in ,

Betyáros ősbemutatóra készül a Cervinus

A Békési betyárok színészi és szakmai stábja (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus Teátrum márciusban mutatja be Belinszki Zoltán – Szekér Gergő Békési betyárok című folk musicaljét, amely Varga Viktor ötlete alapján és rendezésében készül.

A darabot a Békés megyei közgyűlés pályázati támogatásával hozza létre a Teátrum, a projektvezető Csasztvan András. A dalokhoz Bartók Béla népdalgyűjtése adta az inspirációt, melyek modern hangszerelésben egy fiatal zeneszerző alkotása. A szövegkönyvet Belinszki Zoltán író az 1948-49-es szabadságharc idejére tette, amikor is Kossuth Lajos 1848-ban büntetlenséget ígért azoknak a betyároknak, akik beálltak a honvédseregbe, hiszen a huszárok kiképzése évekbe és sok pénzbe került. Az előadás nem a romantikus betyáréletbe ad betekintést, hanem a szegénylegények autentikus környezetét ismerhetjük meg.

A történet 1848 őszén játszódik egy Békés megyei faluban, ahol Sándor (nem Rózsa Sándor), a fiatal betyár beleszeret Rózsiba, az árva lányba. Szeretnének összeházasodni, ehhez a Kossuth hirdette amnesztia ad esélyt. Azonban Rózsi kezét másik két ember is szeretné… de ez már a történet. A rendező elmondta a darab az akkor élt falusiak emberi oldalát szeretné megmutatni.

Hangsúlyos, hogy a történet nem Rózsa Sándorról szól, hanem egy szerelmespárról, Rózsiról és Sándorról.

Békési betyárok - folk musicalszo12márc19:0019:00 Cervinus Teátrum, Kossuth tér 3.Completed

A szerepeket Eva Javorská, Szente Árpád Csaba, Nádházy Péter, Boronyák Gergely, Kiss Péter Balázs és Balázs Henrietta alakítja.

Belinszki Zoltán írón és Szekér Gergő zeneszerzőn kívül fontos szerepe lesz a koreográfiának is, amit ezúttal két fiatal táncos Oláh Márkó és Szabó Róbert készít. A táncosok apró szerepeket is alakítanak majd, Árgyelán Edina Kitti, Oláh Márkó, Szabó Róbert, Fabó Marcell, Kozsuch Mihály és Strassburger Csaba alakítják majd a falusi embereket.

A jelmezek Balázs Henrietta, a díszlet Salgó Balázs és Varga Viktor munkája lesz.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Bemutatkoztak a legfiatalabb jégkorongozóink is szombaton

Bemutatkoztak a legfiatalabb jégkorongozóink

Vitéz Tersztyánszky Ödön

Vitéz Tersztyánszky Ödön Emlékversenyek Szarvason (1935)