in ,

Kormányinfó: Péntek éjféltől kötelező maszkviselés

Gulyás Gergely a délutáni Kormányinfón
Gulyás Gergely a délutáni Kormányinfón (Forrás: Facebook Watch)

Veszélyesnek ítél minden prognózist, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Veszélyes, nem veszélyes, mégis elárulta a matematikusok előrejelzéseit, akik november végére, december elejére prognosztizálják a negyedik hullám tetőzősét.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ott sikerült megfékezni a koronavírust, ahol a második oltást harmadik is követte, jelentette ki, de “nálunk az oltásban előbbre Unión kívüli országok jártak csak, ezért Izraelben és az Egyesült Államokban találhatunk analógiát. Ott azt látjuk, hogy a vírushullám megfékezéséhez harmadik oltásra is szükség volt. Ezért a Kormány mindenképp javasolja a második oltást követő negyedik és a hetedik hónap között a harmadik oltás felvételét is.”

Erre jelenleg 9,6 millió vakcina van az országban. Eddig kicsivel 6 millió felett vették fel a második, illetve 1,7 millióan a harmadik oltást. Valószínűsítette a negyedik oltás szükségességét.

“Az oltatlanok nemcsak a maguk, hanem mások életét és egészségét is veszélyeztetik, ezért a Kormány arról volt kénytelen dönteni, hogy szombattól kezdődően zárt térben kötelezővé teszi a maszkhasználatot”, mondta Gulyás Gergely.

Így péntek éjféltől kötelező zárt térben a maszkhasználat, ahol egy helyiségben öt főnél többen tartózkodnak, kivéve az irodákban és sportolásra szolgáló helyiségekben.

Az iskolákat nem zárják be, az igazgatókat feljogosítják a kötelező maszkviselés elrendelésére.

Egyelőre nem tervez a Kormány Ausztriához hasonló korlátozásokat az oltatlanokra vonatkozóan, ugyanakkor ha a helyzet súlyosbodik, további szigorítások jöhetnek.

Jövő héten oltásmaraton. A Békés megyei kormánymegbízott hírlevelében az szerepel, hogy a Szarvasi Szakorvosi Kft.-ben is oltanak hétfőtől vasárnapig 7-től 19 óráig.

Hallgatók műsora a tudomány napján

Tudomány Napi rendezvénysorozat a Gál Ferenc Egyetemen

Megújul az Orosházára vezető út egy szakasza