Menu
in ,

Hálaadás csakis pulykával

Pulykamell baconnel

Pulykamell baconnel (Fotó: Gallicoop Instagram)

Csütörtökön van hálaadás, azaz Thanksgiving Day, Észak-Amerika egyik legnagyobb ünnepe! Hagyományosan ezen a napon pulyka kerül a családok asztalára, leggyakrabban áfonyaszósszal. Süssetek ti is pulykát, van hozzá egy klassz receptünk!

Pulykamell baconnel 4 főre

1,2 kg pulykamell
20 dkg szeletelt bacon
Szárnyas fűszersó
Frissen őrölt bors
kevés olívaolaj
1 dl száraz fehér bor

A pulykamellet néhány órára, vagy egy éjszakára pihentetjük, miután bedörzsöltük olívaolajjal és fűszersóval.

Sütés előtt bemelegítjük a sütőt 180 fokra.

A pulykamellet a bacon szeletekbe göngyöljük, és egy tűzállótálba tesszük. Ráöntjük a bort, befedjük alufóliával, és 30 percig így sütjük.

Ezután levesszük a fóliát, és további 20 perc alatt ropogósra sütjük a baconös húst.
Vörösboros áfonyaszósszal és a burgonya toronyokkal tálaljuk.

Vörösboros áfonyaszósz 4 főre

150 ml vörösbor
1 db fahéjrúd
4-5 szem szegfűszeg
fél citrom héja
350 gramm áfonya
2 ek barnacukor
1 tk kukoricakeményítő

A vörösbort a fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal felforraljuk.
Ha forrt egyet, kiszedünk a borból mindent és hozzáadjuk a cukrot és az áfonyát.
Addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad és az áfonya kicsit puhul. Ekkor krumplinyomóval összetörjük, vagy ha nem szeretjük darabosan, turmixoljuk.
Ha túl hígnak találjuk kevés kukoricakeményítővel sűríthetjük.

Burgonyatorony 4 főre

5 dkg olvasztott vaj,
5 dkg parmezán,
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kakukkfű

bors
8-10 burgonya

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A muffinsütőket alaposan kivajazzuk, meghámozzuk a krumplit, majd nagyon vékonyra szeleteljük.

Beletesszük egy tálba, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az apróra vágott kakukkfüvet. Megforgatjuk az áttört fokhagymában és olvasztott vajban. Ráreszeljük a parmezánt, vagy bármilyen más kemény sajtot.

Jól összeforgatjuk a krumplikat, hogy egyenletesen kapjanak a vajból, és a fűszerekből.
Ezután egymásra rétegezzük azokat a muffinsütő mélyedéseiben. A tetejére még szórhatunk egy kevés kakukkfüvet, és sajtot, majd a sütőbe tesszük, és kb 20 perc múlva kivesszük, amikor aranybarnára sült.

Korábbi ajánlataink itt olvashatók.

(Forrás: Gallicoop Instagram)

Exit mobile version