Az élhetőségi pontszámok Magyarország különböző járásaiban
Az élhetőségi pontszámok Magyarország különböző járásaiban (maximum=100; Forrás: Takarék Index számítás)
in ,

Egy felmérés szerint a Szarvasi Járás a kilencedik legélhetőbb, a második legbiztonságosabb

Élhetőségi, oktatási, egészségügyi, kulturális, közbiztonsági mutatókat, valamint vásárlási lehetőségeket vet össze járásonként egy közelmúltban a Takarék Index által készített felmérés, ami ezen közigazgatási egységenként színezi ki az országot.

“A nagyobb városok és környékük magasabb pontszámokat értek el a kulturális, oktatási, egészségügyi, de különösen a munkaerőpiaci mutató esetében, ugyanakkor ezek között több is rosszabbul áll a bűnözést vizsgálva, illetve a megfizethetőségi rangsorban is hátrébb található a magasabb lakásárak miatt”, áll publikáció bevezetőjében.

A különböző vizsgált tényezők alapján összeállított élhetőségi mutatók szerinti az első tíz legélhetőbb járásba a kilencedik helyen befért a Szarvasi Járás.

Ha a jó két évtizeddel ezelőtti adatok még ma is jellemzők lennének Szarvasra, akkor kizárt, hogy a lakosságszámra vetített mutatóinkkal ne fértünk volna be a TOP10-be. Azóta az egyetemi karok száma nőtt, a diákok száma csökkent.

Míg az egészségügyben a Gyulai Járás a második a maga 80,4 pontjával, addig mi csak a 30-45 közötti sávban helyezkedünk el.

Miután a módszertanba is engedtek bepillantást a felmérés készítői, felmerül, hogy
kultúrában valószínűleg elsiklottak Szarvas adottságai felett, mint a Szarvasi Vízi Színház, ahol nyaranta hatvannál is több előadás van, de üzemel mozi, saját színházi társulatunk, múzeumunk, könyvtárunk van. Itt hatalmas a szakadék Budapest és a vidék között. A főváros 100 pontjához képest a második Debrecen csak 16,5-et kapott. Mi a 3,5 pont alatti legalsó kategóriába fértünk be. Ez egészen biztosan nem állja meg a helyét.

A százezer lakosra jutó összes kiemelt bűncselekmény száma 2019-ben
A százezer lakosra jutó összes kiemelt bűncselekmény száma 2019-ben (Forrás: Prevenciós Bűnözési-Statisztikai Adattár)A százezer lakosra jutó összes kiemelt bűncselekmény száma 2019-ben (Forrás: Prevenciós Bűnözési-Statisztikai Adattár)

Ezüstérmesek vagyunk a bűnözés helyzetét reprezentáló adatsor tekintetében. Itt Budapest, illetve a nagyobb városok labdába sem rúghatnak a kisebb települések mellett, viszont a Gyomaendrődi Járás igen a maga előkelő negyedik helyezésével. Arról, hogy ez a Szarvasi Rendőrkapitányság illetékességi körébe tartozó két járás miért szerepel ilyen jól a statisztikában, a rend őreinek köszönhetően, vagy gyárilag vagyunk ilyen jófiúk, esetleg fajlagosan kevesebb a feketeöves és több a pitiáner bűnelkövető, bizonyára mindenkinek megvan a maga véleménye.

Vásárlás tekintetében mindent vitt Budapest és környéke, illetve a nagyobb városok, megyeszékhelyek, csakúgy mint a munkaerőpiaci lehetőségek terén.

Azt vizsgálva, hogy az éves jövedelemből hány négyzetméternyi lakást tudnak megvenni a magyarok, pontosan fordított a térkép színezése. A szépséghibája annyi a dolognak, hogy mi a nagyvárosok sarkában vagyunk ebben a tekintetben, ahol magasabb bérekből magasabb négyzetméterárakat tudnak megfizetni, és ugye felénk nem az a bérszínvonal van.

A teljes cikk itt olvasható.

A Természetes Szelekció az első félidőben még állta a sarat

A név kötelez: a Gólgyártók gyártották a gólokat

Alakul a regionális karateközpont a Plastolus épületében

Javában zajlik a regionális karateközpont kialakítása