in , ,

Szentandrás felkészül: Bodonyi Dóra és Béke Kornél is tovább jutott K4-esek csatájában

Tokió, 2021. augusztus 6. Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra (középen b-j) a női kajaknégyesek 500 méteres versenyének előfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 6-án. A magyar egység győzött futamában és bejutott a középdöntőbe.
Tokió, 2021. augusztus 6. Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra (középen b-j) a női kajaknégyesek 500 méteres versenyének előfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 6-án. A magyar egység győzött futamában és bejutott a középdöntőbe. MTI/Kovács Tamás

Közeleg az év eseménye Békésszentandráson. Szombat hajnali 3 órakor a fövenystrand melletti színpadhoz egy közös szurkolásra kivetítővel várják a szentandrási és szarvasi szurkolókat a szervezők, hogy közösen szorítsanak Bodonyi Dórának és természetesen Béke Kornélnak, illetve a többi, ebben az idősávban induló magyar egységnek.

Az MTI hírei előtt ismertetnénk a szentandrási szurkolók menetrendjét péntek estétől kezdve:
– pénteken 19:50-kor bekészíti a kávét a kávéfőzőbe
– 19:55-kor beállítja az óráját szombat 02:30-as ébresztőre
– 20 órakor lefekszik
– szombat fél 3-kor felkel, lefőzi a kávéját, megissza, autóba, bringára ül, és a szurkolópontra hajt
– 03:08 és 03:22-kor örül a magyar egységek továbbjutásnak
– 05:20-kor ünnepli Bodonyi Dóri olimpiai aranyát
– 05:38-kor örül Béke Kornélék olimpiai érmének

Az MTI ide vonatkozó híreiből ollóztunk:

Az ötszörös ötkarikás bajnok Kozák Danuta sztrókolta Kozák, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású egység már első pályáján összekerült a nagy riválisnak tartott új-zélandiakkal és fehéroroszokkal, s velük is vívott nagy csatát a továbbjutásért. A táv nagy részében a háromszoros tokiói bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandiak vezettek, de aztán a hajrában a rákapcsoló magyarok elhúztak mellettük és viszonylag magabiztos előnnyel ők értek elsőként a célba.

Bodonyi Dóra
Bodonyi Dóra (kajakkenusport.hu)

“Nagyon oda kellett koncentrálni a rajtra, mert tudjuk, hogy az új-zélandiak gyorsak, de ez nem kétszáz méter. Náluk Lisán (Carrington) kívül a másik három lány nem nagyon bírja végig az ötszázat” – értékelt az MTI-nek Csipes Tamara. – “Nálunk mind a négyen végig bírjuk, úgyhogy

az utolsó kétszáz méteren szeretnénk eldönteni ezt a versenyt. És nagyon akarjuk!”

A magyarok kétszeres címvédők ebben a számban, Kozák Londonban és Rióban is a győztes csapat tagja volt, és öt éve a csütörtökön egyesben ezüstérmes Csipes is tevékeny részese volt a sikernek. A korábban Tokióban Kozákkal párosban bronzérmes Bodonyi, valamint Kárász most szerepel először olimpián.

“Rég ültünk össze, úgyhogy kellett a tegnap délutáni közös evezés. De a mai még jobban sikerült, mert nem voltunk annyira fáradtak, mint tegnap. Egyébként jól vagyok” – mondta Kozák Danuta, hozzátéve, hogy most visszamennek a szállásukra és a délutánt pihenéssel töltik.

Arra a kérdésre, hogy milyen a vezérevezős szerepe, amely viszonylag új a számára, a Ferencváros kajakosa a következőképpen válaszolt:

“Tetszik, nagy a felelősség, de ha ilyen lányok ülnek mögötted, akkor nincs gond.”

Béke Kornél
Béke Kornél (kajakkenusport.hu)

A férfi K4-es egységben ül Béke Kornél, akinek édesanyja, László Márta tősgyökeres szarvasi.

A férfiak – Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos és a K-1 200 méter aranyérmese, Tótka Sándor – az előfutamban 250 méter után tudatosan visszavettek a tempóból, így mentek még egy pályát, és a reményfutamot már magabiztosan nyerték, így ők is továbbjutottak.

A helyi érdekeltségű magyarok szombati programja az MTI szerint:

Középfutamok:
10.07 (3.07): női K-4 500 m (Magyarország)
10.21 (3.21): férfi K-4 500 m (Magyarország)

Döntők:
12.19 (5.19): női K-4 500 M (Magyarország)
12.37 (5.37): férfi K-4 500 M (Magyarország)

MTI hírei alapján (slr \ scp)

Sutyinszki István versenyen

Csapatban világbajnok a szarvasi tereplövész, Sutyinszki István

Szentandrási öröm élőben

Bodonyi Dóra olimpiai aranyérmes