in , ,

Érzelmes hazugságok

Tarsoly Krisztina (Cécile Moncey) és Csomós Lajos (Jean-Francois Moncey) a Hotel Mimózában (Fotó: Kepenyes Balázs)

Pénteken este a Vízi Színház színpadán a Békéscsabai Jókai Színház mutatta be, Pierre Chesnot Hotel Mimóza című komédiáját Katkó Ferenc rendezésében. Az előadás a X. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál 11. versenyprogramja.

A Hotel Mimóza nem létezik, azt Jean-Francois Moncey, tévérendező (Csomós Lajos) találta ki, hogy nyugodtan beszélhessen feleségének, Cécile Moncey-nek (Tarsoly Krisztina) róla hiszen újai során itt száll meg. A családi villa Magali Martigue, (Fehér Tímea) és férje Charles-Henri Martigue (Katkó Ferenc) tengeralattjáró parancsnok tulajdona, de mivel a férj gyakran van távol, a felesége Jean-Francois Moncey-vel vigasztalódik. De Cécile arra gondol, meglepi férjét az annyit dicsért hotelben. Moncey-nak pár óra alatt kell rendezői képessége csúcsát elérni, és átalakítani házat hotellé. És nem is nyugodhat meg, hiszen alkalmi párok jelentkeznek be a Mimóza Hotelbe, személyzet azonban nincsen, minden Magalira marad, és a nemvárt helyzeteket kezelni kell, többek között a családfő hazaérkezését. De, ami meglepő, a feleség és a férj, majd a vendégek távozása után, minden ott folytatódik, ahol kezdődött az egész – Jean-Francois Moncey és Magali Martigue egymásba gabalyodva önfeledten szerelmeskednek.

Kacagtató – de nem tanulságos – előadást láttunk! Mégis a színészek jelenléte magával ragadó, elementáris volt. Így az, hogy nem helyes, amit tesznek, talán csak felvillan, ám a színészek játéka feledteti az előadás alatt. Fehér Tímea és Csomós Lajos briliáns alakítással játszották szerepüket, amely szerint mindkettőjük nyugodt napjai a feleség telefonhívását követően felfordul. De, aki nem tisztességes úton jár, az előbb-utóbb lebukik – vagy mégsem? Csomós Lajos által megformált Jean-Francois Moncey TV rendezőt, az események újabb és újabb hazugság kitalálására serkentette, hogy mentse az eddigi hazugságokat, alkotói tevékenysége legjobbját kell kihoznia magából. Csomós Lajos mindezt játszi könnyedséggel mutatta meg a nézőknek, akik nevettek, pedig nem példamutató volt a magatartás, de helyzetkomikum megoldása igen. Csomós Lajos zseniális alakítást nyújtott! Fehér Tímea Magali Martigue szerepében sodródott az eseményekkel és tette a számára megszabott feladatokat, háziasszonyból, szerelmes nőből, panzió tulajdonos lett, az összes feladattal együtt. Fehér Tímea játéka mindig tökéletes, Magali-ként, a szerelmes asszonyból egy féltékeny sértett nővé válik, akinek végre kell hajtani a számára kijelölt szerepet, ha nem akar lebukni. De egyedül egy panziót vinni nem könnyű, amikor még étel sincs a háznál. Fehér Tímea több arcát megmutatta az este folyamán, játéka színén tökéletes, briliáns!

Tarsoly Krisztina Jean-Francois Moncey feleségeként, Katkó Ferenc Magali Martigue férjeként játszották tökéletesen szerepüket, akiket az orruknál fogva vezettek, pedig mindketten szelíd toleráns, szerethető emberek, nem ezt érdemelték házastársuktól.

Tege Antal, Szabó Lajos, Liszi Melinda, Márki Szabina, Balázsi Róbert, Király M. Alexandra, Lévai Attila azokban a percekben, amikor színpadon voltak tökéletes alakítással vidámabbá tették, az amúgy is színes játékot.

Katkó Ferenc egy vidám, szórakoztató előadást rendezett, és számomra a mondanivalója: ha nem vagy briliáns rendező, ne csald meg a feleséged/férjed, mert nem tudod így megrendezni a lebukás elhárítását, ahogyan Jean-Francois Moncey TV rendező tette – a színházban! Ha csak arra gondolunk, hogy egy önfeledt estét töltsünk színházban, akkor ez a darab tökéletes.

Ismét megtapasztaltam, hogy a számítógépen látott előadás és amit élőben látunk óriási a különbség, hogy igenis kell az az energiaáramlás, ami a színpadról a néző felé érkezik – és gondolom a visszacsatolás is, mert ettől válik élővé a színház, mert teljesen más érzéseket mutatnak meg – legalábbis számomra.

A vígjátékot Nemlaha György fordította és alkalmazta magyar színpadra. A nagyon szép, látványos díszletet Halász G. Péter, a szintén szép jelmezeket Kiss Kata tervezte. Rendezte Katkó Ferenc.

Az előadás tegnap jelelt és narrált előadás volt. A narrálást Komáromi Anett színésznő, a jeltolmácsolást Vörös Zsolt jeltolmács közvetítette. Köszönet érte!

Galambos Edit

A fotókat Kepenyes Balázs készítette.

Performansz az Erotika kiállításon

Erotika: Malackodott a kos, a bika és a kecske

A csabacsűdi gól szerzője Peznik Péter a Cziglédszky Sámuel emléktornán

Botlott a Szarvasi FC 1905 és a Csabacsűdi GyLSE is a nyitányon