Zalán Csaba, az Úszó Nemzet Program szarvasi koordinátora
Zalán Csaba, az Úszó Nemzet Program szarvasi koordinátora
in ,

Szarvason és környékén is indul az Úszó Nemzet Program

A Magyar Úszó Szövetség a közelmúltban hirdette meg Úszó Nemzet Programját. Ezzel nem kevesebbet tűzött ki célul, mint azt, hogy harmadikos korára nemtől, kortól, identitástól, szociális, fizikai és mentális helyzettől függetlenül minden gyereket megtanítson vízbiztosan úszni.

Első körben négy települést hívott meg a Magyar Úszó Szövetség. A jövőre induló második körös bővítésébe bele esett Szarvas is.

Zalán Csabától, az ÚNP helyi koordinátorától informálódtunk, mit lehet tudni a programról, aminek fővédnöke Egerszegi Krisztina.

Az úszóedző elmondta, hogy elsőként a nagycsoportosok, illetve az elsősök élhetnek a lehetőséggel, majd felmenő rendszerben az iskola 3. osztályáig bővül tovább. A belépőszakaszban Szarvason és vonzáskörzetében számításai szerint 348 gyerek jogosult a ebben részt venni. Ehhez szükség van a szülők hozzájárulására. Ezt jól át kell gondolniuk, mert azoknak, akik nem élnek a felkínált lehetőséggel, a későbbiekben már nem lesz lehetőségük csatlakozni, hívta fel a figyelmet Zalán Csaba.

Az első órákon felmérik a gyerekek úszótudását. A hároméves program alatt heti egy órában foglalkoznak egy-egy gyerekkel. Ezalatt az idő alatt el kell jutniuk arra a szintre, hogy biztonságosan le fog tudni úszni 100 métert.

A foglalkozások a 8-tól 15 óráig terjedő időszakban lesznek, hogy ne terheljék a szülőket ezzel sem. Az úszószövetség az oktató bérezésétől kezdve a belépőkig áll minden költséget, illetve úszófelszerelést: úszódresszt, valamint papucsot is biztosít a kicsiknek.

A szövetség gondoskodik a szállításukról is. A szarvasiak könnyű helyzetben vannak, hiszen az uszoda mindenkinek egy rövid sétányira van csak, de a csabacsűdiek és a békésszentandrásiak oda- és visszajuttatásának költségét is állja a MÚSZ.

A Magyar Úszó Szövetség célja ezzel a programmal kettős. Amellett, hogy a gyerekek megtanulnak úszni, segítene az uszodák fenntartásában, költségeinek a kitermelésében is azzal, hogy főidőn kívül is belépős használói lesznek a létesítményeknek.

Zalán Csaba elmondása alapján 3-4 fős oktatógárda lesz Szarvason. Elárulta, hogy az is előfordulhat, hogy a program fővédnöke, Egerszegi Krisztina egyszer csak megjelenik a szarvasi uszodában.

A felmérés és az adatok összegyűjtése már lezajlott, az edző már az első csobbanásra vár, ami a tervek szerint január 31-én esedékes.

Hajduch Nándor a dobogó második fokán

Szezonzáró országos bajnoki ezüst Hajduch Nándortól

Kézműves vásárral kezdődött az advent Szentandráson

Kézműves vásárral kezdődött az advent Szentandráson