in ,

Régi történetek új köntösben

Egy dia a könyvből

Az Evangélikus Egyház minden évben támogatja tanintézményei tehetséges diákjait. A Sztehlo- és Schedius-ösztöndíjakra olyan tanulók pályázatait várják, akik tanulmányi vagy művészeti, esetleg közösségi szinten kiemelkednek társaik közül, tevékenységükhöz pedig anyagi segítséget szeretnének kapni.

A tavalyi évben a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium két diákja, Medvegy Hajna és ikertestvére, Réka sikeres pályázatot adott be. Mindketten hosszú évek óta a művészeti iskola tanulói is, számos képzőművészeti versenyen szerepeltek korábban is eredményesen. Ráadásul a pályázati anyagukban nem kis vállalást fogalmaztak meg: Luther Márton állatmeséit szerették volna digitális könyvként megjelentetni. A mesék szövege adott volt, hiszen olvashatóak különböző kiadványokban. Az egyes történetekhez azonban a lányok saját maguk készítettek illusztrációkat, melyekkel igyekezték megragadni a szereplők, figurák sajátosságait, vagy pusztán egy újfajta látásmód szerint akarták láttatni a mesék lényegét.

A feladat teljesítéséhez azonban különböző eszközökre volt szükségük, ezért ragadták meg a Schedius-ösztöndíj nyújtotta lehetőséget. Az elnyert összeget elsősorban digitális eszközökre fordították, például az Adobe InDesign és Illustrator szoftverek megvásárlására, amelyek lehetővé tették, hogy rendkívül részletes, egy szintén frissen beszerzett digitális rajztáblán megalkotott illusztrációikat a számítógép segítségével tovább finomíthassák, szerkeszthessék. Az Illustrator és a kiadványszerkesztő InDesign használatának elsajátítása nem könnyű feladat, ezért részt vettek egy online tanfolyamon is, ahol megtanulhatták a szoftverek kezelését, megismerték a bennük rejlő rengeteg lehetőséget.

A munkájuk eredménye egy valóban színvonalas és kreatív kiadvány lett, melyből néhány részletet be is mutatunk. Az elkészült rajzokból jól látható, hogy a lányok komolyan vették a pályázatban vállaltakat, és sok-sok energiával és gazdag képzelőerejük segítségével a mai kor fiataljai számára is élvezhető könyvet alkottak meg. A digitális világ az ő generációjukhoz sokkal közelebb áll már, ezért is hasznos, hogy megmutatták az érdeklődő kortársaknak és a még fiatalabb diákoknak, hogy az irodalom, a régebbi szövegek megismerése, megismertetése modern módszerekkel is lehetséges.

A cikk apropóját részben az adta, hogy be szerettünk volna mutatni néhány tehetséges diákot és munkájukat. Másrészt viszont arra is fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy mind a Sztehlo-, mind a Schedius-ösztöndíj az idei tanévben is megpályázható, ehhez pedig talán kedvet csináltunk egy nagyon sikeres tavalyi projekt ismertetésével. Az ösztöndíjak online felületei már megnyíltak, a rátermett tanulók tehát próbálkozhatnak idén is.

A digitális könyvbe ezen a linken tekinthetnek be.

Németh Judit osztályfőnök, mentortanár

Lestyán-Goda Zsombor gólja

Farmerek bronz, Gólgyártók játék nélkül kupagyőztes

Czesznak János, Tóth Bertalan és Miskéri László a Zenepavilon előtt

Tóth Bertalan Miskéri László támogatását kéri az ellenzéki előválasztóktól