in ,

A fakó keselyű után a szürke farkasok következnek a vasárnapi állatmustrán

Egy kis vita két fakókeselyű között az élelem elosztása körül

A szünidei állatmustra keretében a fakó keselyűk etetésére, illetve bemutatására várták a családokat a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Állatparkjába annak munkatársai. Augusztus 31-ig minden vasárnap más és más állat kerül fókuszba a Kárpát-medence – parkban fellelhető – őshonos állatai közül.

Három keselyűfajta élt korábban a Kárpát-medencében, a fakó keselyű, a dögkeselyű és a barát keselyű, tudtuk meg Körömi Krisztinától, az állatpark vezetőjétől a vasárnapi túra során.

A tojások a Szegedi Vadasparkból származnak, amiket Dévaványán a túzokvédelmi központban keltették ki. Emberkézben nevelkedett a Körös Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Állatparkjának két impozáns méretű fakó keselyűje. Igaz, kifejlett méretüket már elérték, de tollazatukat még egyszer leváltják egy fakóbbra, innen a nevük is. Ivarukat még mindig nem lehet tudni, de természetük teljesen más.

Ha lenne egy költés, az nagy szenzáció lenne.

A nagybani jószágtartás eltűnésével megszűntek táplálkozási bázisaik. Kis Magyarország területén már sehol sincs költés, de az Erdélyi-szigethegység szirtjein telepesen fészkelnek. Horvátország területén él még nagyobb kolónia. Meglevő telepeiken védelmi programokkal segítik megmaradásukat. Ezekről a helyekről alkalmanként fel-feltűnik egy egy felénk tévedő madár. Minden évben észlelnek a nemzeti park területén is.

Teljesen más természetű a két fakó keselyű
Teljesen más természetű a két fakó keselyű (Fotó: Babák Zoltán)

Nagy magasságokba emelkednek fel, onnan is észlelik a legkisebb dögöt. Szemük olyan, mintha mi harminc méterről el tudnánk olvasni egy könyvet. Háromméteres szárnyfesztávjuk alapján könnyű őket azonosítani. A felénk jellemző legnagyobb ragadozó madár, a réti sas, vagy a parlagi sas is eltörpül mellettük.

Aktívan nem vadásznak, lábuk alkalmatlan arra, hogy megragadják áldozatukat. Kizárólag állattetemekből táplálkoznak. A tollazatuk is mutatja, hogy dögevők. A nyakukon azért hiányos a tollazatuk, mert a belsőségekhez mélyen bele kell nyúlni az állattetemek hasüregébe, a tollak ápolása így egyszerűbb.

A szünidei állatmustra egészen augusztus 31-ig tart. Vasárnaponként 11 órakor várják a park munkatársai a látogatókat az éppen bemutatásra kerülő állat kifutójánál.

Viszály a színpadon

Családi viszály a színpadon

Mesél a Cervinus

A színház egy kicsit más