in

Anna a konyhában: januárban is zölden

Szigeti Anna a lakáskonyhájában
Szigeti Anna a lakáskonyhájában (Fotó: Babák Zoltán)

Annát korábban már bemutattuk a Newjságon. Ő Szigeti Anna, aki mintegy tíz éve kénytelen volt életmódot váltani, mert a refluxa mellett gyakorlatilag szinte mindenre – még a klasszikus gluténon és laktózon túl is – intoleráns.

Hosszú volt az út, de mára megtalálta azt a táplálkozási módot, amivel kiküszöböli az allergéneket, amik számára megnehezítették a mindennapokat. Így érkezett el a veganuariig, és jelenti, “így is életben lehet maradni”.

Nem csak fényt és salátát esznek azok, akik vegán módon táplálkoznak, de az is igaz, hogy ahány vegán, annyi szokás,

árulta el Anna tegnap délelőtt, amikor egy háromfogásos gasztrobemutatóra hívta a Körös Televízió stábját és a Newjságot lakáskonyhájába.

Édesburgonyából készült vegán brownie Anna lakáskonyhájából
Édesburgonyából készült vegán brownie Anna lakáskonyhájából (Fotó: Babák Zoltán)

Kezdésnek céklás és green smoothie-t, illatos minestrone levest kínált, majd következett a mediterrán tofurántotta. A sort egy vegán édesburgonyából készült brownie zárta. Jelen sorok írója erősen hús- és kolbászpárti, de jelentem, a kezdeti idegenkedés után tele ettem-ittam magam. Az ételek ízletesek és esztétikusak voltak. Később Anna elárulta, hogy az ízek mellett az ételekhez használt anyagok színeire is szokott figyelni.

Annát lakáskonyhájában kérdeztük az ételek készítése előtt, közben és után.

Mi ez a veganuari?

Az én olvasatomban a veganizmus lényege nemcsak egy növényi alapú étkezési’trend’ (fényevés nélkül:) ), hanem annál sokkal mélyebb. Azzal, hogy vegán vagyok jobban figyelek magamra és a környezetemre. 

A fő üzenete szerintem az,hogy létezésünkkel ne ártsunk tovább! Egy fenntarthatóbb életformának tartom azon túl, hogy életminőségünket javíthatjuk az állati eredetű produktumok kiiktatásával. Ezzel a bolygónkat is határozottabban jobban védjük, kisebb ökológiai lábnyomot hagyva magunk után. Nem kell hozzá január, új év, hét, elseje! Bármelyik nap tökéletes alkalom arra, hogy kicsit mellőzzük a húsfogyasztást. Kezdjük azzal, hogy egy héten felezzük le a hús iránti vágyunkat, és helyettesítsük azt más fehérjeforrással. Már ezzel is sokat teszünk az egészségünkért.

Mi újdonság van a korábbi irányvonalhoz képest?

Élem az életemet a lakáskonyhámban, ami Covid szüleménye lett, hogy a saját fészkembe költöztettem a főzősulimat. Ahol sok új szolgáltatás született az elmúlt egy évben. Intimebb, személyreszabottabb az itteni gasztronómiám a Cervinus-oshoz képest. Volt már itt desszertkészítő workshop, élményfőzések, lánybúcsús vacsi, ifjú pár nászajándéka is voltam egy izgalmas menüsorral, de pár Jézuska is kopogtatott nálam karácsonykor, és vitte a fa alá örömfőzésre szóló ajándékkártyáimat.

Milyen új ételeket fogsz készíteni a jövőben?

Mivel a Covid blokkolja sokunk életében az utazást, ezért arra gondoltam, hogy ebben az évben különböző országok ízeit fogom prezentálni a konyhában… Thaiföld, Mexikó, Japán, Amerika, Olaszország…, de februártól a Cervinusban is tervezek több főzőcskét, nem csak gyerekeknek.

A doni katasztrófára emlékeztek Békésszentandráson

A Donnál elesett apákra, fiúkra, férjekre emlékeztek

Csipai Maja Dorka

Sakk: Sikeresen zárta és nyitotta az évet Csipai Maja Dorka