Egy történet vége

Danyi Judit és Hegedűs Zoltán
Danyi Judit és Hegedűs Zoltán (Fotó: Babák Zoltán)

Pénteken este a Vízi Színház színpadán a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház mutatta be Bernard Slade „Jövőre, veled, itt 2” című darabját Szerednyey Béla rendezésében. Az előadás a X. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál 10.versenyprogramja.

Az előzményekről: Doris, házasságban élő asszony, a kaliforniai Oakland-ből, George nős könyvelő, New Jersey-ből. A férfi és a nő más-más céllal érkezik, de véletlenül találkoznak egy kaliforniai tengerparti fogadóban. Az együtt töltött éjszaka után megfogadják „jövőre veled ugyanitt…” és minden évben ugyanazon a napon, ugyanabban a szobában találkoznak… és eltelt huszonöt év…

A történet kezdetén Doris (Danyi Judit) és George (Hegedűs Zoltán), akik huszonöt éve járnak vissza abba a fogadóba, abba a szobába, ahol valamikor megismerkedtek. Ugyanazon a hétvégén, ugyanabban a szobában találkoznak és mesélnek egymásnak életükről. Évente egyszer, egy hétvége, pedig mindketten családban élnek. Mégsem tudja elengedni egyik a másikat, mert szükségük van egymásra. Egy furcsa, megmagyarázhatatlan viszony, amelyet végleg elengedni egyikőjük sem akar, ahogyan egymással együtt élni sem. Hogy mit keresnek? Talán a beszélgetést, az odafigyelést, amit otthon nem kapnak meg. Ezeken a találkozókon igazán önmaguk lehetnek, őszintén, tisztán, minden titok nélkül.

A darab kezdetén éppen 25 éve találkoztak, amit George természetesen elfelejt. A nézőknek megmutatott találkozások témái egyre komolyabbak, Doris lánya eltűnt, drogos lett, hibába vitték többször rehabilitációra, megszökött. Az egyik legerősebb jelenet a színpadon. Eltelt pár év George felesége meghalt, és felteszi a nagy kérdést Dorisnak, de nem kap kedvező választ. Újabb évek… a férfi hajat festett, edzésbe kezd és egy fiatal lányt vesz feleségül, aki végül otthagyja egy pici babával… Doris megírta történetüket, amelyet kiadnak… a könyv sikeres, filmre viszik.

A másik erős jelenet Doris betegsége. Több kemoterápia után újabbakra van szüksége. Ezt titkolja – talán az első titok kettőjük kapcsolatában, azonban a férfi megtudja, de akkor már Doris elrohant. Minden jó, ha a vége jó, Doris és George összeházasodnak, természetesen ott, ahol szerelmük született.

A „Jövőre, veled, itt 2” is 19 évet ölel fel. Zseniális és merész rendezői ötlet volt, hogy a tükrökön keresztül láthattuk a két szereplő átalakulását, az évek múlást. Hogyan alakult át Doris és George pár évvel idősebbé, végül mindketten őszhajúvá.

A mű minden színész számára jutalomjáték, így Danyi Judit és Hegedűs Zoltán számára is, akik az életben házasok és nekik megadatott, hogy együtt játszották a Jövőre, veled, ugyanitt című vígjátékot is 2013-ban, amit szintén Szerednyey Béla rendezett, hasonló díszletben. Így mindkét Slade előadás részesei lehettek, Szerednyey Béla pedig mindkettőt rendezhette Kecskeméten.

Bernard Slade darabja a lelkekbe lát, szereplői hús-vér emberek. A történet egyedi, de amit a szereplők közvetítenek – a megélt események –, nagyon is hétköznapiak. Ettől tud jó lenni, ettől tudunk belemenni, együtt élni a történésekkel, arra az időre ameddig tart – és remélem, hogy mindenki elvitt valamit a darabból, ami nagyon megérintette. Személy szerint nekem ez jobban tetszett, mint az első – talán koromnál fogva – de úgy gondolom ennek a darabnak sokkal mélyebb tartalma, mondanivalója van.

A darabot Debreczeni Júlia fordította, a szép jelmezek tervezője Tihanyi Ildi, az átalakulások látványát, a szcenikus Szabó Csaba valósította meg. A rendező Szerednyey Béla.

Bernard Slade „Jutalomjáték” című drámája máig az egyik meghatározó színházi élményem közé tartozik, amit nagyon régen láttam. A péntek esti előadás is megérintette a közönséget, akik az darab végén hosszú tapssal köszönték meg a kapott élményt Danyi Juditnak és Hegedűs Zoltánnak.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Szentandrási öröm élőben

Bodonyi Dóra olimpiai aranyérmes

II. Kárpát-medencei Pedagógus Nyári Akadémia Békéscsabán és Szarvason