in

A Donnál elesett apákra, fiúkra, férjekre emlékeztek

A doni katasztrófára emlékeztek Békésszentandráson (Fotó: Babák Zoltán)

Tavaly elmaradt a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület megemlékezése az 1943. január 12-én kezdődő doni áttörésről.

Ahogy azt az azt megelőző években, úgy az idén is a Hősök emlékművénél emlékeztek meg Békésszentandráson a magyar hadtörténet legkomolyabb katasztrófájáról.

“A háború mindig áldozatokkal jár, ami valakinek mindig nagyon fáj”, fogalmazott Hévizi Róbert, az egyesület elnöke. A csapatok odaszállításának 1943 áprilisi kezdetétől legalább 120, egyes kutatások szerint közel 150 ezer apa, férj, fiúgyermek halt hősi halált.

A tragédiának súlyos előzményei is voltak. Már a két hónapig tartó vonatút is áldozatokat követelt. A partizánok támadásai, illetve a betegségek tízezernél is több ember életét követelték. A nyár közepén kezdődtek a csatározások, egészen a csikorgó orosz tél beköszöntéig, amikor az orosz hadsereg az addigi harcmódján változtatva egyre hevesebb támadásokat intézett. Így érkezett el január 12-e, amikor végzetes offenzívát indítottak a kimerült a magyar csapatok ellen, akik téli ruha és megfelelő fegyverzet híján esélyük sem volt.

“Idegen érdekekért haltak, azért, mert a német hadvezetés így rendelkezett”, mondta Hévizi Róbert.

A megemlékezést a koszorúk és a mécsesek elhelyezése zárta.

Munkagépek haladnak át angolosan az M44-es új Tisza-hídján 2021. december 15-én

M44: “a szerződés hatálybalépése a forrástól függ”

Szigeti Anna a lakáskonyhájában

Anna a konyhában: januárban is zölden