in ,

Chovánosok foglalták el a Fő teret

Rendhagyó színes, interaktív programmal kezdték meg a tanévet a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola lelkes tanárai és növendékei.

Szarvas város Fő terére vonultak ki, hogy bemutassák az intézmény falain belül folyó művészeti oktatást. A pandémia következtében az elmúlt években kevés lehetőségük adódott a koncertek, színi,-és táncelőadások, valamint a kiállítások megrendezésére, így mindezeket most egy csokorban hozták a közönség elé.

A zenei tagozat interaktív hangszerbemutatóval mutatkozott be: az érdeklődő gyerekek és szüleik a művészetiben tanulható – szinte valamennyi – hangszerrel megismerkedhettek. A bátor jelentkezők meg is érinthették, majd megszólaltathatták az egyes hangszereket.

A dráma tagozatosok Dósa Zsuzsanna tanárnő rendezésében jeleneteket rögtönöztek az iskolakezdés témájában, ahol a diákoknak a különböző érzelmeiket kellett bemutatniuk – “rendelésre.” A nézők is aktív részesei lehettek az események alakulásának, hiszen instrukciókat adhattak a szereplőknek, sőt maguk is színészekké válhattak egy rövid időre. ”Levezetésképpen” a kis színészek nyelvtörő játékokat tanítottak a közönségnek.

A képzőművészeti tagozat tanárai és tanulói is igazán kitettek magukért. Az érdeklődők megcsodálhatták, miként kerül az üres papírra rövid időn belül egy tökéletesen megrajzolt csendélet, hogyan is kell szőni vagy gyöngyöt fűzni. Mindeközben a legkisebbek sem unatkoztak, csodálatos kis pillangók, katicabogarak, de párducok és denevérek is ellepték a Fő teret: a képzős tagozat arcfestése ezúttal is népszerű volt, ahogyan az aszfaltrajzolás is.

Zárásképpen a néptáncosok „elsöprő” sikert aratva derítették még jobb kedvre a közönség tagjait seprűs táncukkal, majd közös tekeredésre invitálták a nézőket a “Tekeredik a kígyó…” c. népdal muzsikájára.

A rendezvény megszervezésével az AMI pedagógusainak nem titkolt célja volt a toborzás, hiszen még a napokban is várják a jelentkezőket a zenei, dráma, képző és néptánc tagozatokra. Ahogyan az ajándék lufin olvasható és ahogyan ők mondják: „Legyél Te is művészetis!”

Molnár-Budai Barbara

Festmény és valóság: Korbely István festménye előtt áll modellje

Ismét látható a Ruzicskay Alkotókör tagjainak kiállítása

Lovász György és Ruzsinszki György a szarvasi karate bölcsője előtt

70 éve karatéznak, 30 éve barátok