in , ,

Mintha egy másik világba csöppentünk volna szombaton

Ujvári Zsolt képein elevenedik meg a mikrovilág (Fotó: Babák Zoltán)

Végzettségét tekintve biológus, szakmáját tekintve helyszínelő. Egészen biztosan nem kerülik el az apró részletek Ujvári Zsolt figyelmét a munkája során. Apró, olykor milliméternél is kisebb élőlényekről készült makrofotóiból nyílt kiállítás a Tessedik Sámuel Múzeumban.

Megkockáztatnánk, hogy az év leglátványosabb kiállításának megnyitóján jártunk szombaton.

Sajnos Ujvári Zsolt nem tudott személyesen jelen lenni, pedig lett volna néhány kérdésünk műveivel kapcsolatban. Koronavírustesztjének eredményére várt, ezért óvatosságból otthon maradt.

Kalandjai a mikrovilágban 3-4 éves korában kezdődtek, amikor kapott egy lábbal hajtós zöld Moszkvicsot. Ezzel rótta az utcákat, miközben meg-megállt a kerítések mellett, hogy megcsodálja a kertekben levő virágokat, majd később az azokat beporzó méheket, lepkéket.

Érdeklődése az állatok iránt iskolái során sem csökkent. Az ELTE Természettudományi Karán professzorai ismét az apró élőlények felé fordították érdeklődését.

Ezekről készült fotóit megosztja a közösségi médiában. Mára tízezernél is több követője van oldalának.

Mielőtt átadta a szót Jakab Gusztávnak, háláját fejezte ki a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Kurátorának, Váncsa Klárának, aki felfedezte és keretbe foglalta munkáit.

Dr. Jakab Gusztáv biológus, természetfotós. Régóta nyomon követi Ujvári Zsolt munkáját, hiszen rokonlelkek, mondta.

Ujvári Zsolt kilóg a természetfotósok sorából. Az ő fotóin nem ugyanazok az élőlények köszönnek vissza, mint a többi, egyébként általa is nagyon tisztelt magyar természetfotósok képeiről. Különlegességeket mutat be egyedi szemszögből.

Ő is foglalkozik makrofotózással, és tudja, milyen rendkívüli technikai kihívás ezeket a fotókat elkészíteni, mondta. De nem csak technikáról van itt szó, hanem elszántságról, óriási türelemről, és természetesen szaktudásról, mert ezeket az apró élőlényeket tudni kell megtalálni.

“Ha végig nézünk ezeken a képeken, akkor kicsit az lehet az érzésünk, mintha egy másik világba csöppentünk volna”, fogalmazott Jakab Gusztáv. “Ezek az apróságok nagyon fontos élőlények. A tudósok egyre sűrűbben és kétségbeesettebben hívják fel a figyelmet arra, hogy milyen rohamosan fogy a rovarvilág, aminek óriási szerepe van a növények megporzásában.”

A megnyitóra Molnár Etele alpolgármester főnökei, Babák Mihály polgármester, Dankó Béla országgyűlési képviselő, valamint képviselőtársai üdvözletét hozta.

A kiállítás május 2-ig tekinthető meg.

Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás aktivistái gyűjtik az aláírásokat dr. Kondé Gábor számára a szarvasi piacon 2022. február 14-én

Kondé Gábor: Ami jó, az maradni fog

Pulykamellsonkás-brokkolis quiche

Pulykamellsonkás-brokkolis quiche