in ,

Békés megyei identitás erősítése játékosan

Ki is próbálhatták a játékot (Fotó: Babák Zoltán)

“Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében” a címe a Békés Megyei Önkormányzat pályázatán, aminek célja a megyei identitás fejlesztése, a megyei közösségek létrehozása, a megyei értékekről bővebb ismeret és információ nyújtása a lakosság számára, hangzott el azon a sajtóbemutatón, amit e témában az elmúlt héten tartottak a Cervinus Teátrumban.

“Békés megyét a többi megyétől az értékei különböztetik meg. Addig több Békés megye egy közigazgatási határnál, amíg ezeket az értékeket önmagunkban meg tudjuk őrizni, amíg az őseinktől kapott kincseinkre úgy tudunk vigyázni, hogy azokat tovább is adjuk gyermekeinknek”, mondta Szegedi Balázs a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke.

Az utánunk jövő generáció számon fogja kérni, ha értékvesztés történik, hangsúlyozta az alelnök, de ahhoz, hogy a fiatalokat is meg tudják szólítani, egyre interaktívabb formákat kell kitalálniuk.

A projekt a Cervinus Teátrummal közösen valósul meg. Annak igazgatója, Csasztvan András elmondta, színházuk alkalmas arra, hogy a projekt minden elemének megvalósításában szerepet vállaljon. Azokon a településen, ahol még nem jött létre értéktár bizottság, ő fogja előadásával ösztönözni a helyieket. Ilyenből tíznél több van még.

Babák Mihály polgármester a nemzeti büszkeségre és tartásra helyezte a hangsúlyt.

“A megyében nagyon sok olyan település van, ami nem marketingeli a saját értékeit, és nem adja át azt a saját közösségének sem. Úgy gondolom, hogy a tartásunkat, a nemzeti önbecsülésünket adja meg az, hogy nemcsak a történelmi múltunkkal foglalkozunk, hanem az újkor történelmünkkel és az újkori értékeinkkel is, mert ez az értéktár fontos kifejezése, hogy Karpát-medencei. Az értéket sokféleképp el lehet juttatni a felnövekvő generációhoz. Hogy helyben tartsuk őket, hogy büszkék legyenek arra, ahol születtek, ahol élnek, és ahol tudnak majd alkotni, dolgozni, ehhez játékos formát is kell adni”, fogalmazott Szarvas polgármestere.

Hegedűs Éva játékmester mutatta be a projektnek azt a részét, a geocaching játékot, ami a sajtónyilvános bemutató apropóját is adta. Több szabadulószoba kitalálója és megvalósítójaként vallja, hogy a játékosságnak nem kell megszűnnie a kor előrehaladtával. Hat évnyi játékkal a háta mögött mondja, hogy ezekben megjelenik az edukáció is.

Minél szélesebb korosztály megszólítása volt a cél, ezért készült egy forgatókönyv a kisebbeknek, illetve az idősebbeknek is. Ez a geocaching játék városban történő nyomozást ötvözi a szabadulószobák hangulatával, mondta, miközben a 67 megyei érték nagy részével megismerkedhetnek a játékosok.

A protokolláris bemutatót követően ki lehetett próbálni a játékot, majd három napon keresztül várták az iskolák csapatait, akik próbára tehették tudásukat és logikájukat.

Skatejam 2021: Újra pörögnek az extrém sportok Szarvason

Csőben sült sonkás póréhagyma citromos-mentás besamel mártással

Csőben sült sonkás póréhagyma citromos-mentás besamel mártással