in ,

Egy csipetnyi Csángóföld a Gyakorlóban

Csoma Gergely rendhagyó történelemórája a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézményében

2021. november 17-én különleges vendégek látogattak a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézményébe. A Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület két tagja, Csoma Gergely fafaragó művész, néprajzi gyűjtő, illetve Kovács Ákos néprajzkutató hozták el gazdag csángóföldi tapasztalataik kincseit hozzánk.

A látogatás apropója Papp Dezsőtől, a csángó falvak gyermekeit vendégül látó békésszentandrási nyári táborok szervezőjétől jött, aki maga is az említett egyesület tagja. A békésszentandrási táborok legfőbb célja, hogy az ide érkező gyermekek a kikapcsolódás mellett anyanyelvükön szerezhessenek hiteles ismereteket a magyar történelemről, irodalomról, továbbá hitéleti foglalkozáson is részt vehessenek, hiszen otthoni körülményeik ezt nehézkesen teszik lehetővé számukra. Iskolánkból többen is rendszeresen visszajárnak a gyermekekhez, és ki-ki saját témájából tart játékos foglalkozást nekik.

A Gyakorlóintézmény vendégei közül Csoma Gergely a 4. és a 8. osztályosainknak tartott amolyan rendhagyó történelem – és irodalomórát. Éveken keresztül oktatta a csángó falvak gyermekeit, miközben lehetősége nyílt értékes néprajzi gyűjtéseket végezni a kiveszőfélben lévő, ősi elemekkel átszőtt kultúrában. Izgalmas, kis hazánkban kevéssé emlegetett, történelmi adalékokban gazdag előadásait a két különböző korosztályhoz illőre szabta. A tanulóink hallhattak tőle a meghökkentően különleges és szép csángó nyelven meséket, verseket, és egy népéneket is. Lakatos Demeter – akiről egyesületüket elnevezték – csángó költő magyar nyelvű versgyűjteményéből is ízelítőt kaphatta a Gyakorló polgárai. Páratlan képzeletbeli utazás volt!

Ezúton is köszönjük, hogy megtették hozzánk fáradalmas útjukat, kívánunk számukra sok áldást szép, értékmentő hivatásuk folytatásához!

Roszik Melinda szakvezető tanító, Jancsó Brigitta hitoktató

Advent 2021 Csabacsűdön

Dobruczky Zsolt, Bodonyi Dóra és Szűcs Mihály

Bodonyi Dóra is megtisztelte a kajakosok évzáróját