in

Pusztai élőhelyek fejlesztése Dévaványa térségében

Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vezetője a beruházás átadóünnepségén
Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vezetője a beruházás átadóünnepségén (Fotó: Babák Zoltán)

Lezárultak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság „Pusztai élőhelyek fejlesztése Dévaványa térségében” című KEHOP-4.1.0-15-2016-00042 azonosítószámú pályázatának építési kivitelezési munkái. A beruházás ünnepélyes átadására 2021. november 8-án kerül sor, amin Dr. Tirják László az igazgatóság vezetője, Valánszki Róbert Dévaványa Város polgármestere, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Dr. Kulcsár László a NAK Békés megyei elnöke és Dr. Nagy István agrárminiszter is részt vesz. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 1,037 milliárd forint támogatási összegből.

Jelenleg a hazai nemzeti parkok közül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében található a régi magyar háziállatfajtáink közül a magyar szürke szarvasmarha tinó állomány legnagyobb része és a fajta génmegőrzését szolgáló tehénállomány jelentős része.

A projekt keretében az igazgatóság magyar szürkemarha és magyar házi bivaly állományainak téli tartási helyének fejlesztése valósult meg. A fejlesztés eredményeképpen a puszták belső területein található korábbi téli tartási helyek kiválthatóak lettek, így azok a továbbiakban nyári tartási helyként funkcionálnak.

A beruházás keretében kialakításra kerülő tartási helyen egy 400 – vegyes korosztályú – állat befogadó képességű szürkemarha szárnyék épült meg, ami egész télen megfelelő védelmet biztosít a ridegtartáshoz szokott állatoknak, valamint egy bivaly istálló készült el, ami 200 – vegyes korosztályú – állat befogadóképességére alkalmas a hideg hónapokban. Az infrastruktúrafejlesztés része volt a kiszolgáló funkciókat ellátó épületek, építmények létrehozása, mint a gépszín, kútház, tüzivíztároló, trágyatároló, valamint az épületkomplexum belső úthálózatának és a közműveknek a kiépítése.

A projekt természetvédelmi célja a Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén található nemzetközi jelentőségű túzokélőhelyek legeltetéssel történő kezelésének, a dürgő- és költőterületeken a kedvező élőhelyi feltételeinek megteremtése volt, egyben a pannon szikes sztyeppek és mocsarak közösségi élőhelytípusba tartozó pusztai területek fenntartásának, hosszú távú megőrzésüknek biztosítása.

A beruházás 1 036 780 000 Ft-os európai uniós támogatással valósult meg. A projekt az „Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése” című és KEHOP-4.1.0. kódszámú felhívás keretében támogatott.

Hajtós mérkőzéseket hozott a vasárnapi forduló

Hajtós, fordulatos mérkőzéseket hozott vasárnap

A Virtuális Erőmű Program díját vehette át a Békés Megyei Önkormányzat és négy megyei település