ban/ben ,

Egy csipetnyi Csángóföld a Gyakorlóban

Csoma Gergely rendhagyó történelemórája a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézményében

2021. november 17-én különleges vendégek látogattak a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézményébe. A Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület két tagja, Csoma Gergely fafaragó művész, néprajzi gyűjtő, illetve Kovács Ákos néprajzkutató hozták el gazdag csángóföldi tapasztalataik kincseit hozzánk.

A látogatás apropója Papp Dezsőtől, a csángó falvak gyermekeit vendégül látó békésszentandrási nyári táborok szervezőjétől jött, aki maga is az említett egyesület tagja. A békésszentandrási táborok legfőbb célja, hogy az ide érkező gyermekek a kikapcsolódás mellett anyanyelvükön szerezhessenek hiteles ismereteket a magyar történelemről, irodalomról, továbbá hitéleti foglalkozáson is részt vehessenek, hiszen otthoni körülményeik ezt nehézkesen teszik lehetővé számukra. Iskolánkból többen is rendszeresen visszajárnak a gyermekekhez, és ki-ki saját témájából tart játékos foglalkozást nekik.

A Gyakorlóintézmény vendégei közül Csoma Gergely a 4. és a 8. osztályosainknak tartott amolyan rendhagyó történelem – és irodalomórát. Éveken keresztül oktatta a csángó falvak gyermekeit, miközben lehetősége nyílt értékes néprajzi gyűjtéseket végezni a kiveszőfélben lévő, ősi elemekkel átszőtt kultúrában. Izgalmas, kis hazánkban kevéssé emlegetett, történelmi adalékokban gazdag előadásait a két különböző korosztályhoz illőre szabta. A tanulóink hallhattak tőle a meghökkentően különleges és szép csángó nyelven meséket, verseket, és egy népéneket is. Lakatos Demeter – akiről egyesületüket elnevezték – csángó költő magyar nyelvű versgyűjteményéből is ízelítőt kaphatta a Gyakorló polgárai. Páratlan képzeletbeli utazás volt!

Ezúton is köszönjük, hogy megtették hozzánk fáradalmas útjukat, kívánunk számukra sok áldást szép, értékmentő hivatásuk folytatásához!

Roszik Melinda szakvezető tanító, Jancsó Brigitta hitoktató

Tetszett a cikkünk?

15 Points
Upvote Downvote

Advent 2021 Csabacsűdön

Dobruczky Zsolt, Bodonyi Dóra és Szűcs Mihály

Bodonyi Dóra is megtisztelte a kajakosok évzáróját