in ,

Folyamatosak a fejlesztések Békésszentandráson

Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere
Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere (Fotó: Babák Zoltán)

Több projekt lezárása esett 2021-re, kezdte évfordulós számvetését Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere.

Talán a leglátványosabbak ezek közül a már átadott termelői piac, aminek még a záró adminisztrációja van folyamatban. Használatba vették a Pázsit tavat, és lezárult az ivóvizes projekt.

Kerékpárutas projektek nagy részben befjeződtek. Egy, Kondorossal közös van még folyamatban, ami a Coop ABC és a 44-es ABC közötti szakaszt érinti.

“A két ABC közötti 400 méteres szakasz van még hátra. Ennek átütemezését kértük, így az áttevődött március elejére. A projekt ugyan lezárult, de erre a szakaszra hosszabbítást kértünk”, tájékoztatott Sinka Imre.

Mint mondta, azért március 15-e lett meghatározva kezdési időpontnak, mert a közútkezelő az esetleges sárfelhordások miatt nem engedélyez fűútvonallal párhuzamos területen munkát.

A szennyvíztelep rekonstrukciója is elindult. A munkálatok hamarosan folytatódnak.

A művelődési ház pályázata nagyon nyúlik. Elszaladtak az árak ez eredetihez tervezetthez képes. Legalább 30 millióval, véli a település első embere. Most a közbeszerzéseknél tartanak, de a költségek emelkedése miatt pótforrás után kell nézni. “A befejezés határideje július vége. Nem teljesíthetetlen, mert a munka maga megvalósítható egy hónap alatt”, véli a polgármester.

Az István király utca aszfaltozása belügyes forrásból már megtörtént. Önerőből elkészült a Szent Erzsébet és a Szent Imre közötti szakasz szilárd burkolattal való ellátása, csakúgy, mint a Szent Erzsébet utcáé a művelődési ház nagykapujáig. A Wesselényi utcának megvalósult a csapadékvíz elvezetése, illetve elkészült az útalapja.

Pályáztak a Dinnyelaposi út aszfaltozására, aminek a végén a kukásautónk egy fordítót szeretnének kialakítani. A 170 milliós projektnek csak a 90 százalékát nyerték meg. A maradékhoz szükség van a tulajdonosok hozzájárulására.

“Ez nem elképzelhető a tulajdonosok hozzájárulása nélkül. Már a februári adócsekk mellett fognak kapni egy részletezőt egy felkérővel arra, hogy vállalják az önerőt”, jelentette ki Sinka Imre. Kérdésünkre, hogy a kísérleti telep melletti úttal a sor másik vége mikor lesz bekötve a 44-es főtba, azt a választ kaptuk, hogy ebben a pályázatban most esély sem volt, esetleg a külterületi utak rendbetételénél nyílhat majd rá lehetőség.

A TOP Pluszban jelen pillanatban az Arany János, a Pázsit, a Zalán és a Széchenyi utca aszfaltozása van terítéken. Ezekre mér engedélyes kiviteli tervekkel rendelkeznek. szintén ebben a pályázati rendszerben valósulna meg az új piacnál a parkolók építése is.

A Magyar Falvak Program keretében játszóteret nyertek a fövenystrand területére, új tanyabuszra, illetve a településüzemeltetési cég kommunális eszközcseréjére nyertek forrást.

A folyamatban levő projektek teljes listája itt olvasható:

Községi piacok kialakítása Csabacsűdön és Békésszentandráson (konzorciumban): A projekt végelszámolása zajlik.

Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztés, belterületi vízrendezés (belvíz II.): A tárgyi közbeszerzési eljárás hirdetménye a Közbeszerzési Értesítőben 2021. 11. 23. napján megjelent. A projekt fizikai megvalósítására vonatkozó Támogatási Szerződés módosítás aláírásra került, így a projektet 2022. 09. 30. napjáig kell megvalósítani.

Az Idősek Klubja épületének energetikai korszerűsítése: A projekt végelszámolása folyik.

Az orvosi rendelő épületének energetikai korszerűsítése: A projekt végelszámolása folyik.

Turizmusfejlesztés Békésszentandráson (konzorciumban Kondorossal és Csabacsűddel): A projekt lezárult, fenntartási időszak 2022. január 1-vel indul, 5 év. Első évben 6 turisztikai jelentőségű rendezvényt kell tartani, és éves szinten önkormányzatunknak 3000 fő látogatót kell igazolni.

Kerékpáros közlekedés fejlesztése Békésszentandráson (konzorciumban Szarvassal): A projekt elfogadott befejezési ideje 2022.02.28., a záró csomagot 2022.05.29. napig szükséges benyújtani. Békésszentandrás tagi költségvetése szerinti költségek teljes egészében elszámolásra kerültek.

Kerékpárút fejlesztés Békésszentandráson (konzorciumban Kondorossal, Kardossal és Csabacsűddel): A kivitelezés készültségi foka 75%. A pótmunkák a Fő utcai felújítási szakaszra vonatkoznak, egy magasabb műszaki tartalom megvalósítása a cél.

Körös Művelődési Ház és Könyvtár energetikai korszerűsítése: A beruházást 2022. 07.31-ig be kell fejezni.

Fotovillamos rendszer kialakítása polgármesteri hivatal és az öregek otthona épületein: A projekt fizikai befejezése határidőben 2021. július 30. napjával megtörtént.

Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben, a konzorciumban Szarvas a lebonyolító: Projekt lezárása, végelszámolás folyamatban.

Külterületi helyi közutak fejlesztése, erőgép beszerzése (Gondalaposi út): Forgalomba helyezés megtörtént. A projekt lezárult.

Délkelet-Magyarországi ivóvízminőség-javító program 1. (konzorciumban Fábiánsebestyén, Felgyő, Mindszent, Tömörkény településekkel): Kivitelezés befejeződött, műszaki átadás-átvétel megtörtént 2021. június 16-án. A projekt zárása van folyamatban.

Békésszentandrás szennyvíztisztítótelep bővítése és korszerűsítése: Tervezés és kivitelezés egyidőben zajlik. A rekonstrukciós munkák folynak jelenleg. 2022 január 17-én a szennyvíztisztítótelep bővítési munkái elkezdődtek. Megvalósítás 2023-ban.

Ujvári Zsolt makrofotóiból összeállított kiállítás nyílik a Tessedik Sámuel Múzeumban február 12-én 15 órától

Mikrovilág makróban: Szarvasra érkeznek a mikrovilág csodái

Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás aktivistái gyűjtik az aláírásokat dr. Kondé Gábor számára a szarvasi piacon 2022. február 14-én

Kondé Gábor: Ami jó, az maradni fog