Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás aktivistái gyűjtik az aláírásokat dr. Kondé Gábor számára a szarvasi piacon 2022. február 14-én
Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás aktivistái gyűjtik az aláírásokat dr. Kondé Gábor számára a szarvasi piacon 2022. február 14-én (Fotó: Babák Zoltán)
in ,

Kondé Gábor: Ami jó, az maradni fog

Tegnap hivatalosan is kezdetét vette a kampányidőszak, ami azt jelenti, hogy az április 3-i választásokig kevesebb van hátra, mint 50 nap.

Ma a piacon teljes gőzzel ment az ajánlói aláírásgyűjtés. Annak ellenére, hogy február 12-től két hét áll rendelkezésre, több helyről már bejelentették, hogy össze is gyűlt az 500 érvényes ajánlói aláírás, de a választókkal való további kapcsolattartás okán tovább folytatják azt. Így tett Dankó Béla, a Fidesz képviselőjelöltje, illetve a Békés megyei 2. számú választókerületben lezajlott ellenzéki előválasztás győztese – minden bizonnyal a jelenlegi képviselő legnagyobb kihívója – dr. Kondé Gábor is. Utóbbitól kaptunk meghívót ma reggeli aláírásgyűjtő eseményére a szarvasi piacra.

A piackapuban a Mi Hazánk Mozgalom, a Fidesz-főhadiszállás előtt a kormányzó pártok aktivistái gyűjtöttek. A kettő között az Egységben Magyarországért Márki-Zay Péter arcával jelezte, hogy az ellenzéki összefogás jelöltje, dr. Kondé Gábor hol várja a szimpatizánsokat, hogy szignójukkal támogassák.

Meglepetés, hogy a szeptemberi előválasztást követően mennyire össze tudott fogni az ellenzéki hat párt, illetve a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom a cél érdekében, jelentette ki dr. Kondé Gábor. “Ez egy óriási dolog és egy óriási erő”, fogalmazott a Körös TV riportere, Hegedűs Éva kérdésre a jelölt.

Segítői szinte mind más és más pártból, más és más gondolatokkal érkeztek, mégis mindannyian ott álltak mögötte.

Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás aktivistái gyűjtik az aláírásokat dr. Kondé Gábor számára a szarvasi piacon 2022. február 14-én
Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás aktivistái gyűjtik az aláírásokat dr. Kondé Gábor számára a szarvasi piacon 2022. február 14-én (Fotó: Babák Zoltán)

“Itt nincs jobboldali párt, nincs baloldali párt, itt csak egy párt lehet, ami azt mondja, hogy ‘én ezt a térséget akarom szolgálni párt’ vagyok.”

A választási programra térve elmondta, minden térségnek megvan a saját problémája, ezért önálló programot kell képviselniük.

Lehetne sorolni a problémákat; szegénység van, nincsenek útjaink, gond van az egészségüggyel, de ide venné még a környezetvédelemre való nagyobb odafigyelést, valamint ide sorolta a nők helyzetének javítását is.

“Ez a térség el van felejtve, ez volt az az ok, amiért azt mondtam, hogy most már elég, próbáljunk kilépni a Viharsarokból, próbáljuk meg kicsit könnyebbé tenni az életünket.”

A Körös TV riporterének az elmúlt négy év családokat érintő támogatásairól, a rezsicsökkentésről hozott kormányzati intézkedésekről, illetve a Békés megyét érintő M44-essel kapcsolatban elmondta, hogy ezek óriási dolgok, nagyon jó, hogy megvannak.

De…

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban vannak kételyei, hogy az valójában mennyire eredményezte a rezsi csökkentését. Úgy tudja, nincs szó a rezsicsökkentés eltörléséről, de azt egy-két évre előre nem lehet tudni, hogy a piaci folyamatok mit diktálnak majd. Ami jó, az minden maradni fog, ígérte

Mikor 1996-ban polgármester volt, az M44 tervei már készen voltak, ennek ellenére ez elhúzódott húsz évig. “Ez annyira kellett nekünk, mint egy falat kenyér, hiszen tudunk végre normálisan közlekedni. Óriási dolog ez, de további utakra, az úthálózat javítására van szükség. A régi utak, nagyon rossz állapotban vannak.”

A kormánypárti média Márki-Zay Péternek a vidéki emberekre tett kijelentéseiről így vélekedett: “Én azt gondolom, minden mondatot mindenki arról az oldalról, ami az ő érdekeit szolgálja, úgy fogja magyarázni. Minden mondatot el lehet magyarázni, de félre is lehet magyarázni.”

Az emberekkel való beszélgetés során leginkább a szegénységtől való félelem az, amit mindenki említ. Többek mentek oda hozzá a szombati békési aláírásgyűjtésen, akik végig dolgozták az életüket. Van, aki 80 ezres nyugdíjból kénytelen megélni, de olyan is megkereste, aki 69 ezret kénytelen beosztani egy-egy hónapra.

Reggeli stábfotó: Középen dr. Kondé Gábor, mellette Gajdos Attila
Reggeli stábfotó: Középen dr. Kondé Gábor, mellette Gajdos Attila

“Ma reggel -5 fok volt. Fűteni is kéne, enni is. Melyiket válasszam?”

“Sokan úgy gondolják, köztük magam is, hogy ezen változtatni kellene. Ezért is vállaltam el, hogy próbáljunk tenni azért, hogy ezek az emberek ebből a helyzetből ki tudjanak kerülni, és négy év múlva számon tudják tőlem kérni azt a dolgot, hogy tudtam-e tenni ezért”, fogalmazott dr. Kondé Gábor.

Az esélylatolgatásra vonatkozó kérdésre az összefogás jelöltje megosztotta véleményét, miszerint az esélye azoktól az emberektől függ, akik elmennek szavazni, és a változás érdekében mellé fogják behúzni az x-et. Azok, akik nem mennek el, vagy az ellenfeleire voksolnak, arra szavaznak, hogy jól van ez, ahogy eddig volt.

Sajnos késve érkeztünk az eseményre, így dr. Kondé Gáborral már személyesen nem tudtunk találkozni, ezért a Körös TV által rögzített és számunkra rendelkezésre bocsátott hanganyagát használtuk cikkünk megírásához.

Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere

Folyamatosak a fejlesztések Békésszentandráson

Ujvári Zsolt képein elevenedik meg a mikrovilág

Mintha egy másik világba csöppentünk volna szombaton