in ,

A szerelemre nincs más orvosság, csak…

Diviki Netti
Diviki Netti

Sóvárgok, kesergek, de feléd nem megyek./Szeretnék veled lenni, hogy tönkre tegyél./Eszem tudja, hogy te és én egyek vagyunk,/Szívem meg tudja, hogy őt tennéd tönkre s nem engem./Tudod rólam, hogy egész életemben velem leszel,/S hogy nekem rosszabb lesz, mint neked./Történetünk hamar kezdődött, s te nem szeretted volna,/Megtörtént, hogy oroszlánként támadtam rád,/Megsebzett oroszlánt a zebra ápolta,/Két ősi ellenség, fegyverszünetet tart,/De én éhezek, s te is a harchoz, gyengék lettünk./Támadjunk vagy éhezzünk, és abba haljunk bele?/Egyik se, menjünk ki a sivatagból./Te keresel rétet./Én egy másik réten vadászok. /Diviki Netti: Magány/

*

A Digitális Kalamáris Kiadó gondozásában jelent meg Diviki Netti: Szerelemzörej című verseskötete. A kötet megjelenést a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézményének Tehetséggondozó Programja támogatta.

Kóczi Kálmánné a kötethez írt utószavában a következőket írja a szerzőről és munkájáról:

„Az első találkozásunk alkalmával egy aranyhajú kis tündért láttam, aki óriási kék szemekkel csodálkozva, kételkedve méregetett. Egy pillanat elég volt, hogy kézenfogva egymást támogatva együtt haladjunk tovább. Erőpróba volt ez mindkettőnknek, de végtelen sok szeretettel, türelemmel–néha kemény harccal—eljutottunk a mához.

Nagyon erős egyéniség vagy, fejlett igazságérzettel. Már kicsi gyermekként kerested az utad, hisz művész családból származol, és ez nehéz örökség.

Minden művészeti ág közel áll a személyiségedhez, de úgy érzem, most találtad meg azt az utat, amelyet a sors kijelölt neked. A verseidet olvasva értem meg, hogy a lelked gyermeki része kezd átalakulni, hol felháborodva, hol felbátorodva szeretettel fordul a világ felé.

“Öreg fejjel megköszönöm,/hogy volt sok-sok kis örömöm,/boldogságos sok kis percem,/őrizgettem el ne vesszen./Most mind megvan, egy el nem hagy,/sok kicsiből így lett a nagy. “

Bíró Gyula c. egyetemi docens a tehetséggondozó program vezetője írja a kötet Érzelem-lebbenés… című ajánlójában:

„Egy tizenéves költő szárnypróbálgatásai… Gyermekköltő, mély-érzelem-hangzatokkal. Nehéz elfogulatlanul írni egy szárnyait bontogató tehetségről, egy fiatal költőjelöltről, egy fiatal nőről. Különösképpen, ha ismerjük és kedves a számunkra. Azt hiszem fogalmunk sincs arról, hogy mi lehet egy tizenhárom-tizennégy éves gyermek lelkében, még akkor sem, ha úgy véljük, mindent tudunk a gyermeklélektan tankönyv-ízű bejegyzéseiből, ha úgy gondoljuk, hogy mi magunk is mindnyájan megéltük ezeket a kiskamaszkori érzeteket, érzés-hangzatokat Élmény, mélység, lassú-gyorsaság, könnyű-nehéz lenyomatok, szív-léleknyomatok. A megfigyelő… a költő, ahogyan a körülvevő világ apró rezdüléseit papírra veti, átgondolja, átéli. Néha olyan mélységű sorokkal, szabadverseléssel, mintha egy idős-bölcs ember sokat megélt és átélt élmény-sorai volnának. Érettség, kora-érettség… A szerelemmel kapcsolatban eszembe jut az én első versem, amelynek kezdő sorai így szólnak: „Ó, Gabriella, te szőke szépség…” Majd ezt követte a kiszemelt áldozat hajának meghúzása, majd egyéb „durvaságok” – ahogyan a téma szakirodalma is írja -, miközben a verssorok belülről emésztve álmokat, és soha meg nem élt szerelmi vágyakozást soroltak. Persze költő nem lettem. A miértről a kezdő sor kétséget sem hagyhat. A lány – mert nyilván az olvasót ez jobban is érdekelheti – azóta változatlanul szép, és leginkább nővé érett. Színésznővé. Én meg… és az érzelmek is mássá fordultak, a felégető, perzselő kínzó boldogság más-más életutat vett.

Néha megrettenek Netti verseitől. Persze jó értelemben. Megrettenek azok mélységétől, boldog-boldogtalanságától, belső beszélgetéseitől. A kötetben olvasható versek válogatások. Meglehetősen szubjektív szemmel, a ”Szerelem virágszálban” című versciklusból.  Hét írás, hét vers. Hét lenyomat… a létezésünk margójára. Hogy miért ezek, nem tudom. Valamit jelentenek, valamit karcolnak, valamit kinyitnak, és valamit bezárnak. A létezés élménye egy fiatal költő-jelölt tollából.”

Ahogy Thoreau írja: A szerelemre nincs más orvosság, csak a szerelem.

Gy.I.

/Diviki Netti: Szerelemzörej, Digitális Kalamáris Kiadó, 2021. ISBN 978-615-5431-33-3/

Pruhár László, Miskéri László, Józsa Csaba és Czesznak János az összefogás egyezményes jelét, a bal kéz feltartott hüvelykujját mutatja

Ellenzéki előválasztás: Miskéri László ráfordult a célegyenesre

Az előadások sorát dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára nyitotta

45. alkalommal tartották meg a HAKI halászati tudományos tanácskozását