in ,

Az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor tartott bemutatóedzést a Szarvasi Vízi Színházban

Lovász György, Ruzsinszki György, Hárspataki Gábor és Hegedűs Éva a délután háziasszonya
Lovász György, Ruzsinszki György, Hárspataki Gábor és Hegedűs Éva a délután háziasszonya (Fotó: Babák Zoltán)

Aki figyelemmel kísérte a tokiói olimpiát, láthatta, hogy a játékok sorába elsőként került be a karate. Hol máshol, ha nem a karate hazájában, Japánban. Itt lett Hárspataki Gábor egy nyolc századdal a vége előtt fejre kivitelezet rúgásával olimpiai bronzérmes. Hozzátartozik, hogy a bronzért egy japán karatékával, Nisimura Kennel kellett megküzdenie.

Lovász György és Ruzsinszki György edzők meghívására Hárspataki Gábor olimpiai bronzérmes karatés volt a vendége tegnap Szarvasnak. Gyorsan kiderült, nem csak a cukijai – kizami zuki, jaku zuki – a legjobbak Magyarországon, de humoránál is van. Gyorsan közönségkedvenc lett a nézőtéren ülő fiatalok körében.

Ösztönös küzdő, mondta magáról. Sportpszichológusa egyszer azt javasolta neki, ha túl sok mindenre gondol, akkor hallgasson az edzőjére. Még ma sem tud visszaemlékezni arra, hogy azt a rúgást az olimpiai bronzdöntőben hogy csinálta megi, de megcsinálta azt, amit a tatami mellől két és fél másodperccel a vége előtt kiabált be neki edzője: “fejbe tudod rúgni”. Ösztönös küzdő, ösztönből jött a rúgás.

“A karate azért olyan csodálatos sportág, mert itt sohasem lehet elveszteni a hitedet, itt bármit meg lehet fordítani bármikor”, fogalmazott Hárspataki Gábor.

Fordításra készül Moszkvában is. Arra készül, hogy az őt bronzmérkőzésre utasító Rafael Aghayevet megverje. Ahgayevnél kevés nagyobb név van ma a karate versenyek küzdelmei során. Tíz évvel ezelőtt ő volt Hárspataki példaképe.

“Egy versenyen az embernek két lehetősége van, vagy győz, vagy tanul. Ebben a sportágban sohasem vesztesz, hanem mindig tanulsz. Abból, amilyen taktikákat kaptál be az ellenfeledtől, vagy mit csináltál rosszul” foglalta össze saját win-win karatefilozófiáját. Ő még 25 évesen egy olimpiai bronzzal a háta mögött is úgy érzi, van hova fejlődnie.

Tegnap Hárspataki Gábornak egyetlen ellenfele volt Szarvason, a szél, ami minden áron vízi sportot szeretett volna csinálni a karatéból azzal, hogy a tatamit a Körösbe fújja. A szelet a színpadi beszélgetés ideje alatt a szarvasi karatésok, majd az azt követő bemutatóedzés alatt a szélén ülő fiatalok hatástalanították.

Hárspataki Gábor bemutatta kedvenc elsőkezes ütését, majd a karatéban is használt dobás két technikáját. Végül a tatami szélén ülők közelről nézhették meg a bronzdöntőn Nisimura Kennek eladott fejre irányuló rúgását, amivel nyolc századdal a vége előtt megfordította a mérkőzést, és szerzett történelmi bronzot Magyarországnak.

Később volt pacsi, aláírás-osztogatás, fotózkodás.

Hodálik Pál a megyegyűlésen

Tájékoztatók kerültek napirendre a szeptemberi megyegyűlésen

A mérkőzés hazai góljának szerzője, Kis Mira Blanka

Túl az első két mérkőzésen a Hunyadi U15-ös lányai