in

Településfásítási program: Gömbszivarfák kerülnek a vérszilvák közé Csabacsűdön

Szrnka Mihály erdőgazdálkodási ágazatvezető és Molnár József
Szrnka Mihály erdőgazdálkodási ágazatvezető és Molnár József (Fotó: Babák Zoltán)

Csabacsűd a vérszilvafák hazája. Több száz van belőlük szerte a településen, tavasszal gyönyörű látványt nyújt a főutca, amikor virágba borulnak. Amit az egyik kezével adott, a másikkal elveszi: a termése a járdára hull, és még pálinkát sem érdemes főzni belőle. Ráadásul az évtizedekkel ezelőtt elültetett fák közül egyre több megy tönkre, azokat pótolni kellene.

Erre nyújt most némi segítséget az Agrárminisztérium összehangolt fásítási és erdősítési programja, aminek a célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki az erdővel és fával borított térségek.

A tavaly elindult erdőtelepítési program keretében 12 ezer fa került kiültetésre. Nagy sikert aratott a folytatása, amit immár kétszer ennyi mennyiségre írtak ki a tízezernél kevesebb lakosú települések önkormányzatai számára.

Ennek köszönhetően közel 900 önkormányzat nyert legkevesebb 10, legfeljebb 30 fát. Több fajta 3-5 éves sorfára lehetett pályázni, jellemzően magas törzsű, kis lombozatú és gyökérzetűekre. A sorfákat, hozzá a kitámasztó karókat, védőhálót, illetve a kötözőszalagokat a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja.

Csabacsűd a maximumra pályázott és nyert is 30 darab gömbszivarfát. Ezek az elmúlt időszakban már a földbe is kerültek a KEFAG munkatársainak hathatós segítségével. Ottjártunkkor Szrnka Mihály erdőgazdálkodási ágazatvezető épp a fák ellenőrzését végezte Molnár József polgármesterrel, és látta el az országfásítási program szalagjával.

Örültek, hogy a településfásítási program keretében tudtak igényelni, mert ezt jellemzően a költségvetés terhére tudják megtenni, jelentette ki Molnár József.

“Szerencsések vagyunk, mert az igényelhető maximális mennyiséget sikerült elnyernünk. Ezek a Kossuth utca Petőfi és Vasút utcák közötti szakaszán kerültek a földbe. Már most is szépen néznek ki, idővel ez látványban még szebb lesz. Előrelépés a település szempontjából, mert utcai sorfákat szoktunk vásárolni, de az éves költségvetésből csak kevesebbre futja”, fogalmazott a településvezető.

Köszönetet mondott a lakóknak, hogy jó szívvel, pozitívan álltak hozzá a fásításhoz, és ígéretet tettek arra, hogy alkalmanként öntözik.

Visszatérve a vérszilvák és a gömbszivarok jövőbeni viszonyára, a vörös és a zöld komplementer színek, ami a szemnek mindig jobban esik, mint más színkombináció. Remélhetőleg jól fognak mutatni, mikor kicsit terebélyesebbek lesznek a most elültetett utánpótláskorú fák.

Fotó: kajakkenusport.hu

Bodonyi Dóra neve mellé felkerült az ötkarika is az örökös bajnokok táblájára

Referenciaterület (Fotó: Sallainé Kapocsi Judit)

Lezárult a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság löszpusztagyepek helyreállítását célzó projektje