in ,

Molnár József: Ez a nap jelképe mindannak, amire népünk vágyott

Megemlékezők az 1956-os emlékmű előtt (Fotó: Fábri Melinda)

“Ezeréves történelmünk során vívott szabadságharcaink hoztak sikereket, de az adott korban sohasem hozták meg a várva-várt eredményeket megannyi áldozat árán sem, csak évek, évtizedek múltán váltak valóra a kitűzött célok”, mondta Molnár József polgármester az Eötvös József Művelődési Házban tartott 56-os megemlékezésen.

A 65 éve történt eseményeket a lengyel néppel való sorsközösség jelétől, a Bem-szobornál tartott szimpátiatüntetéstől kezdve vezette le Csabacsűd első embere. A fegyvertelen tömegre leadott sortűzre válaszként fegyveres felkelés robbant ki.

Ez a nap jelképe mindannak, amire népünk vágyott.

“Nemcsak valami ellen, hanem világosan megfogalmazott célokért küzdöttek: függetlenségért és semlegességért, a többpártrendszeren alapuló demokráciáért, az alkotmányosságért, az emberi munka értelméért” fogalmazott ünnepi beszédében.

A célok megvalósulni látszottak, de a háttérben “a titkos összekacsintás már megtörtént a nagyhatalmak között”. A nyugatiakat lekötötte a szuezi válság, az Egyesült Államokat az elnökválasztás. “Egyedül maradtunk, de nem volt hiábavaló a véráldozat.”

Molnár József polgármestert a Békéscsabai Jókai Színház két művésze, Liszi Melinda és Nagy Róbert követte.

A megemlékezés az 56-os emlékmű megkoszorúzásával zárult.

Fotó: Fábri Melinda

Köszönet a hangért a Körös TV-nek!

A legszebb szarvasi kertek

Lángban és vérben születtél…