Frankó Anna, Emil Kuchár, Szlovákia főkonzulja és Nyemcsok Mátyásné
Frankó Anna, Emil Kuchár, Szlovákia főkonzulja és Nyemcsok Mátyásné (Fotó: Babák Zoltán)
in ,

Szlovák miniszteri kitüntetést vehetett át Frankó Anna és Nyemcsok Mátyásné

“Szarvas Szlovákiában fogalom”, jelentette ki dr. Emil Kuchár, Szlovákia főkonzulja tegnap a Cervinus Teátrum Kamaratermében, ahol ünnepélyes keretek között vehette át a Szlovák Köztársaság külgazdasági és európai ügyekért felelős miniszterének Ezüst plakettjét Frankó Anna és Nyemcsok Mátyásné.

Emlegetik a várost azért, mert itt tanult Stefanik, de teszik ezt a szlovák nemzetiségi színháza, a Cervinus Teátrum, vagy a szlovák nyelvű iskola okán.

Nyemcsok Mátyásné méltatásában Emil Kuchár elmondta, hogy igazgatóként komoly hangsúlyt fektet a szlovák identitástudat elmélyítésére. Iskolája nemzetközi szintre emelkedett. Munkájával Szarvast még jelentősebbé, nevezetesebbé teszi.

Frankó Annát “a szarvasi szlovákság szíveként” aposztrofálta Szlovákia főkonzulja. A nemzetiségi önkormányzat elnöke, az iskola igazgatóhelyettese Novinkár nevű újságjában állandó jelleggel felhívja a figyelmet az itt élő szlovákság munkájára, fogalmazott.

Mindketten erős, meghatározó egyéniségek, akik egész életükben Szlovákia és Magyarország sikeres együttműködéséért fáradoztak. Munkájukat kitüntetésük által Szarvas város is elismerte.

Frankó Anna köszönetét fejezte ki a főkonzulnak, hogy néhány éves ismeretség után így értékelte munkáját. Megígérte, hogy a jövőben is a szlovákokért fog dolgozni.

Nyemcsok Mátyásné is megtiszteltetésként élte meg, hogy munkáját méltónak találták az Ezüst plakettre, de hangsúlyozta, az elődje, Medvegy Pálné által lefektetett alapok, illetve a mögötte álló kollektíva nélkül nem lehetne ilyen eredményes.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szarvas korábbi főszlovákja, Mótyán Tibor, Szarvas város díszpolgára is.

Erdélyi barangolás GYAKORLÓS módra

Styecz Dániel becsúszása lapot ért

Csúsztak, másztak, kapartak, de a pontszerzés elmaradt Csabacsűdön