatalok életében, akik hiszik, hogy a boldogság a szeretetben rejlik és a vagyon önmagában csak zavart kelt.” – olvasható a szinopszisban.

Adott három család. A leggazdagabb Palcsik András (Nádházy Péter) kisgazda, fukar, rosszul bánik az emberekkel. Mari, a felesége (Jónás Gabriella) is többet követel mindenkitől, mint magától, ugráltatja szolgálóit. Egyedül élnek, ezért öregkorukra támaszt keresnek. Úgy gondolják, rokonaik gyermekeit Zsuzsit és Gyurkát összeházasítják, így lesz segítségük – ingyen – és majd ők öröklik a vagyont.

A legszegényebb, de talán a legboldogabb Kamenszky Tamás ácsmester (Timkó János) családja, akik szeretetben élnek. Kamenszky csendes, ritkán szól, de szava fontos, a férfi szereti családját, és mindent megtesz értük. Felesége, Katalin (Szemerédi Bernadett) (Palcsik rokona) alkalmazkodó, szeretettel neveli gyermekeit, szereti férjét, persze örülne, ha lánya jól menne férjhez. Lányuk, Zsuzsi (Eva Javorszká), aki nagyon szelíd, de az események hatására kemény, határozott nővé válik a két év alatt. Fiuk, Andris (Nánási Attila) mindenben segíti családját, az események alatt Zsuzsi is mindig számíthat rá. Kamenszkyék szeretnék, hogy lányuk boldog legyen, apja teljesen rábízza lányára a döntést.

Valahol középen a harmadik család Lyavkó fuvaros (Boronyák Gergely), agyafúrt ember, többnyire hallgat feleségére, Zsófira (Dósa Zsuzsa), aki Mari rokona. Gyurka a fiuk (Nagy Róbert) nagy szoknyavadász, könnyelmű ember, egyszerre több nőnek is csapja a szelet. Lyavkóék szinte azonnal beleegyeznek a házasságba, hiszen eddig is gazdag nőt szerettek volna fiuknak, Palcsik vagyona pedig jelentős.

Bözsi (Vanya Tímea), a fiatal szomszédasszony is Gyurkát szeretné megkapni. A történet falun játszódik az elő világháború előtt, a történet körülbelül két évet ölel fel.

Fél év elteltével Gyurka már nem Zsuzsi mellett érzi jól magát, kocsmába jár, és Bözsivel flörtöl, Mari nem elégedett Zsuzsival, Palcsik is elégedetlen Gyurkával, aki azt hozza fel okként, hogy más asszonyt szeret. Zsuzsi hazamegy, pedig szíve alatt már egy kis élet növekedik.

Bözsi, Zsuzsi után azonnal beköltözött a Palcsik házba, de egy idő után elege van, pénzt követelnek Gyurkával Palcsikéktól, ahol egy nagy vita alakul ki. Palcsik mindkettőjüket elzavarja. Gyurka perrel fenyegeti a háziakat. Nehezen viseli, hogy nem láthatja fiát, ezért megpróbálja visszacsalogatni Zsuzsit, aki hallani sem akar róla.

Egy év után, Palcsikék elmennek Kamenszky házába, és bocsánatot kérnek Zsuzsitól és az egész családtól, azzal, hogy a pereskedés után maradt vagyon Zsuzsi kisfiáé. Gyurka teljesen megváltozva bocsánatot kér Zsuzsitól és Kamenszky Tamáséktól is, eljutott oda, hogy szeretné megbecsülné feleségét és fiáról is gondoskodna…. de mennyire őszinte? Ezt a néző maga dönti el – Zsuzsi nem hisz neki!

Körülbelül ez a történet, persze mindez sokkal színesebben szólalt meg a felolvasás alatt. Végig feszült, nagyon jó játékot láttunk.

Merész, jó darabválasztás Dósa Zsuzsától, és nagyon jó a szereplők kiválasztása. Ezúttal a rendező, Dósa Zsuzsa némi díszlettel is színesítette a színpadot, érzékeltetve a családok anyagi helyzetét. A színészek szokás szerint nem csak felolvasták, hanem érzelmekkel töltötték meg karaktereiket – bravúrosan! Megint teljes színházi élményt kaptunk a Cervinus Teátrum művészeitől!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Teremfoci Nyári Kupa 2021

Nyolc hónap után újra teremfoci

Egy kis vita két fakókeselyű között az élelem elosztása körül

A fakó keselyű után a szürke farkasok következnek a vasárnapi állatmustrán