in ,

Lekaszálták a Gödény-halom szoknyáját

Kaszáló a Gödény-halomnál (Fotó: Babák Zoltán)

A Békésszentandrási Turisztikai Egyesület egyik fő célja volt, hogy a Gödény-halmot visszacsatolják a turisztika vérkeringésébe, mondta Lesfalvi Balázs alpolgármester, a szombati kaszálás szervezője.

Ennek első lépéseként a környezetvédelmi hatósággal egyeztettek a mikéntjéről. Két időpont van az évben, amikor ezt el lehet végezni, március és augusztus első hete, mert ilyenkor lehet legkisebb kártétel mellett elvégezni a kaszálást.

A halmon él az ősbúza, ami kevés helyen található meg. “Ha lehet ezt mondani, akkor ez egy alföldi génbank”, fogalmazott Lesfalvi Balázs.

“Az a célunk, hogy minél szélesebb körben kommunikáljuk a Békésszentandrás és környékére érkező turistáknak ennek a nagyon szép túraútvonalnak a létét”, mondta.

“Akik sportos turisztikai célzattal, például kerékpárral érkeztek ide, azok eredeti környezetükben látják az itt élő nyulakat, fácánokat, őzeket, sasokat, ragadozó madarakat. Egy pesti családnak nem minden nap nyílik ilyesmire lehetősége, hogy saját életterükben láthassák ezeket a vadon élő állatokat. A túra végén a díj a halom látványa a nagy magyar alföld közepén”, mutat körbe a település alpolgármestere.

Zárásul megjegyzi, nagyon szép volt az a közösségi összefogás, aminek köszönhetően az önkéntesek a szoknya magasságáig megtakarították a halom turisztikai útvonalait.

A munka végeztére megérkezett a Szarvasi Sörfőzde tulajdonosa, Bencsik Attila, aki két rekesznyi frissítőt hozott a főzde termékeiből.

Romhányi Tiborné a roma holokausztra történő megemlékezésen

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

Pulykamelltekercs fehérboros salsával

Full extrás pulykamelltekercs